10 kjappe

10 Kjappe: Karl Thomas Reinertsen, Capgemini. Om TikTok og tanker om lederrollen

10 kjappe, Nyheter | 13. november 2024

Digitalisering, Kompetanse

I ukens «10 kjappe» har vi Karl Thomas Reinertsen, CEO i Capgemini Norge, som gjest! Hvordan starter han dagen og hvordan håndterer han kritikk som leder? Her får du lese hvordan han holder seg oppdatert på teknologinyheter, hva han ville gjort som finansminister for en dag, og hans tanker om lederrollen.

  • Hva er det første du sjekker på mobilen om morgenen? 

Det er viktig for meg å følge med på hva som skjer i markedet. Derfor starter jeg ofte dagen med å sjekke nyhetene på mobilen, og så blir det kanskje været på Yr. Litt avhengig av morgenrutinen sjekker jeg også e-post og Teams.

  • Hvor henter du nyheter og innsikt om teknologi? 

Jeg forsøker å hente innsikt gjennom studier og artikler i ulike fora, og jeg lytter til podcasts – inkludert vår egen nye podcastserie Neste versjon. I tillegg har jeg mange kolleger og medarbeidere med fantastisk innsikt i teknologi, så jeg lytter mye til dem. Capgemini har også et vel ansett forsknings- og analyseinstitutt – Capgemini Research Institute. Her publiseres det mange spennende rapporter som jeg prøver å rekke over. Debattinnlegg og kronikker er også viktige kilder for å holde seg oppdatert på mulighetsbildet knyttet til ny teknologi.

Karl Thomas Reinertsen, CEO Capgemini Norge
  • Hvorfor ønsket du å være leder i en tek-bedrift? 

Å jobbe med teknologi handler om å være med å forme fremtiden. Det er utrolig spennende. Jeg har jobbet i konsulentbransjen i mange år og teknologi har i økende grad blitt en dominerende faktor for hvordan næringsliv og samfunnet vårt utvikler seg. Det å jobbe med dette, i samarbeid med utrolig mange dyktige kolleger, og i spennende teknologiprosjekter sammen med våre kunder, er veldig stimulerende.

  • Alle sjefer sier de liker kritikk, men nesten ingen mener det. Hva gjør deg til en bedre sjef? 

Det er alltid rom for læring. Som toppleder i Norge har jeg initiert TalentTalk i Capgemini Norge. Dette er samtaler med ansatte som har elementer av reverse mentoring. Det gir meg en mulighet til å komme ut og få snakke med våre dyktige konsulenter. Et fast tema i samtalen er ‘Hvilket råd vil du gi meg som leder?’ Det er nyttig feedback som inspirerer meg.

  • Hvordan lokker dere de beste folka til bedriften?

De beste folka er opptatt av å være på spennende prosjekter – der deres kunnskap og innsikt kan omgjøres til verdifulle råd som utvikler samfunnet. Jeg tror det er viktig å legge til rette for god kompetansebygging og vise at våre konsulenter får unike muligheter til å realisere seg selv.

Solide fagmiljø har mye å si for å kunne tiltrekke seg de beste, men samtidig er det også viktig å tydeliggjøre verdien av gode råd; vi er med på prosjekter som utvikler morgendagen.

  • Kunstig intelligens – hva må vi gjøre for å få det beste ut av den? 

Det handler mye om å komme i gang. Teknologi og verktøy er allerede på plass – og utvikler seg raskt, men uten en god strategi i bunn kan fort investeringen bli dyr. Vår erfaring er at virksomheter som lykkes best er de som har en klar og tydelig virksomhetsstrategi. Hva som skal oppnås bør legge premisset for teknologivalget – ikke motsatt. I tillegg må vi også ha et blikk på de utfordrende sidene ved KI, her har vi som ledere et ekstra ansvar.

  • Hva er det politikere skulle forstått bedre når det gjelder vår bransje?

Digitaliseringen stopper opp når kompetanseindustrien ikke slipper til. Konsulenter tilfører oppdatert og nødvendig kompetanse og gjennomføringskraft, spesielt på områder hvor offentlig sektor mangler kapasitet og oppdatert ekspertise.

Hvis målet er å bli verdens mest digitaliserte land innen 2030 må vi tenke stort – og bruke de beste hodene, uavhengig av hvor de kommer fra. Vi er et lite land med relativt små virksomheter og etater, da er det spesielt viktig at kompetanseindustrien spiller godt sammen med offentlige etater og virksomheter.

  • Finansminister for én dag! Hva hadde du endret?

Jeg ville jobbet for å sikre at vi har gode og forutsigbare rammebetingelser, og at vi opprettholder en høy grad av tillit til Norge som et godt sted å investere og utvikle nye virksomheter. Skiftet fra en norsk økonomi som i stor grad er drevet av olje- og gassnæringen til nye vekstområder er en stor utfordring i årene som kommer. Derfor ville jeg lagt til rette for at vi utvikler nye industrier drevet frem av det grønne skiftet. Vi kan ta en ledende posisjon her, men her er vi ikke fremoverlente nok.

  • Hva er den mest nyttige (og unyttige) appen du har?

Jeg bruker nyhetsappene flittig, men har også lastet ned TikTok. Det ble aldri noen suksess…

  • Hva bør IKT-Norge gjøre for å bli en bedre utgave av seg selv?

Jeg synes generelt at IKT-Norge gjør en god jobb! Det er imidlertid alltid rom for forbedringer. Ett punkt som opptar meg er hvordan vi sikrer at enda flere kvinner søker seg til tech-bransjen både som utdanning og karriere. Girl Tech Fest er veldig bra, men vi trenger også andre aktiviteter for å sikre bedre kjønnsbalanse innenfor tech. Her kan IKT-Norge gjøre en enda større forskjell.

Bli medlem!

Les mer om hvorfor din bedrift bør bli medlem av IKT-Norge

Medlemskap