Bærekraftig IT – en webinarserie

04.09.25

IT-sektoren står for en voksende andel av klimautslippene internasjonalt, men mange er usikre på hvordan de skal jobbe systematisk med bærekraftig IT.

Med bakgrunn i Miljøfyrtårn sin klima- og miljøstandard for IT og kommunikasjonsbransjen, som kom i 2024, tilbyr vi nå et kompetanseprogram på bærekraftig IT.

Programmet består av åtte webinarer à 1 time med flere av landets fremste eksperter på vesentlige temaer som twin-transition, KI og bærekraft, grønn koding, sirkulære løsninger, mangfold og likestilling, og bærekraftige anskaffelser.

Programmet koster kr. 1.800,- pr deltaker.

For påmelding, trykk her

4. september: Kunstig intelligens for en mer bærekraftig virksomhet

Elisabeth Nissen Eide – Forfatter og foredragsholder

Hvordan kan kunstig intelligens bidra til at virksomheten når sine bærekraftsmål – og hvilke fallgruver bør man unngå? Elisabeth gir deg innsikt i hvordan ulike bransjer i Norge og internasjonalt tar i bruk KI, og deler konkrete råd om hvordan din virksomhet kan gjøre det samme på en ansvarlig og effektiv måte.

Om Elisabeth: Jurist, skribent og foredragsholder med bakgrunn som bærekraftdirektør i Atea. Tidligere erfaring fra Leger Uten Grenser, Innovasjon Norge og Advokatfirmaet Haavind. Styremedlem i Circular Norway og engasjert i teknologiens rolle i det grønne skiftet.

11. september: Mangfold og inkludering i teknologibransjen – et felles ansvar

Alis Wiken Wilson – Sentralstyret i ODA-nettverket

Et mangfoldig og inkluderende arbeidsmiljø styrker både innovasjon og konkurransekraft. I dette webinaret ser vi på hvordan mangfold og inkludering må forankres hos alle ansatte – ikke bare i ledelsen. Alis deler praktiske perspektiver og verktøy for å skape mer inkluderende teknologimiljøer.

Om Alis: Programvareutvikler i Forte Digital med master i informatikk fra NTNU. Har engasjert seg i mangfoldsarbeid gjennom hele studieløpet og er sentral i ODA-nettverkets Inspirasjonsdag. Bruker sin rolle til å bygge inkluderende løsninger og miljøer.

18. september: Sirkularitet i IT – en nøkkel til bærekraftig omstilling

Nelly H. Flatland – Bærekraftsdirektør, Atea

Sirkularitet i IT er avgjørende for å redusere miljøbelastningen og møte nye regulatoriske krav. Nelly presenterer hvordan virksomheter kan integrere bærekraft og sirkulære prinsipper i sin IT-strategi og hvordan dette kan skape både miljømessig og økonomisk gevinst.

Om Nelly: Leder bærekraftsarbeidet i Atea med fokus på klimapåvirkning, leverandørkjeder og sirkularitet. Hun er kjent for å oversette bærekraftsmål til målbare tiltak som gir verdi for både virksomhet og samfunn. Atea er anerkjent som en av verdens mest bærekraftige IT-selskaper.

25. september: Brukersentrert design for inkludering og bærekraft

Niklas Mortensen – Chief Design Officer, Designit

Hvordan kan design bidra til sosial bærekraft? Niklas viser hvordan brukersentrert design kan sikre at digitale løsninger er tilgjengelige og nyttige for alle. Han presenterer metoder og verktøy for å integrere mangfold og empati i teknologiprosjekter.

Om Niklas: Leder et internasjonalt team i Designit med tverrfaglig kompetanse innen bl.a. antropologi, UX, tjenestedesign og teknologi. Har i over 30 år jobbet for å fremme inkluderende design gjennom mantraet «What matters tomorrow is designed today».

2. oktober: En introduksjon til grønn koding

Kent Inge Fagerland Simonsen – Tietoevry

Programvare påvirker klimaet mer enn mange tror. Kent Inge gir en innføring i hvordan man utvikler effektiv og bærekraftig programvare, og viser hvordan små grep i koden kan gi store utslag i energi- og ressursbruk.

Om Kent Inge: Har over 20 års erfaring med programvareutvikling og har de siste årene spesialisert seg på grønn koding. Jobber i dag med å redusere karbonavtrykket fra digitale løsninger.

9. oktober: Digital bærekraft – data som drivkraft

Hans Kristian Henriksen og Thea Thorleifsson – Bekk

Hvordan kan vi bruke teknologi og data til å fremme en bærekraftig omstilling – både i og utenfor IT-bransjen? Hans Kristian og Thea deler innsikt i hvordan du kan redusere digitale fotavtrykk, bygge grønne løsninger og etablere en kultur for digital bærekraft.

Om Hans Kristian og Thea:
Hans Kristian er sikkerhetsutvikler i Bekk med erfaring fra utslippsreduksjon i digitale systemer.
Thea er siviløkonom og bærekraftsansvarlig i Bekk med bakgrunn fra energi og forretningsutvikling. Sammen utforsker de bærekraft fra både teknisk og strategisk perspektiv.

16. oktober: Bærekraft i IT-anskaffelser

Vera Hovelsen – Partner i Føyen

Stadig flere offentlige anskaffelser stiller konkrete krav til bærekraft, også innen IT. I dette webinaret får du innsikt i regelverket, hva som forventes av leverandører og hvordan virksomheter kan utforme bærekraftige og konkurransedyktige tilbud.

Om Vera: Advokat med spesialisering i offentlige anskaffelser. Hun har lang erfaring fra IKT, bygg og tjenestekjøp, og er særlig opptatt av hvordan miljø- og samfunnsansvar kan integreres i anskaffelsesprosesser. Holder jevnlig kurs og foredrag om temaet.

23. oktober: Miljøfyrtårn og den nye IT-standarden

Stine Vintervoll – Stiftelsen Miljøfyrtårn

Miljøfyrtårn lanserte i 2024 en ny bransjestandard for IT- og kommunikasjonssektoren. Stine forklarer hvordan standarden kan hjelpe din virksomhet med å jobbe strukturert med bærekraft og styrke både konkurransekraft og omdømme.

Om Stine: Seniorrådgiver i Miljøfyrtårn med ansvar for utviklingen av IT-standardene. Har bred erfaring med teknologi, produktutvikling og samarbeid innen bærekraft. Styremedlem i GoForIT og utdannet siviløkonom fra NHH.