25 jenter fra niende trinn i Groruddalen jobbet hele vinterferieuka med å utvikle sin egen app. De myldret ideer, kodet og designet med hjelp fra kvinnelige rollemodeller fra IT-bransjen.
Vi er mange som ser behovet for flere jenter og mer mangfold i teknologi:
📍 Teknologiløsninger må være for alle, ikke for de få
📍 Bias avdekkes lettere når flere er med på å lage tjenestene
📍 Vi har knapphet på teknologer både i Norge og internasjonalt
Men det finnes ingen enkel løsning. Derfor har Girl Tech samarbeidet med Oslo kommune/bydel Grorud og flere selskaper fra IT-bransjen. Med solid støtte fra IKT-Norge, Nasjonalt senter for realfagsrekruttering og en rekke ildsjeler er Girl Tech-piloten for jenter i ungdomsskolen blitt en realitet.
– Denne dugnaden krever stor innsats, men vi har vist at det er mulig å få til.
sier Line Gaare Paulsen, direktør for kompetanse i IKT-Norge og styreleder i Girl Tech Norge.
Produktutvikling i fokus
Jentene har selv valgt hvilken utfordring de vil løse, alt fra prøveplanlegger, menstracker og outfitgenerator. Felles for idéene er enklere hverdag og mindre stress.
– Det som overrasket meg aller mest er hvor mye vekt vi legger på brukervennlighet i apputviklingen. Vi har hele veien hatt dette i bakhodet, og vi innser at selv om vi ønsker å lage appen vår på en viss måte, så er det flere hensyn å ta høyde for.
Det sier Roksana Gorijan, som til daglig går i 9. klasse ved Apalløkka ungdomskole, om pilotprosjektet Girl Tech (…)
Roksana Gorijan fra Apalløkka skole lager appen “Suggestify” i Apple Swift.
Sammen med et team på fem jenter har hun utviklet appen “Suggestify”. Den er designet for å hjelpe ungdommer med å finne rimeligere alternativer til dyre klesmerker og sminkeprodukter.
– Vi i Girl Tech jobber for å bryte ned de tradisjonelle kjønnsbarrierene. Vi gir jentene en arena sammen med kvinnelige rollemodeller og mentorer, der de selv får utforske og teste teknologi på egne premisser, sier Girl Tech-entusiast Line.
Se filmen fra Girl Tech Week her.
Forskning viser at det er viktig å treffe jentene tidlig i utdanningsløpet. Når de går i 9. klasse skal de snart ta utdanningsvalg som får konsekvenser for videre skolegang:
Målet er å gi jentene mestringsfølelse og en bredere forståelse av hva teknologi er. I løpet av det 8 måneder lange prosjektet har jentene fått mulighet til å fordype seg i roller som de selv ønsker å utforske, code lead, design lead og research og markedsføring.
– Girl Tech (…) hadde ikke vært mulig uten en solid arbeidsgjeng, mentorer og rollemodeller. Vi er utrolig takknemlige for alle som byr på så mye av seg selv i og utenfor arbeidsdagen. Det skaper tillit. Målet er å få et rikere teknologimiljø, avslutter Gaare Paulsen.
Om prosjektet
Bakgrunn
Girl Tech kom i stand i 2015 etter et initiativ fra ildsjeler i teknologibransjen, fra blant annet Norway Makers, Deichman Oslo, kvinnenettverkene Tenk – Technettverket for kvinner og ODA-nettverket, Nasjonalt senter for realfagsrekruttering og IKT-Norge.