«Hack The Crisis Norway» med solide vinnerprosjekter

Nyheter | 30. mars 2020

Covid, Medlem

Verden opplever en krise vi aldri før har sett. Den nasjonale idéskaperdugnaden Hack the Crisis Norway mobiliserte sterkt under helgens 48 timer lange hackaton – for å skape løsninger som kan bøte på koronasituasjonen.

700 deltakere over hele landet utgjorde 336 lag, som tok tak i de 220 innmeldte utfordringene. Lagene jobbet dag og natt gjennom 48 timer for å forme ideer, skape, teste, utvikle og til sist pitche løsningen sin digitalt, til et dommerpanel. Lagene ble støttet av 230 frivillige mentorer og eksperter.

Løsningsforslagene ble delt inn i tre kategorier: «Redde liv», «Redde lokalsamfunn» og «Redde næringsliv».

Juryene ble stødig ledet av Marte Sootholtet fra Impact StartUp Norge – Ferd, Kathrine Myhre fra Norway Health Tech og Kamzy Gunaratnam, varaordfører i Oslo. Vi fikk fram mange verdige finalister og prisvinnere.

Vinnerne i de tre kategoriene

Kategori «Redde liv»:

  1.  3D-printer mot Covid: «Makers mot Covid» lager beskyttelsesutstyr som ansiktsmasker. De tar i bruk et verdensomspennende nettverk av 3D-printere og kobler disse til miljøer som trenger utstyret, f.eks. sykehus. (100 000,- NOK)
  2. Team CoSupply: En portal som gir oss alle, både helsevesenet og samfunnet for øvrig, tilgang til en oversikt over utfordringer og de ressurser det er behov for til enhver tid. (50 000.- NOK)

Kategori «Redde samfunn»:

  1. Omkrets: Laget «MS Team» har laget en løsning for å hjelpe innbyggerne å unngå å handle i butikken når det er for mange der. Man kan booke tid og med det imøtekomme myndighetenes restriksjoner for å unngå tette forsamlinger. (100 000,- NOK)
  2. Viral – Corona Dos Tres: Et spill og interaktiv app for sosialisering med venner. (50 000,- NOK)

Kategori «Redde bedrifter»:

  1. Project Wham: Gjør det mulig for folk å kjøpe gavekort til virtuelle gaver, på feks kaffe og mat. Gaver som mottaker kan benytte når koronakrisen er over og kafeer og utsalgssteder åpner igjen. (100 000,- NOK)
  2. Cabbie: En løsning som forener taxier og butikker for å levere varer hjem til folk. (50 000,- NOK)

Emergence School of Leadership ved Lars Mortensen Lægreid, Code11 ved Jørn Haukøy og Jørn Haanæs fra Oslo Business Region, tok initiativ til det umulige, en nasjonal hacktaon på bare syv dager. Med på laget var aktører fra myndigheter (Oslo kommune) og fra organisasjonsliv (IKT-Norge), og en lang rekke andre partnere fra blant annet startup-miljøet, næringsliv og organisasjonsliv.

Hack the Crisis Norway har handlet om å identifisere utfordringer og lage teknologiløsninger for å redde liv, lokalsamfunn og arbeidsplasser.

Målet var å finne løsninger for å bedre global helse og avhjelpe den økonomiske og sosiale krisesituasjonen som koronaviruset har satt oss i.

– Det har vært et helt utrolig bra samarbeid mellom det offentlige og private Norge. Vi erkjenner at verken det offentlige eller det private kan løse utfordringene alene. Kommune-Norge, myndigheter og næringsliv må gå sammen. Det er vi utrolig stolte av å ha fått til, sier IKT-Norges direktør for strategi- og forretningsutvikling, Fredrik Syversen.

Våre medlemmer

Vi er veldig stolte av våre medlemmer som på uhyre kort tid bestemte seg for å bidra til dugnaden: Accenture, Cisco, Global Connect, Telia og TietoEvry, sier Line Gaare Paulsen, som satt i styringsgruppen for Hack the Crisis.

Videreutvikling av løsningene

Lagene eier selv sine ideer og arbeidet med å videreutvikle løsningene starter nå. En del av premien er at vinnerne får rådgivning fra eksperter. Flere deltakere har også meldt at de allerede har etablert dialog med aktører som deltok på andre lands hackatons for å samarbeide om videreutvikling av sine løsninger. Investorer, næringslivsaktører, myndigheter, kommuner/fylker – alle kan bidra til å ta prosjektene videre, med eiere som ønsker samarbeid. Den jobben starter for alle involverte nå.

Globale hackere

Hack the Crisis Norway er Norges bidrag i en global bevegelse som startet etter inspirasjon av Garage48 i Estland. Tilsvarende hackatons har vært arrangert i 37 andre land. Arrangøren på global basis, Guaana, skal nå arrangere en global hackaton for de beste løsningene. Denne går av stabelen i påsken: 9-12. April. Les mer om The Global Hack her.

Definisjoner

Hackaton: Begrepet Hackathon er en sammenslåing av de to ordene «hacking» og «marathon». Hacking her er å skape løsninger, og må ikke forstås som datakriminalitet.

Nettsted

Facebook

For kontakt med vinnerbidragene, ta kontakt Line Gaare Paulsen, kommunikasjonsdirektør i IKT-Norge: line@ikt-norge.no

På vegne av prosjektgruppen i Hack the Crisis Norway.

Bli medlem!

Les mer om hvorfor din bedrift bør bli medlem av IKT-Norge

Medlemskap