Regjeringens ambisjoner for helse-Norge er klar: Nok snikk-snakk om teknologisk adopsjon. Nå skal vi ha en digital helsereform. En en-åtti, der teknologi, talent og ressurser skal gjøre helsetjenester effektive og tilgjengelige.
Slik lød budskapet da IKT-Norge samlet over 50 medlemmer hos Aidn til eHelseforum. Fokus for dagen var digitaliseringen av helsesektoren.
– Det er nesten litt Lotto hvor du bor, når du ser på hvordan tjenestene tildeles, hvordan de er organisert og hvilket nivå de ligger på, sa statssekretær Ellen Rønning-Arnesen i HOD på eHelseforum.
Nå må vi utvikle, levere og endre
Rønning-Arnesen lover samhandling, felles innsats og teknologi som både frigjør tid og styrker helsekompetanse i tiden fremover.
– Det vi ønsker oss i neste periode og det vi går til valg på, handler om en helsereform. Det handler om hvordan vi reelt sett skal viske ut skillene som er helt unaturlige for innbyggerne mellom kommunene og sykehusene. Da får du brukt personellet bedre, sier Rønning Arnesen under møtet.
Når folk etterspør smidige, sømløse digitale helsetjenester, må helsetjenestene gå fra digital småtripping til en full sprint.
– På Trygve Brattli og Gerhardsens tid var det ingen som ba om en second opinion. Og da Gro var statsminister var det ingen som snakket om helseforsikringer. Men det er konteksten vi står i, og det må vi som politikere også ta inn over oss.
Politikken må derfor være framtidsrettet.
– Da skal det ikke være tvil om er at vi skal ha en universell helsetjeneste i Norge som skal være førstevalget. Men da må vi også klare å utvikle oss, og levere og endre.
Kommunene må øke tempoet, men da er det viktig å forstå kompleksiteten i deres tjenestelandskap. Ifølge Rune Holbæk og kollegaer fra Agenda Kaupang viser deres analyse at verken størrelse eller økonomi er indikatorer på tjenestekvalitet. Det understreker behovet for skreddersydde løsninger basert på lokal innsikt.
«Tørn» setter ny retning
Prosjektet Tørn gir nytt håp. Målet er å hjelpe kommunene og sykehusene med å sortere oppgaver mer effektivt, spesielt ved å lette samarbeidet på tvers av tjenestene. Digitalisering og KI (kunstig intelligens) er nøkkelinnsatsfaktorer for å få dette til. Vi i IKT-Norge håper dette virkelig kan utløse store effektivitets- og produktivitetsgevinster.
I dag må enkelte kommuner håndtere opp mot 70 ulike fagsystemer. Dette er en kjempeutfordring i digitaliseringen og effektiviseringen av våre tjenester.
Én innbygger, én journal
Vi fikk et spennende innblikk i Norsk helsenett SFs prioriteringer for implementeringen av nasjonale løsninger. Gjennom rekrutterings- og samhandlingstilskudd oppfordres sykehus og kommuner til å samarbeide om digitaliseringsprosjekter. I sentrum står digital hjemmeoppfølging.
Nå må informasjon flyte raskere og mer presist til riktige instanser. Forutsigbarhet er alfa omega. Målet er fortsatt at informasjon skal følge pasienten og ikke motsatt. Leverandørene jobber nå for å gi kommunene en samhandlingsløsning som forenkler hverdagen. Sammen med myndigheter og sektoren er vi på rett vei og tar store steg i riktig retning.
Å realisere disse visjonene er en utfordring, men å vente er uansvarlig slik sitasjonen er for Norge nå og fremover.