Dypt imponert over hvordan Ukraina har utviklet og brukt teknologi under krigen

Nyheter | 28. februar 2023

Cybersikkerhet, Digitalisering, Ukraina

IKT-Norges administrerende direktør Øyvind Husby roste den ukrainske IT-næringen under åpningen av seminaret “Code of Resilience” som IKT-Norge arrangerte sammen med det norsk-ukrainske handelskammer og vår ukrainske søsterorganisasjon IT Ukraine Association. 

IKT-Norges administrerende direktør Øyvind Husby under åpningen av seminaret «Code of Resilience»

– Verden har blitt dypt imponert over motet og besluttsomhet til det ukrainske folket i kampen mot en av verdens  mektigste militærmakter. Men vi har også blitt dypt imponert over hvordan Ukraina har utviklet og brukt teknologi under krigen. Uten vellykket bruk av teknologi, ville ikke mot og besluttsomhet blitt omgjort til militære operasjoner på slagmarken, sa Husby

Uten vellykket bruk av teknologi, ville ikke mot og besluttsomhet blitt omgjort til militære operasjoner

Omfattende cyberangrep

Husby pekte også på at Ukraina har motstått det mest omfattende cyberangrep noe land har vært utsatt for. Samtidig har Ukraina utviklet offensive cyberkapasiteter og utført vellykkende motangrep mot Russland. 

– Ukraina har opprettholdt en imponerende stabilitet i den digitale infrastruktur (90 % av basestasjonene i drift) og de digitale kommunikasjonssystemene, samtidig som landet har utviklet og implementert en et helt nytt skybasert administrasjonssystem for dialog mellom og en ny og unik innbyggertjenester hvor over 150 tjenester er samlet i én svært brukervennlig applikasjon (diia), sa Husby videre

Økt eksport

Mens IKT-bransjen har spilt en avgjørende rolle internt i Ukraina, har eksporten økt med 10% og gitt betydelige bidrag til europeisk og amerikansk IKT-Industrier. – Det er svært imponerende å klare dette samtidig som nær 30 prosent av landet er okkupert og mye av produksjon og utvikling skjer under svært ustabile forhold, påpekt Husby. 

Husby viste også til at Estlands digitaliseringsminister var på besøk i  Norge for noen måneder siden, og etter hans mening hadde Ukraina gått forbi Estland som ledende stjerne for digitalisering i Europa.

Mer samarbeid med Ukraina

–Dagens mål er å lære og forstå hvordan norsk selskaper kan samarbeide enda mer med ukrainsk selskaper. Vi ønsker å utvide samarbeidet i dag – mens krigen fortsatt raser – men vi ønsker også å legge grunnlaget for digitalt gjenoppbygging etter Ukrainas seier i krigen. Vi er forpliktet til å stå sammen med Ukraina – hele veien fram mot seier.  Og vi ser store muligheter for utvidet samarbeid i årene som kommer, avsluttet Husby.

Fra panelsamtalen “from warzone to workzone” om erfaringene med å ha ansatte i både Ukraina og Norge. Fra venstre: Konstatin Vasluk, Chief Executive, IT Ukraine Association, Irene Blesvik, Head of Transformation, TietoEvry, Oleksandr Radchenko, CEO, Intellectsoft og Jon Erik Høgberg, CEO, Itera Norge

 

 

 

Bli medlem!

Les mer om hvorfor din bedrift bør bli medlem av IKT-Norge

Medlemskap