Arendalsuka 2025, tirsdag 12. august

12.08.25

Tidspunkt:

12. august 2024

Arrangør:

IKT-Norge & medlemmer

Sted:

Castelle & Annen Etage, Arendal

Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle & Annen Etage midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.

Program

09:00-10:00

Hvorfor flagger deler av finansnæringen ut av Norge?

Hva går Norge glipp av når store aktører flagger ut eller vurderer å gjøre det? Er særnorske reguleringer eller praksis til hinder for vekstmulighetene? Og hva med kompetanse som forsvinner ut, arbeidsplasser og næringens leverandører?

Mangfoldet blant norskeide banker blir mindre og mindre, når tre banker i løpet av de siste årene enten har flyttet eller er i prosess med å ta virksomheten til Sverige. Utflytterne er ikke alene: Andre aktører i næringen flytter (eller vurderer å flytte) sine rentefond, verdipapirfond og andre fond. Inkassobyråer er bekymret for dårligere konkurransevilkår mot utlandet hvis ikke hele NPL-direktivet implementeres og har dermed signalisert tanker om utflytting. Strengere rammevilkår betyr blant annet at EU-baserte aktører kan tilby billigere lån eller gi bedre avkastning.

Endringer signaliseres og forsøkes imøtekommet fra myndighetene, men det er en oppfatning om at dette går for sakte.

Dette kan få andre konsekvenser for samfunn og næringsliv vi ikke ønsker oss:
– Færre norske selskaper å investere i
– Mindre tilgjengelig kapitaltilbud for vekst
– Lavere skatteinngang
– Kompetanseflukt
– Arbeidsplasser forsvinner (doble administrasjoner lite sannsynlig)
– Færre oppdragsgivere for leverandørindustrien

Ikke gå glipp av denne viktige debatten som berører fremtiden til norsk finansnæring! Kom og lytt, still spørsmål og bidra til en konstruktiv samtale om hvordan vi sikrer et robust og konkurransedyktig finansmarked i Norge. Vi ser frem til din deltakelse!

Medvirkende:
Jarle Roheim Håkonsen, Direktør for politikk og kommunikasjon, IKT-Norge
Robert Berg, CEO, Instabank
Terje Kjøs, CEO, Banksoft
Kjetil Houg, Administrerende direktør, Folketrygdfondet

Arrangør: Banqsoft
Sted: Castelle

09:15-10:00

Øker geopolitisk uro behovet for datasuverenitet?

Hvordan økende internasjonale spenninger forsterker behovet for nasjonal kontroll over IT-leveransekjeden og hele det digitale økosystemet.

Hvorfor det er viktig å styrke nasjonal konkurranseevne, teknologisk uavhengighet og digital beredskap gjennom strategiske valg og investeringer.

Medvirkende:
Sverre Støkken, Business Area Director Sovereign Cloud, Orange Business
Stian Brekke, Administrerende Direktør, Radar Norge

Arrangør Orange Business
Sted: Annen Etage

10:00-11:00

TBA

Arrangør: Kantega
Sted: Castelle

11:00-12:00

Hvem skal få kjøpe strømmen vår?

En debatt om Norges energiprioriteringer i møte med økende etterspørsel, industrikonkurranse og sikkerhetspolitiske realiteter.
Den økende etterspørselen etter elektrisk kraft i Norge reiser presserende spørsmål om hvordan vi best forvalter våre verdifulle energiressurser. Når ny industri, datasentre og elektrifiseringen av samfunnet krever mer strøm, stilles vi overfor vanskelige valg knyttet til fordeling og prioritering.

Vi ser nærmere på følgende temaer:

Tungindustriens fortrinn: Riktig prioritering for fremtiden?
Tradisjonell industri nyter godt av gunstigere strømpriser. Er dette en bærekraftig strategi for å møte fremtidig kraftbehov og samtidig fremme innovasjon og grønn omstilling i bredere forstand?

Nett-tilknytning: Er modenhetskriteriene en brems eller en garanti? En diskusjon om hvorvidt kriteriene for å få nettilknytning er hensiktsmessige utformet.

Energi som sikkerhetspolitikk: Et nytt bakteppe for kraftdebatten?

Velkommen til en engasjerende debatt om Norges kraft fremtid!


Arrangør: Føyen
Sted: Annen Etage

12:00-13:00

Sykefraværet øker – på tide med nye løsninger!

Utviklingen går feil vei. Flere blir borte fra jobben eller faller helt ut av arbeidslivet. Det taper vi på som samfunn, som arbeidsgivere og ikke minst som syke.

