Vi starter året med en ny runde av intervjuserien ‘10 kjappe,’ der vi stiller våre medlemmer spørsmål som gir et personlig, ærlig og litt humoristisk innblikk i deres hverdag. I årets første intervju er vi heldige å ha Rajan Maheswari, Norgessjef for TATA Consultancy Services, som gjest. Hva er hans tanker rundt ledelse, teknologibransjen og meditasjon?
Jeg er en morgenfugl! Jeg står vanligvis opp tidlig og sjekker epost og meldinger. Vi er et globalt team med flere som jobber i andre tidssoner så det er ofte mye som har skjedd i løpet av natten. Ellers sjekker jeg også ofte værvarselet for dagen.
Jeg er veldig opptatt av å holde meg oppdatert på de siste trendene og utviklingene som skjer i bransjen – til den grad at jeg anser det som en hobby. Jeg holder meg vanligvis oppdatert gjennom skreddersydde nyhetsoppdateringer fra Google som setter sammen nyhetssaker basert på mine spesifikke interesseområder.
På vei til jobb hører jeg ofte på podcaster som «In Good Company» og har nylig begynt å lytte til DNVs Trust and Transformation!
Teknologisektoren er en utrolig dynamisk og fasinerende sektor. Særlig med tanke all usikkerheten vi står ovenfor i dagens globale samfunn. Dette er en veldig spennende tid å jobbe for et ledende globalt IT-tjenesteselskap i.
På et mer personlig nivå, motiveres jeg av å få muligheten til å jobbe med utrolig dyktige team og fremoverlente bedrifter, hvor samarbeid og innovasjon er en fast del av hverdagen.
Det er ikke sånn at jeg ønsker kritikk, men jeg verdsetter en «åpen dør» og «åpent sinn» arbeidskultur på jobb og oppfordrer alle til å dele tanker, ideer og frustrasjoner.
Jeg mener at kritikk, når det gis med gode intensjoner, er vanligvis konstruktiv og hjelper meg med å avdekke egne forbedringsområder. Derfor forsøker jeg aktivt å skape et miljø hvor ansatte ikke trenger å være redde for å utrykke seg.
Det er styrke i å være del av Tata Gruppen og står støtt i å være et purpose-driven selskap. Globalt tiltrekker vi oss folk som ønsker å bidra til samfunnet på en meningsfylt måte samtidig som de er sikret god karriereutvikling. Vi jobber fortsatt med å bygge kjennskap i Norge, men ser at ryktet vårt stadig sprer seg når folk har gode erfaringer med å jobbe med oss, og det hjelper at vi har sikret høyest kundetilfredshet i Norge de siste 8 årene, ifølge Whitelanes årlige undersøkelse.
Abelias Omstillingsbarometer for 2024 har vist oss at Norge henger bak i Norden når det gjelder å ta i bruk ny teknologi som KI. Så her handler det ikke bare om å få det beste ut av KI – det handler om å ikke henge bakpå.
For å få til dette må vi:
Så vidt jeg forstår det, så virker det som at det er en misoppfatning om at Norge ligger langt foran når det gjelder digitalisering. Sannheten er nok heller at Norge står i en «middle technology trap» som Draghi-rapporten beskriver. Vi må investere mer i forskning og innovasjon og implementere regelverk som tilrettelegger bedre for start-ups slik at vi får flere teknologibedrifter i Norge.
Hvis jeg var finansminister for en dag med makt til å gjennomføre en radikal endring, ville jeg (de neste 10 årene) ha satt av 10 % av oljepengene som er ment for det norske statsbudsjettet til å gjøre Norge om til en leder innen Grønn KI i Europa.
Fremtidig forretningsmessig og samfunnsmessigvekst vil være tett knyttet opp mot KI og dette er en mulighet for Norge til å ta ledertrøya på dette området.
Meditasjonsappen min. Den er veldig nyttig når jeg skal meditere for å dempe støyen (delvis) og finne ro.
Vi setter stor pris på arbeidet IKT-Norge allerede gjør for å støtte tek-bedrifter i Norge. Vi håper IKT-Norge fortsetter å fremme våre interesser, med særlig fokus på å sikre like konkurransevilkår for alle IT-tjenesteleverandører, både lokale og globale. Vi oppfordrer IKT-Norge til å ytre ytterligere hastverket for å skape et digitalt Norge som kan stille som forbilde for andre land på tvers av Europa.