Hvorfor ønsket hun å lede en tek-bedrift, og hva hadde hun gjort som finansminister for en dag? Denne uken er vi heldige å ha Merete Hverven, CEO i Visma, som gjest i vår spalte «10 kjappe»! Her får du lese hvordan hun håndterer kritikk og hva hun mener politikere skulle forstått bedre når det gjelder teknologibransjen.
Jeg sjekker alltid mail først. Så går jeg inn på Yr og sjekker værmeldingen, så jeg kan finne ut hvor mye klær barna bør ha på seg.
Mitt orakel er T. Alexander Lystad, Vismas fantastiske teknologidirektør. Alex finkjemmer alt av nyheter, forskning og trender innen vår bransje, og holder meg derfor godt påkledd på dette området. Jeg får også mye god innsikt gjennom samtaler med eierne våre, inkludert Vismas hovedaksjonær Hg, som er blant de ledende tech-investorene på verdensbasis.
Fordi jeg tror veldig sterkt på teknologiens evne til å bidra positivt til samfunnet, blant annet gjennom å gjøre oss mer produktive, og ved å gi oss mer tid til menneskelige relasjoner. Jeg har aldri hatt et konkret mål om å bli leder, men det er en rolle jeg har innsett at jeg trives i, siden jeg liker å jobbe med mennesker og bidra til at de når sitt fulle potensial.
Jeg liker konstruktiv kritikk, og jeg tror ikke det er mange rundt meg som synes det er vanskelig å gi meg tilbakemeldinger. Jeg stiller høye krav, og forventer at andre gjør det av meg også.
En gang fikk jeg høre av en kollega at jeg var blant de mer krevende lederne vedkommende hadde hatt, men også den som ga mest av seg selv tilbake. Da ble jeg glad, for en slik leder ønsker jeg å være.
Ved å være veldig tydelige på hvem vi er, og hva som skal til for å lykkes hos oss med vår kultur. Vi er også bevisste på å kartlegge hva slags kompetanse vi har i dag, hva vi vil trenge mer av i tiden fremover, og se på hvordan vi aktivt kan nå ut til disse folkene for å få dem til å ønske å jobbe i Visma.
Da må vi eksperimentere, prøve og feile, på en varsom måte. KI kan ikke erstatte mennesker fullstendig, men er allerede et suverent verktøy for å automatisere enkle og repetitive arbeidsoppgaver. For Vismas del gjør det at vi kan skape enda bedre og mer effektive produkter for kundene våre, som gir dem et konkurransefortrinn.
Jeg synes det er veldig trist at vi ikke klarer å utdanne flere teknologer i Norge. Nåløyet for å komme inn på eksempelvis Industriell Økonomi ved NTNU er knøttlite, og det er altfor mange godt kvalifiserte mennesker som ikke kommer inn. Jeg håper derfor at politikerne snart får øynene opp for viktigheten av flere IT-studieplasser i Norge, slik at vi kan forbli et foregangsland innen teknologi og digitalisering.
Jeg hadde gitt en rask tommel opp til alle initiativ for å fremme verdiskaping og kompetansebygging i Norge.
Ikke så veldig mye spennende her, de mest nyttige er Mail og Slack. Kan faktisk ikke komme på noen unyttige. De har jeg nok slettet.
Jeg synes IKT Norge gjør en kjempejobb med å representere næringen vår. Norge har i utgangspunktet alle forutsetninger for å dyrke frem ledende teknologiselskaper, men for øyeblikket mangler vi tilstrekkelig gunstige og forutsigbare rammevilkår for å holde tritt i dette internasjonale kappløpet. Her vet jeg at IKT Norge jobber godt og målrettet for å skape positiv endring.