–Ny teknologi trenger norske datasenter

Nyheter | 4. oktober 2022

datasenter, Digitalisering, Teknologi

IKT-Norges reagerer kraftig på at fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland foreslår å endre mandatet til Statnett slik at tradisjonell arbeidsintensiv industri skal prioriteres på bekostning av datasentre.

I Statnetts mandat slås det fast at strøm skal prioriteres til modne satsinger, bla. datasentre. Fylkesordføreren i Vestland mener Stortinget bør se på om mandatet til Statnett for tildeling av kraft skal bli tydeligere og om datasenter bør nedprioriteres.

Kunnskapsløst

Det er et forslag til prioritering IKT Norges direktør for strategi- og forretningsutvikling, Fredrik Syversen synes er bekymringsfull og kunnskapsløs.

– Spør industrien hva de bruker mest penger på utover driften – det er teknologi. Den trenger et hjem, og det heter datasenter. Industriutvikling og teknologi er to sider av samme sak, sier Syversen.

IKT-Norges Fredrik Syversen er oppgitt over utspillet til fylkesordføreren i Vestland.

Han tror de som mener datasentre kaster bort kraft, ikke forstår hva de faktisk gjør.

– De tror det er noe kryptogreier. Det er det minst av. All data som produseres, om det er i helsevesenet eller oljebransjen, ender på et datasenter. Når oljebransjen digitaliserer og automatiserer, skal de ikke få strøm til det? spør Syversen retorisk.

Teknologien trenger et hjem, og det heter datasenter

Han mener datasentrene helt med rette er definert som industri av Statnett. Arbeidskraftargumentet fnyser han av.

– Vi har et ekstremt underskudd på kompetanse i Norge. Den industristrategien baserer seg på at Norge har mange arbeidsledige, men det er ikke situasjonen. Fremover kommer vi til å ha for få arbeidstagere.

– Er det plass til både energikrevende industri og datasentre?

– Ja. Bare på solenergi kommer det til å skje en stor endring. Vi burde bruke krisen på å finansiere opp nye løsninger. I fremtiden vil vi se mer av datasentre som er selvdrevne, på sol eller vind, sier Syversen. 

 

Les mer på e24.no

Bli medlem!

Les mer om hvorfor din bedrift bør bli medlem av IKT-Norge

Medlemskap