Fra idé til app! Av jenter, og for jenter.

Nyheter | 15. mars 2024

Digitalisering, EdTech, Kompetanse

25 jenter fra niende trinn i Groruddalen jobbet hele vinterferieuka med å utvikle sin egen app. De myldret ideer, kodet og designet med hjelp fra kvinnelige rollemodeller fra IT-bransjen.

Vi er mange som ser behovet for flere jenter og mer mangfold i teknologi:

 

📍  Teknologiløsninger må være for alle, ikke for de få

📍 Bias avdekkes lettere når flere er med på å lage tjenestene

📍 Vi har knapphet på teknologer både i Norge og internasjonalt

 

Men det finnes ingen enkel løsning. Derfor har Girl Tech samarbeidet med Oslo kommune/bydel Grorud og flere selskaper fra IT-bransjen. Med solid støtte fra IKT-Norge, Nasjonalt senter for realfagsrekruttering og en rekke ildsjeler er Girl Tech-piloten for jenter i ungdomsskolen blitt en realitet. 

 

– Denne dugnaden krever stor innsats, men vi har vist at det er mulig å få til.

sier Line Gaare Paulsen, direktør for kompetanse i IKT-Norge og styreleder i Girl Tech Norge.

Girl Tech Week i Grorud flerbrukshus.
Foto: Gorm K. Gaare

 

Produktutvikling i fokus

Jentene har selv valgt hvilken utfordring de vil løse, alt fra prøveplanlegger, menstracker og outfitgenerator. Felles for idéene er enklere hverdag og mindre stress.

– Det som overrasket meg aller mest er hvor mye vekt vi legger på brukervennlighet i apputviklingen. Vi har hele veien hatt dette i bakhodet, og vi innser at selv om vi ønsker å lage appen vår på en viss måte, så er det flere hensyn å ta høyde for. 

 

Det sier Roksana Gorijan, som til daglig går i 9. klasse ved Apalløkka ungdomskole, om pilotprosjektet Girl Tech (…) 

Roksana Gorijan fra Apalløkka skole lager appen “Suggestify” i Apple Swift.

Girl Tech Week i Grorud flerbrukshus.
Foto: Gorm K. Gaare

Sammen med et team på fem jenter har hun utviklet appen “Suggestify”. Den er designet for å hjelpe ungdommer med å finne rimeligere alternativer til dyre klesmerker og sminkeprodukter.

– Vi i Girl Tech jobber for å bryte ned de tradisjonelle kjønnsbarrierene. Vi gir jentene en arena sammen med kvinnelige rollemodeller og mentorer, der de selv får utforske og teste teknologi på egne premisser, sier Girl Tech-entusiast Line.

 

Se filmen fra Girl Tech Week her

 

Forskning viser at det er viktig å treffe jentene tidlig i utdanningsløpet. Når de går i 9. klasse skal de snart ta utdanningsvalg som får konsekvenser for videre skolegang:

 

Målet er å gi jentene mestringsfølelse og en bredere forståelse av hva teknologi er. I løpet av det 8 måneder lange prosjektet har jentene fått mulighet til å fordype seg i roller som de selv ønsker å utforske, code lead, design lead og research og markedsføring.

Girl Tech (…) hadde ikke vært mulig uten en solid arbeidsgjeng, mentorer og rollemodeller. Vi er utrolig takknemlige for alle som byr på så mye av seg selv i og utenfor arbeidsdagen. Det skaper tillit. Målet er å få et rikere teknologimiljø, avslutter Gaare Paulsen. 

 

Om prosjektet

 

  • I oktober 2023 inviterte Girl Tech og bydel Grorud 120 jenter fra tre skoler i bydelen til en inspirasjonsdag. Jentene fikk oppleve unge kvinnelige rollemodeller fra techbransjen og ble oppmuntret til å søke på prosjektet.
  • Til sammen søkte 34 jenter om plass, alle fikk være med.
  • Jentene møtes fast etter skolen en gang i måneden og var sammen i hele vinterferieuka på Girl Tech Week. Prosjektet avsluttes i juni 2024. 
  • Jentene får tilbud om personlig mentor fra tech-bransjen
  • Prosjektet går over 8 måneder, fra oktober 2023 og avsluttes på Groruduka i juni 2024
  • Prosjektet er omtalt på Girl Tech´s nettsider – her.

 

Bakgrunn

Girl Tech kom i stand i 2015 etter et initiativ fra ildsjeler i teknologibransjen, fra blant annet Norway Makers, Deichman Oslo, kvinnenettverkene Tenk – Technettverket for kvinner og ODA-nettverket, Nasjonalt senter for realfagsrekruttering og IKT-Norge.

Bli medlem!

Les mer om hvorfor din bedrift bør bli medlem av IKT-Norge

Medlemskap