IKT-Norge er skuffet over at regjeringspartiene ikke går langt nok i å involvere næringslivet i totalberedskapen. Flere opposisjonspartier ønsket å gå lengre, blant annet for å få mer konkrete virkemidler for samhandlingen.
– Vedtakene som nå fattes er ikke tilstrekkelige for å møte de utfordringene og truslene Norge står overfor, sier Pål Wien Espen, direktør for infrastruktur, sikkerhet og forsvar i IKT-Norge.
I dag under behandlingen av totalberedskapsmeldingen møtte IKT-Norge justiskomiteens leder Helge Andre Njåstad (Frp), Ingunn Foss (H) og Ingvild Wetrhus Thorsvik (V).
Deres klare budskap er at stortingsmeldingen mangler konkrete virkemidler for å bedre utnytte næringslivets kapasitet og kompetanse innen beredskap.
– Næringslivet har en viktig rolle i totalberedskapen. Hvis vi ser på NATOs «baseline requirements», er mange av dem tett knyttet til nettopp det næringslivsaktørene tilbyr –innenfor energisektoren, forsyning og transport. Derfor er det avgjørende med god involvering, for å sikre den robuste beredskapen vi trenger, sier Ingvild Wetrhus Thorsvik.
Dette er helt i tråd med IKT-Norges høringsinnspill til totalberedskapsmeldingen. Når Norge nå står foran historisk store investeringer i forsvar og beredskap, må en større del av budsjettet brukes til å styrke beredskapen i bredt. I dag går mindre enn 1/2000-del av forsvarssatsningen direkte til investeringer i sivil totalberedskap og næringslivets beredskapskapasitet.
– Vi deler skuffelsen sammen med disse representantene over at regjeringen nok en gang ikke tar et kraftig grep for å sikre næringslivets rolle i beredskap og sikkerhet, sier W. Espen.
Dette tyder på at politikerne fortsatt ikke har tatt inn over seg at næringslivet har en rettmessig plass i beredskapen, og at det er nødvendig å integrere det i totalforsvaret på alle nivåer. Totalforsvaret handler om å utnytte alle tilgjengelige ressurser for å bygge robusthet.
IKT-Norge har lenge jobbet for å tydeliggjøre næringslivets rolle i cybersikkerhet, og vi etterlyser flere tiltak som legger til rette for offentlig-privat samarbeid om robuste sikkerhetsløsninger.
Vi har blant annet fremhevet at digital sikkerhet kan ikke bare vedtas; den må kontinuerlig bygges opp hver dag, med krav om en konkret handlingsplan for digital suverenitet.
Vi er tydelige på næringslivets sentrale betydning i totalforsvaret, og IKT-Norge vil fortsette å jobbe for en bedre organisering av det i tiden framover.