10 kjappe

10 kjappe: Siri Riis Evensen, IBM. Tok grep for å bli bedre på å ta i mot kritikk.

10 kjappe | 16. oktober 2024

Digitalisering, Kompetanse

Fra morgenrutiner til evnen til å håndtere kritikk. IKT-Norge starter en uhøytidelig intervjuserie med tittelen «10 kjappe». Her skal toppsjefene i våre medlemsbedrifter få vise litt nye sider ved seg selv og dele nyttige perspektiver. Vi er så glade for å ha Country leader i IBM Norge Siri Riis Evensen som første gjest!

  • Hva er det første du sjekker på mobilen om morgenen?

Værmeldingen. Samboeren har alltid fungert som værvarsleren min, men han ble lei og tipset meg om at det finnes en app for sånt.

  •  Hvor henter du nyheter og innsikt om teknologi?

Avisutvalget ved kaffemaskinen på kontoret er alfa omega når jeg venter på kaffen. LinkedIn er kilden til mye angående teknologi – jeg følger et bredt spenn av formelle og uformelle kilder som fører til god variasjon!

Siri Riis Evensen, Country leader IBM Norge
  • Hvorfor ønsket du å være leder i en tek-bedrift?

Det var aldri vært et mål i seg selv. Men da jeg startet i IBM og så hvor kunnskapsrike og engasjerte IBMere er med en så sterk lidenskap for teknologi og innovasjon, så visste jeg at jeg kunne bidra med å samle team som utfordrer hverandre og skaper suksess sammen

  • Alle sjefer sier de liker kritikk, men nesten ingen mener det. Hva gjør deg til en bedre sjef?

Jeg husker godt en personlighetstest jeg tok for noen år siden, der kom det tydelig frem at jeg takler det spesielt dårlig. Men det gjorde meg også bevisst på det og jeg har jobbet med det.

Jeg spør ofte «hva kunne jeg gjort annerledes/bedre» etter for eksempel kundemøter for å normalisere at vi gir konstruktiv feedback og at de fleste gjør det med de beste intensjoner.

  • Hvordan lokker dere de beste folka til bedriften?

Det er viktig å lokke, men viktigere å beholde. Hos oss er det svært viktig at folk føler rom for å være seg selv – vi trenger å bli utfordret av friske øyne!

Medarbeiderundersøkelser våre viser at det finnes en sterk trygghet for å være seg selv og ikke minst det å utfordre etablerte sannheter. Nylig snakket jeg med en yngre kvinnelig ansatt som har jobbet under ett år i selskapet. Hun fortalte at hun alltid hadde slitt med å holde presentasjoner – og nylig hadde hun blitt spurt om å holde en 30 minutters intern presentasjon om koding. Hun fortalte at, med den tryggheten hun kjente på i selskapet, så hadde det vært en arena hvor hun våget, utførte og mestret. Og jeg ble så rørt og stolt. For selv vi, som har vært i arbeidslivet lenge, kan kjenne på den usikre følelsen. Men det er hver gang du trosser den følelsen og hopper i det, at du beviser for deg selv hva du kan få til. Og det elsker jeg!

  • Kunstig intelligens – hva må vi gjøre for å få det beste ut av den?

I 2019, sa vår forrige CEO, Ginni Rometty at kunstig intelligens vil påvirke 100% av alle jobber innen 5-10 år, men det er et fåtall som vil forsvinne – Med det så mente hun at kunstig intelligens vil kunne være et verktøy til å løfte menneskelig intelligens. IBM står fortsatt fast ved at kunstig intelligens vil kunne gi oss ekstremt rask og nyttig innsikt som gjør at vi kan være mer effektive. I Norge må vi tørre å investere og utforske use-caser.

  • Hva er det politikere skulle forstått bedre når det gjelder vår bransje?

At de legger premissene med blant annet statsbudsjettet.

Hvis Norge skal bli verdensmester i digitalisering, så må de også sette av midler til dette og ikke minst langt flere studieplasser enn de 100 som er vist til foreløpig. Vi trenger langt flere kreative ildsjeler innen IT i fremtiden

  • Finansminister for én dag! Hva hadde du endret?

Hm, dette er vel neppe en god jobbsøknad til regjeringen – men jeg hadde jobbet for to ting; 1) Gi skatteinsentiver til teknologibaserte selskaper og startups, som stimulerer innovasjon og teknologisk vekst og 2) Digitalisering av offentlig sektor: – Norge har allerede kommet langt med digitalisering, men som finansminister hadde jeg satt et ekstra trykk på å innvilge midler til å modernisere offentlige systemer, gjøre tjenestene mer brukervennlige, automatisering av flere prosesser men også for å øke investering av cyber sikkerhet.

  • Hva er den mest nyttige (og unyttige) appen du har?

Det er den samme appen. Yr. Nyttig fordi jeg slipper å plage samboeren min hver morgen, men også svært unyttig fordi det er umulig å påvirke resultatet. Selv med bruk av kunstig intelligens…

  •  Hva bør IKT-Norge gjøre for å bli en bedre utgave av seg selv?

Fortsette å bruke sin påvirkningskraft, men også det å utvikle tettere samarbeid mellom sektorer. IKT-Norge har allerede et imponerende nettverk, men dere kan vurdere å fremme enda mer tverrsektorielt samarbeid – spesielt innen områder som bærekraft og cybersikkerhet. Her er det er viktig med bredt samarbeid på tvers av teknologi, offentlige og private aktører.

Bli medlem!

Les mer om hvorfor din bedrift bør bli medlem av IKT-Norge

Medlemskap