Girl Tech Fest for 4000 jenter!

Nyheter | 26. oktober 2023

Digitalisering, GirlTech, Kompetanse

Girl Tech Fest blir i disse dager holdt på over 50 steder over hele landet, fra Longyearbyen i nord til Lindesnes i sør. I år satte vi ny rekord med over 4 000 jenter i 5. klasse som deltakere.

Girl Tech Fest samler i år over 4.000 jenter i femte klasse på over 50 forskjellige steder i Oslo. Bildet er fra arrangementet på Teknisk Museum i Oslo 24.10. Foto: Gorm K. Gaare

Målet med Girl tech Fest er å inspirere og oppmuntre unge jenter til å velge teknologi og realfag på skolen, og senere i studie- og arbeidslivet.

– Mangel på teknologikompetanse er den største trusselen mot å lykkes med nødvendig omstilling. Vi trenger flere med. Samtidig må vi sikre mangfold blant de som utvikler fremtidens løsninger som former samfunnet, sier Øyvind Husby, adm direktør i IKT-Norge.

IKT-Norge er medarrangør av Girl Tech Fest sammen med ODA – nettverk for mangfold i tech, TENK – Tech Nettverket for kvinner og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering.

Vi må sikre mangfold blant de som utvikler fremtidens løsninger

I norske ungdomsskoler er 80% av de som velger valgfaget “teknologi i praksis”, gutter. Det samme gjelder faget «Programmering» (kilde SSB). Girl Tech Fest starter derfor med å inspirere jenter til å utforske teknologi allerede i ung alder.

Vi må ikke kode fordommer inn i digitale løsninger

– Mennesker er ofte ukjent med sine skylapper. Vi jobber for at fordommer ikke skal bli kodet inn i digitale løsninger. Når vi inkluderer alle, uavhengig av bakgrunn, legning, kultur, alder og kjønn, skaper vi bedre løsninger for innbyggerne våre, sier Line Gaare Paulsen, direktør for utdanning og samfunnskontakt i IKT-Norge.

Girl Tech Fest er IT-næringens dugnad. IT-selskaper over hele landet bidrar til å gjøre arrangementene mulig. Selskaper stiller med finansiering og kvinnelige ansatte:
– Kvinnelige rollemodeller holder workshops på de 50 arrangementene over hele landet. En stor takk også til biblioteker, vitensentre og Teknisk museum i Oslo som stiller med gratis lokaler for anledningen, avslutter Line Gaare Paulsen.

Telias workshop hvor jentene programmerer sphero roboter. På bildet fra venstre:
Anuradha Sridha (test manager Telia), jente, Line Gaare Paulsen (direktør utdanning IKT-Norge), jente, Isabelle Ringnes (gründer av Girl Tech Fest / Tenk-nettverket) og kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery. Foto: Grom K. Gaare

 

Fakta:

Debatten i Danmark:

Her kan du lese om debatten som går i Danmark: Hvis teknologiforståelse blir et valgfag, som regjeringen legger opp til i sitt forslag, vil det primært bli valgt av de «teknologi-kompetente drenge», skriver en professor og fem utdanningsinstitusjoner.

 

Les også:

Digi.no: Nå er fire av ti IT-studenter kvinner. Girl Tech Fest tar sin del av æren

Kode24.no:Lærte 10 år gamle jenter å kode: – Gutta tar for mye plass

Computerworld: Vi må ikke kode fordommer inn i digitale løsninger

Bli medlem!

Les mer om hvorfor din bedrift bør bli medlem av IKT-Norge

Medlemskap