Med snakk om behov for exit-strategi fra amerikansk sky, deltok opp mot 200 til dels urolige IT-folk på Computas og IKT-Norges frokostmøte denne uka.
Anne- Sofie Risåsen og Kristine Beitland fra henholdsvis Google og Microsoft innrømmet at det var tøffe tider om dagen, da de åpnet frokostmøtet om amerikanske skytjenester. Og det er mye uro hos kunder etter den siste tidas utvikling i USA, og oppfordring fra Datatilsynet her hjemme om å ha en «exit-strategi» fra slike tjenester.
Amerikanske skytjenester har i mange år vært drivkraften bak IT-modernisering og digital innovasjon. Microsoft, Google og AWS/Amazon tilbyr de mest avanserte og fleksible skyløsningene på markedet og brukes av svært mange norske virksomheter. Mange kunder ønsker imidlertid nå å ha gode planer for en exit-strategi eller for å kunne flytte data og løsninger mellom skyplattformer. Hvilke risikovurderinger bør virksomheten gjøre og hvilke alternativer finnes til de amerikanske skyplattformene?
Både Risåsen og Beitland bedyret at dataflyten mellom EU og USA ikke var rammet, (slik også statsråden sa i Digi), og at EU ikke har flagget noe personvern-problematikk med slik datautveksling per nå.
Hvis det likevel skulle skje, finnes det en plan B, nemlig å utveksle data på normale kontraktsvilkår (såkalte SCCs)
Forøvrig reklamerte begge for at de tilbyr datalagring i EU, med garantier mot at amerikanske myndigheter kan få tilgang.
Det var fullt hus og mange som deltok digitalt da Computas og IKT-Norge arrangerte dette frokostmøtet tirsdag 26. mars.
Computas er et av rådgivningsselskapene som nå tilbyr råd til risikohåndtering i den nye situasjonen.
På frokostmøtet fortalte Morten Forfang og Pål Vermund Knudsen om urolige kunder som nå er opptatt av å ikke «legge alle eggene i en kurv».
Men de var også tydelige på at det også er risiko med å bytte ut amerikansk sky, fordi de 3 store (AWS, Microsoft og Google) er i en helt annen liga – både når det gjelder tekniske muligheter og ikke minst sikkerhetsløsninger.
Også kundesiden var med i panelet, ved IT-direktør i Hafslund Jon Andreas Pretorius. Han la blant annet vekt på at det fantes større risiko enn amerikansk sky for norske aktører, nemlig sabotasje og cyberangrep. Det samme sa IKT-Norges direktør for sikkerhet forsvar og infrastruktur Pål Wien Espen.