Verden opplever en krise vi aldri før har sett. Den nasjonale idéskaperdugnaden Hack the Crisis Norway mobiliserte sterkt under helgens 48 timer lange hackaton – for å skape løsninger som kan bøte på koronasituasjonen.
700 deltakere over hele landet utgjorde 336 lag, som tok tak i de 220 innmeldte utfordringene. Lagene jobbet dag og natt gjennom 48 timer for å forme ideer, skape, teste, utvikle og til sist pitche løsningen sin digitalt, til et dommerpanel. Lagene ble støttet av 230 frivillige mentorer og eksperter.
Løsningsforslagene ble delt inn i tre kategorier: «Redde liv», «Redde lokalsamfunn» og «Redde næringsliv».
Juryene ble stødig ledet av Marte Sootholtet fra Impact StartUp Norge – Ferd, Kathrine Myhre fra Norway Health Tech og Kamzy Gunaratnam, varaordfører i Oslo. Vi fikk fram mange verdige finalister og prisvinnere.
Emergence School of Leadership ved Lars Mortensen Lægreid, Code11 ved Jørn Haukøy og Jørn Haanæs fra Oslo Business Region, tok initiativ til det umulige, en nasjonal hacktaon på bare syv dager. Med på laget var aktører fra myndigheter (Oslo kommune) og fra organisasjonsliv (IKT-Norge), og en lang rekke andre partnere fra blant annet startup-miljøet, næringsliv og organisasjonsliv.
Hack the Crisis Norway har handlet om å identifisere utfordringer og lage teknologiløsninger for å redde liv, lokalsamfunn og arbeidsplasser.
Målet var å finne løsninger for å bedre global helse og avhjelpe den økonomiske og sosiale krisesituasjonen som koronaviruset har satt oss i.
– Det har vært et helt utrolig bra samarbeid mellom det offentlige og private Norge. Vi erkjenner at verken det offentlige eller det private kan løse utfordringene alene. Kommune-Norge, myndigheter og næringsliv må gå sammen. Det er vi utrolig stolte av å ha fått til, sier IKT-Norges direktør for strategi- og forretningsutvikling, Fredrik Syversen.
Våre medlemmer
Vi er veldig stolte av våre medlemmer som på uhyre kort tid bestemte seg for å bidra til dugnaden: Accenture, Cisco, Global Connect, Telia og TietoEvry, sier Line Gaare Paulsen, som satt i styringsgruppen for Hack the Crisis.
Lagene eier selv sine ideer og arbeidet med å videreutvikle løsningene starter nå. En del av premien er at vinnerne får rådgivning fra eksperter. Flere deltakere har også meldt at de allerede har etablert dialog med aktører som deltok på andre lands hackatons for å samarbeide om videreutvikling av sine løsninger. Investorer, næringslivsaktører, myndigheter, kommuner/fylker – alle kan bidra til å ta prosjektene videre, med eiere som ønsker samarbeid. Den jobben starter for alle involverte nå.
Hack the Crisis Norway er Norges bidrag i en global bevegelse som startet etter inspirasjon av Garage48 i Estland. Tilsvarende hackatons har vært arrangert i 37 andre land. Arrangøren på global basis, Guaana, skal nå arrangere en global hackaton for de beste løsningene. Denne går av stabelen i påsken: 9-12. April. Les mer om The Global Hack her.
Hackaton: Begrepet Hackathon er en sammenslåing av de to ordene «hacking» og «marathon». Hacking her er å skape løsninger, og må ikke forstås som datakriminalitet.
For kontakt med vinnerbidragene, ta kontakt Line Gaare Paulsen, kommunikasjonsdirektør i IKT-Norge: line@ikt-norge.no
På vegne av prosjektgruppen i Hack the Crisis Norway.