Økt trusselbilde mot Norges digitale infrastruktur, sårbarhet i digital forsyningssikkerhet som følge av klimakrise og ekstremvær og mange og omfattende politiske lovnader tilsier at vi må lage en politisk forpliktende langtidsplan for den digitale infrastrukturen på linje med tilsvarende planer for andre sektorer.
IKT-Norge har utarbeidet en rapport som ble presentert under Arendalsuka i dag, hvor vi tar til orde for at regjeringen bør lage en langtidsplan for digital infrastruktur på linje med tilsvarende planer for andre sektorer som f.eks. samferdsel, forsvar, forskning, energisektoren.
–Det er tre grunner til at vi mener at det både er riktig og viktig med en slik plan, sier IKT-Norges administrerende direktør Øyvind Husby.
Etter at St. Meld 28 (2021-2022) «Vår felles digitale grunnmur» ble behandlet i Stortinget våren 2021, har nye analyser synliggjort et stort gap mellom nivået på de siste års statlige bevilgninger til utbygging og forsterkning av ekom-nett og behovet for offentlige midler for å sikre at landets digitale grunnmur er god nok for å understøtte sentrale samfunnsmål.
–Heldigvis finnes allerede oppdaterte planer, oversikter, virkemidler eller underlag om hva som skal/bør/må gjøres og som kan danne grunnlaget for planen, mener Husby.
–Det er ingen tvil om at dette er store kostnader. Samtidig viser beregninger fra Samfunnsøkonomisk analyse at en forsering av utbyggingstakten for gigabit-nett, slik at ambisjonene for gigabitsamfunnet innfris i 2025 (slik regjeringspartiene har lovet) i stedet for i 2035, vil gi en mervekst i fastlandsøkonomiens verdiskapning på 75 mrd. kroner i perioden 2021-2030, påpeker Husby.
For å sikre en mer robust digital infrastruktur, og en infrastruktur alle norske borgere og bedrifter kan være en del av, er det behov for en langt større grad av forutsigbarhet enn hva tilfeller er i dag. Derfor er det behov for en forpliktende langtidsplan. IKT-Norge mener ikke at planen skal være like detaljert som NTP, men mer en overordnet plan for hovedprioriteringer de neste 4-8 årene som tydeliggjør det offentliges (først og fremst statens) rolle, ansvar og prioriteringer.
–For vår del handler ikke dette utelukkende om offentlige penger, men – for å sitere statsråd Gjelsvik – også om hvordan det offentlige, det offentliges virkemiddelapparat og de private aktører/utbyggere sammen kan sikre en robust digital grunnmur for alle i Norge, sier Husby.
Planen bør i første omgang være for perioden 2022/23-2030 men rulleres hvert fjerde år i tråd med NTP.
Last ned eller les hele rapporten her.
Se opptak av lanseringen under Arendalsuka her.