–Datasikkerheten i kommune-Norge er kritisk

Nyheter | 27. september 2022

Cybersikkerhet, digital grunnmur, Kompetanse, Studieplasser

Det står dårlig til med «dataforsvaret» i norske kommuner. 6 av 10 kommuner mener at de ikke har god nok kompetanse på informasjonssikkerhet, viser nye tall. Det bekymrer IKT-Norge.

 

Undersøkelsen «IT i praksis» viser at Kun 38 prosent av norske kommuner mener at de har kompetansen som trengs innen informasjonssikkerhet for å avverge eller takle ondsinnede angrep.

Selv om tallene tyder på en liten forbedring fra tilsvarende undersøkelse for ett år siden, så er dette fortsatt foruroligende tall, sier Geir Olsen, direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i IKT-Norge, til Dagens Perspektiv.

Det finnes ikke tilstrekkelig med IKT-kompetanse, verken i kommunesektoren eller i staten. Det er åpenbart at særlig små kommuner sliter. Dessuten fremstår ansvaret for sikkerheten som veldig pulverisert, mener han.

– Hvis du stiller spørsmålet om hvem som har det politiske ansvaret for datasikkerhet, så tipper jeg at du får fem ulike svar, poengterer Olsen.

Hvis du stiller spørsmålet om hvem som har det politiske ansvaret for datasikkerhet, så tipper jeg at du får fem ulike svar.

Han forteller at IKT-Norge lenge har ivret for å samle all datasikkerhet på ett sted og at organisasjonen ønsker et samarbeid om datasikkerhet mellom regjeringen og næringslivet – slik som danskene har gjort i år med sin «Cybersikkerhetspakt».

21. oktober skal IKT-Norge møte næringsminister Christian Vestre (Ap) for å diskutere nødvendigheten av et slikt grep, og hvordan dette lar seg gjøre.

Kompetansemangelen er stor

Geir Olsen mener at det finnes en generell kompetansemangel innen IKT, at den har vært kjent en stund, og at situasjonen er blitt akutt fordi den har kunnet eskalere over tid ettersom det ikke ble tatt gode nok grep.

Olsen er særlig opptatt av mangelen på kompetanse, som blant annet vises i hele 3000 ubesatte IKT-stillinger i næringslivet – og altfor få studieplasser for å dekke inn det skrikende behovet på sikt.

Olsen viser til et initiativ fra daværende Kompetanse Norge i 2019, om å lage en digital plattform for etter- og videreutdanning, for eksempel innen IKT, hvor bedrifter kunne legge inn sine tilbud, og melde om behovene sine. Men den er fortsatt ikke på plass, sier Geir Olsen.

Helt svart er det imidlertid ikke innen datasikkerhet, mener IKT-Norge-direktøren og peker på finanssektoren.

– De har kommet langt innen digital sikkerhet og utvikler stadig nye løsninger. Det ville vært verdt å se nærmere på hva de har fått til, og om det er noe å lære av dem.

Les mer i Dagens Perspektiv (bak betalingsmur)

Bli medlem!

Les mer om hvorfor din bedrift bør bli medlem av IKT-Norge

Medlemskap