The Global Hack er en digital dugnad hvor utviklere og idéskapere jobber sammen for å finne løsninger på definerte koronautfordringer.
Bare to uker etter at Hack the Crisis Norway ble arrangert på rekordtid, engasjerte IKT-Norge seg på nytt sammen med Oslo Business Region, Emergence School of Leadership og våre medlemmer Code11 og Cisco, for å arrangere historiens største hackaton.
The Global Hack er en digital dugnad hvor utviklere og idéskapere jobber sammen for å finne løsninger på definerte koronautfordringer. I alt 12 000 deltakere fra mer enn 100 land deltok. De jobbet med 500 ulike prosjekter, for å redde liv, lokalsamfunn og arbeidsplasser.
Oslo var vertskap for The Global Hacks direktesendinger som ble fulgt av over 1 million seere verden over. Norges Kronprins Haakon hilste deltakerne som raust delte av sin tid og kunnskap.
Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam ledet hovedjuryen.
Vinneren av 10 000 Euro ble SunCrafter, en Berlin-basert startup som har utviklet en UV-desinfiseringsstasjon som kan kobles opp mot bærbare solcellepaneler. Målet er enkel og rimelig tilgang til desinfeksjon i områder hvor man har mangel på vann og smittevernutstyr.
– Vi vet at Covid-19 kommer til å treffe i områder uten infrastruktur, vann og elektrisitet. Og der vil dette ha stor betydning, sa juryleder Gunaratnam under utdelingen.
Act On Crisis fikk andreplassen, med 5000 Euro i premie. Løsningen er et «safe place» som identifiserer din nåværende status og kulturelle bakgrunn, noe som skal gi pasienter personlig hjelp og støtte fra feks helsepersonale.
Tredjeplassen gikk til norske Material Mapper, det første AI-baserte søkeverktøyet som hjelper byggentreprenører å få oversikt over tilgjengelige resirkulerbare byggematerialer. Gjenbruk av materialer vil lede til mer bærekraftige bygg.
– Vi opplever en enorm «tech-for-good»-mentalitet og er uendelig glad for at våre hackatons kan være effektive virkemidler i koronakrisen, sier en av de norske medarrangørene, IKT-Norges Line Gaare Paulsen.
– Vi vil rette takk til alle deltakerne, våre medlemmer og samarbeidspartnere som bidro til å få nok en dugnad i stand. Nå skal vi sikre at prosjektene får oppfølging med mål om at de kan bli realisert. Vi vil også vurdere om vi kan finne andre måter å nyttegjøre teknologenes enestående kompetanse og evne til idéskaping. Hvis du sitter med ideer er det bare å ta kontakt, sier hun.
Shifter og The Financial Times har omtalt The Global Hack.