Vi vet at vi går mot en offentlig helsetjeneste med færre ressurser i fremtiden. Er det ikke på tide å gjøre noe nytt?

Vi kan hjelpe flere og vi kan hjelpe dem raskere. Langvarig sykefravær, økende fravær blant unge arbeidstakere og mangel på helsepersonell legger stort press på offentlige helsetjenester og budsjetter.

I tillegg skaper det utfordringer for bedriftene våre. Sykefravær påvirker blant annet virksomhetenes produktivitet, gir økte kostnader for arbeidsgivere og utfordrer bærekraften i velferdssystemet.

For den enkelte kan langvarig sykefravær bety redusert deltakelse og tilhørighet til arbeidslivet, i tillegg til lavere livskvalitet. Og hva tenker de som merker utfordringene i det daglige, bedriftene og legene? Hva tenker de at kan bidra?

Selv med en sterk offentlig helsetjeneste er det økende behov for løsninger som gir raskere tilgang til behandling og kortere sykefravær. Privat helseforsikring er et viktig supplement og bidrar blant annet til å øke helsetjenestens totale behandlingskapasitet.

I dette arrangementet diskuterer vi hvordan helse, sykefravær og arbeidsliv henger sammen.

Hvordan kan en kombinasjon av offentlige og private initiativ være med på å løse fremtidens kapasitets- og helseutfordringer?

Hvordan kan vi sammen tenke nytt for å redusere behandlingskøene og det totale sykefraværet?

Og hvordan kan vi gjennom nye måter å samarbeide på sikre at vi får til et enda bedre og helt nødvendig samspill mellom den enkelte, helsetjenesten og arbeidslivet?

Medvirkende:
Janne Nyhus, Seniorrådgiver, Rud Pedersen Public Affairs
Ulf Andersen, Statistikksjef, Nav
Tom Staavi, Informasjonsdirektør, Finans Norge
Madeleine Engen, Dr. gynekologi / gründer, CMedical kvinnehelse
Urd Pedersen, Daglig leder, If Vertikal Helse

Arrangør: IF Skadeforsikring
Sted: Castelle

13:00-14:00

Stormen er nær, støtten er fjern: Hvorfor investerer vi ikke i grønn forebygging og gjenoppbygging?

Ekstremværet treffer oss oftere – og hardere. Bygg skades, hjem og arbeidsplasser raseres, samfunnet betaler en stadig høyere pris og vi står igjen med en dobbel utfordring:

Mange bygg kunne vært spart med bedre forebygging. Men når de bygges opp igjen etter uvær, skjer det altfor ofte uten blikk for fremtidens vær og klimakrav.

Det mangler politiske insentiver og støtteordninger for å gjøre bygg mer robuste i forkant, eller mer bærekraftige i etterkant. Enova-støtte, grønne lån og klimasats gir god hjelp, men det er ikke nok.

Dårlig isolasjon, sårbare rør og uteområder gjør byggene både utsatte, dyre og energisløsende. Bygg står for 40 % av energibruken i Norge – og skal vi nå klimamålene, må vi inn i byggene.

Kravene er ikke problemet. Europa skal gjennom en storstilt oppussing: Nybygg skal til nullutslipp innen 2030. Eksisterende bygg skal følge etter innen 2050. Her hjemme har regjeringen skyhøye mål om energieffektivisering innen 2030.

Men spørsmålet ingen har svar på, er: Hvem skal betale?

Det er seks ganger dyrere å reparere enn å forebygge. Likevel har forsikringsbransjen brukt over 38 milliarder kroner på å rette opp værskader de siste ti årene – bare på bygninger og innbo. Legg til skader på veier, statlige bygg og infrastruktur, og kostnadene vokser opp i skyene.

Hvor er de økonomiske incentivene og de statlige støtteordningene for forebygging?

Vi inviterer til en engasjerende samtale om hvordan vi gjør forebygging mulig, og bruker gjenoppbygging som mulighet.

Hvordan kan forsikringsselskap, myndigheter og kommuner samarbeide bedre for å sikre at vi bygger smartere?

Og når stormen allerede har truffet, hva om vi faktisk begynte å belønne dem som bygger for fremtiden – ikke bare erstatte fortiden?

Medvirkende:
Pål Arne Davidsen, Partner, Rud Pedersen Public Affairs
Kristin Halvorsen, Direktør, Cicero
Stefi Kierulf Prytz, Direktør forsikring og pensjon, Finans Norge
Siri Hunnes Blakstad, Konserndirektør, SINTEF Community
Daniel Kjørberg Siraj, Konsernsjef, OBOS
Carsten Pihl, Leder politikk, samfunn, bærekraft, Huseierne
Line Gjengedal Ruud, Nordisk leder for skadehåndtering, If Skadeforsikring

Arrangør: IF Skadeforsikring, Cicero Senter for klimaforskning
Sted: Castelle

13:30-14:30

Hybridkrigene tiltar – hvordan kan teknologi og kunnskap styrke vårt forsvar?

