Ved hjelp av batterier og aggregater har datasenteret på Fetsund mulighet til å hjelpe mer enn 7 tusen husstander med strøm i en krisesituasjon. – Et viktig argument i diskusjonen om datasentre, sier statsråden.
På sitt første besøk på et datasenter som digitaliseringsminister, møtte Karianne Tung en hittil ganske ukjent argument i den til tider betente debatten om senterne.
– Vi kan være back-up strøm for 7500 husstander her på Romerike, sier Halvor Bjerke i Stack, som driver datasenteret på Fetsund. Årsaken er at datahallene må ha stabil strøm og derfor har overskuddskraft i tilfelle strømutfall, og Bjerke sier de har dobbelt så så stor kapasitet som de de bruker. – Dette kan vi dele på i en krise, hvis vi får en avtale på det.
Også Statnett ser dette som en viktig utvikling. – Vi håper mange store strømkunder i framtida får denne fleksibiliteten. Det vil være bra for kraftsystemet og betyr at man kan slippe å bygge ut mer ledninger og nett enn nødvendig, sier Halvor Lie i Statnett.
Det var Norsk Datasenterindustri som hadde invitert Tung på besøk. Foreningen er en datter-organisasjon av IKT-Norge, og sjefen – administrerende direktør Øyvind Husby – er glad for at det kommer nye argumenter i datasenter-debatten.
– Det viser at datasentre er en del av løsningen, ikke bare på trygg datalagring og for utviklingen av kunstig intelligens, men også for deler av kriseberedskapen.
Øyvind Husby, administrerende direktør i IKT-Norge.
Karianne Tung stemte i; – vi ønsker flere datasentre, som er trygge og bidrar til verdiskapning.
– Det var spennende å besøke et slikt senter, og særlig er jeg imponert over sikkerhetskulturen her. Dette er trygge anlegg, som bidrar til at vi alle kan benytte digitale løsninger. At det også kan bidra inn i beredskap er en ekstra positiv dimensjon, sier Tung.
Norsk Datasenterindustri har opplevd stor vekst i antall medlemsbedrifter og jobber for en seriøs, bærekraftig og konkurransekraftig datasenterbransje.