Når Stortinget er i ferd med å vedta ny ekomlov, mener vi at folk i borettslag kan få dyrere bredbånd, og at endringen er i strid med EØS-avtalen.
IKT-Norge frykter at Stortinget kan komme til å ta fra borettslag muligheten til å forhandle fram billige bredbåndsavtaler, mot å gå med på bindingstider som er lengre enn det bredbåndsselskapene har lov til å kreve av vanlige forbrukere.
Les hele saken i Digi
Vi har sendt brev til stortingskomiteen med ansvar for ekom, og brevet kan du lese her:
Til transport og kommunikasjonskomiteens medlemmer.
Vi i IKT-Norge vil takke for at komiteen på flere områder har tatt hensyn til våre – og andres innspill i innstilling 28 L (2024–2025)) om lov om elektronisk kommunikasjon.
Vi må likevel få komme med et par sentrale bemerkninger, som vi ber dere se på.
I innstillingen tilrår komiteen (med unntak for Venstre), at de begrensningene for bindingstid som gjelder sluttbrukere i form av fysiske personer, også skal gjelde for sammenslutninger som ikke hovedsakelig handler i næringsvirksomhet, forutsatt at avtalen skal tjene medlemmenes personlige formål, se § 4-6. tredje avsnitt første setning i forslaget til lovvedtak.
Tilrådningen er på dette punkt i strid med EØS-avtalen.
Som IKT Norge i tidligere henvendelser til komiteen har fremhevet følger det av ekomdirektivets artikkel 101 at forholdet mellom tilbydere og sluttbrukere skal være gjenstand for fullharmonisering, dvs. at reguleringen skal være lik over hele EØS-området. Til tross for dette, tilrår komiteen en lovbestemmelse som gir bindingstidsbegrensningene større rekkevidde enn det som følger av ekomdirektivets artikkel 105.
Den foreslåtte reguleringen vil endre rammevilkårene for det norske markedet, hvor tilbydere har kunnet tilbudt rabatterte priser og investeringer i infrastruktur og terminalutstyr (rutere, tv-bokser, noder m.m.) i bytte mot forutsigbare inntekter over tid. IKT Norge frykter at komiteens innstilling kommer til å undergrave denne modellen og begrense videre bredbåndsutbygging.
Venstre har i sitt alternative forslag til ordlyd i § 4-6 tredje ledd, foreslått et godt kompromiss som ivaretar forbrukerhensynene som departementet og komiteen har vektlagt, men også gjort det mulig for boligsammenslutninger å inngå langsiktige avtaler dersom de ønsker dette. IKT Norge vil oppfordre Stortinget om å vedta Venstres forslag fremfor innstillingen fra komiteens flertall.
Dersom Stortinget likevel vedtar flertallets forslag, vil IKT Norge oppfordre Stortinget til å beslutte utsatt iverksettelse av bestemmelsen inntil forholdet til EØS-avtalen er nærmere utredet. I motsatt fall, vil en klage til EFTAs Overvåkningsorgan for feilaktig gjennomføring av ekomdirektivet i norsk rett kunne bli aktuelt.