Der kriger tidligere først og fremst ble utkjempet på slagmarken, flyttes de i dag i økende grad over til digitale rom. Desinformasjonskampanjer og en bølge av dataangrep mot samfunnets viktigste funksjoner, er bare noen eksempler på hybrid krigføring som har rammet vestlige land de siste årene. ​

Selv om trusselbildet endrer seg raskt, er samfunnet bedre rustet til å møte truslene enn noen gang før. Kunstig intelligens (KI) kan for eksempel hjelpe oss å oppdage angrep tidligere, analysere mønstre og trusler, samt å bygge mer robuste systemer. ​

Det har stormakter som Russland, Kina og USA forstått, og satser både tungt på digital kompetanse og utdanner flere IT-spesialister enn noen gang. I Norge derimot, diskuterer vi kutt i IT-utdanningen. ​

– Hvorfor er det slik, og hvilke konsekvenser kan det få?​

– Hvordan kan vi bruke teknologi og utdanning som et vern mot hybride trusler, og hvilke muligheter følger med den enorme utviklingen i kunstig intelligens?​

– Hvilke grep må vi ta for å utdanne unge til å ruste oss for hybrid krigføring?​

– Hvordan kan vi gjøre fagfeltet attraktivt og tilgjengelig for flere?​

Medvirkende:
Tor Grande, Rektor, NTNU
Kristin Nyberg, Administrerende direktør, twoday
Eskil G. Sivertsen, Spesialrådgiver for Cyber-Social Propaganda & Influence-prosjektet, Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI)

Arrangør: Twoday & NTNU
Sted: Annen Etage

14:00-15:00

Digitalt forsvar i urolige tider – er politiet og UDI rustet for vår nye hverdag?

Norges trygghet utfordres fra flere hold – geopolitisk uro, digital kriminalitet og økende teknologisk avhengighet. Når vår digitale infrastruktur er under press, og både nye og gamle systemer står overfor stadig mer sofistikerte trusler, må vi stille et kritisk spørsmål: Har politiet og Utlendingsdirektoratet (UDI) den digitale grunnmuren de trenger for å beskytte samfunnet? Vi møter blant annet toppledere fra begge etater til en ærlig samtale om modernisering, risiko og ansvar – og hvordan de rigger seg for en digital fremtid i rask endring.

Medvirkende:

Dag Anders Brunstad, Direktør for Digitalisering, Utlendingsdirektoratet (UDI)
Catherine Janson, Direktør for Politiets IT-enhet, politiet
Svein Tore Bergestuen, Ordstyrer, Sannum & Bergestuen

Arrangør: Computas
Sted: Castelle

15:00-15:20

TBA

15:00-16:00

Nasjonal cybersikkerhet: en samarbeidsoppgave

Er Norge et trygt land i digital forstand? Og hvorfor er samarbeid mellom det offentlige og private avgjørende for vår evne til å nå nasjonale strategiske sikkerhetsmål?

Medvirkende
Bjarte Malmedal, Fagdirektør Digital Sikkerhet, Næringslivets sikkerhetsråd (NSR)
Hanne Tangen Nilsen, CEO, Sykehuspartner
Anders Hardangen, CSO, DNB

Arrangør: Mnemonic
Sted: Annen Etage

15:30-16:20

TBA

Arrangør: Sopra Steria
Sted: Castelle

16:30-16:50

TBA

17:00-18:00
18:00-20:00

eHelsekveld

Vi fortsetter suksessen fra ifjor!

Aidn, DIPS, Visma og Tietoevry inviterer deg i samarbeid med IKT-Norge til en uformell tirsdagskveld sammen med kollegaer midt i pollen i Arendal. Som ifjor møter blant andre statssekretær i HOD, Ellen Moen Rønning-Arnesen, forbundsleder i Norsk sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen, og generalsekretær i Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross, som alle skal ha korte innlegg.

Det blir høyt under taket, gode samtaler, god drikke og lett matservering. Vi håper du blir med oss og setter farge på kvelden sammen med andre i e-helsemiljøet.

Arrangementet er åpent for alle, men det er begrenset plass. Påmeldingslenke vil publiseres 1. juni.

Vi gleder oss og håper å se deg på eHelsekveld under Arendalsuka!

Sted: Castelle

Innledere og bidragsytere: