Såpeoperaen i Silicon Valley

Kommentarer og analyser | 23. november 2023

Kunstig intelligens

OpenAIs Sam Altman sparket, hyret og ansatt igjen − alt i løpet av en snau uke. De siste hendelsene som omhandler en av grunnleggerne av OpenAI, Sam Altman, er blitt beskrevet som en såpeopera, og det med rette.

Den enorme makten som nå ligger i Sam Altmans hender, er fascinerende, mener IKT-Norges Fredrik Syversen

Det startet med sparkingen fra OpenAI etter en maktkamp i styret i forrige uke som tok teknologimiljøet i Silicon Valley på senga.

Kort tid etter denne dramatiske vendingen, meldte Satya Nadella, CEO i l Microsoft, at Altman er ansatt for å lede deres operasjoner innen kunstig intelligens – et trekk som introduserte en helt ny vri i denne fortellingen.

Om ikke det var nok, så kom meldingen i går tidlig om at han er gjeninnsatt som leder av OpenAI.

Et styre av idealister

Hele situasjonen har vært preget av en mangel på detaljer om årsakene bak styrets uttalte tap av tillit til Altman, noe som har ført til utbredt spekulasjon i techmiljøet og blant kommentatorer. Men det er noen interessante poenger å ta tak i her. 

OpenAI har ikke et profesjonelt styre – på samme måte som selskaper med den verdien som OpenAI representerer, vanligvis har. Styret består av idealister.

Sam Altman er allerede utropt som den nye Steve Jobs, og du sparker ikke Steve Jobs. Eller jo, man gjorde faktisk det i sin tid. Men han kom tilbake – og «the rest is history» som de sier over there. 

Akkurat nå er Sam Altman untouchable, og han har fullmakter som strekker seg mye lenger enn de han hadde i forrige uke.

 Den enorme makten som nå ligger i Sam Altmans hender, er fascinerende. Akkurat nå er han untouchable og har fullmakter som strekker seg mye lenger enn de han hadde i forrige uke.

Men hva betyr det? Her noen gjetninger. Ryktene tilsier at det var to prosjekter som utløste krisen i forrige uke:

  • Altman ønsker mer fart i kommersiell retning.
  • Et hardware-prosjekt knyttet til utvikling av en helt unik AI-Chip.

Følg med videre

Jeg tror det vil være fair å anta at denne retningen nå akselererer når han er tilbake i sjefsstolen. Det kan bli interessant både for utbredelse av ChatGPT-baserte løsninger i kommersiell programvare og at NIVIDIAs hegemoni innen «AI-chipper» kan bli utfordret fra OpenAI-miljøet.

Uansett, så er det ÉN vinner her, og det er Satya Nadella og Microsoft, kanskje den største strategen vi nå har i tech-verden.

Vi gleder oss allerede til hva som skjer i neste uke. Så følg med.

Artikkelen er signert IKT-Norges direktør for strategi og forretningsutvikling, Fredrik Syversen og ble først publisert i Dagens Perspektiv

 

Bli medlem!

Les mer om hvorfor din bedrift bør bli medlem av IKT-Norge

Medlemskap