Arendalsuka 2024, onsdag 14. august

14.08.24

Tidspunkt:

14. august 2024

Arrangør:

IKT-Norge med medlemmer

Sted:

Castelle bar & restaurant, Arendal

Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement. Onsdag 14. august diskuterer og samtaler vi bl.a. om kunstig intelligens (AI), digital kriminalitet, helseteknologi og nasjonal digital grunnmur.

Program:

08:00-09:00

Krig og kamp om kronene – hvordan finansiere internasjonalt arbeid?

Sterk prisvekst, lav kronekurs og økte humanitære behov som følge av et rekordhøyt antall kriger og væpnede konflikter, klimaendringer og naturkatastrofer, gir et økende behov for inntekter til norske organisasjoner som jobber internasjonalt. Nå går flere av dem sammen om å øke inntektene sine gjennom inntekter fra trygge lotterier. Vil politikerne bedre rammevilkårene for lotteriene, så flere kan utfordre vinnerlykken og ha det gøy, samtidig som de støtter viktig internasjonalt arbeid?

Representanter for organisasjonene gir eksempler på hva lotteriinntekter kan gjøre for deres arbeid.

Vi utfordrer nasjonale politikere til å svare på hvordan de vil sikre stabil finansiering av organisasjoner med internasjonal aktivitet.

Dere møter generalsekretærer fra flere av arrangørene og politikere.

Deltakere:
John Peder Egenæs, generalsekretær Amnesty International Norge
Raymond Johansen, generalsekretær Norsk Folkehjelp
Maria Greenberg Bergheim, generalsekretær UNICEF Norge
Karoline Andaur, generalsekretær WWF Verdens naturfond
Åse Kristin Ask Bakke, stortingsrepresentant (Ap)
Grunde Almeland, stortingsrepresentant og komitéleder (V)
Tage Pettersen, stortingsrepresentant (H)
Ingrid Fiskaa, stortingsrepresentant (SV)
Bård Vegar Solhjell, direktør i Norad
Tone Foss Aspevoll, Agenda Rådgivning (ordstyrer)

Arrangør: Agenda Rådgivning, Amnesty International Norge, Norsk Folkehjelp, Care, Flyktningshjelpen, Leger uten grenser, UNICEF Norge, SOS-barnebyer, WWF Verdens Naturfond, Helsingforskomiteen, med flere
Sted: Castelle

09:00-10:00

Hvordan kan et offentlig-privat samarbeid innen cybersikkerhet styrke det norske totalforsvaret?

I denne paneldebatten diskuterer Næringslivets sikkerhetsråd (NSR), Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Nasjonalt cyberkrim-senter (NC3) og det norske cybersikkerhetsselskapet mnemonic hvordan offentlig-privat samarbeid innen cybersikkerhet kan styrke både det militære forsvaret og den sivile beredskapen i Norge (totalforsvaret).

Totalforsvarskonseptet går ut på at det skal være gjensidig støtte og samarbeid mellom Forsvaret og det sivile samfunn i hele krisespekteret fra fred, til krise, og krig. I tiden vi lever i er krisespekteret sammensatt, og vi kan oppleve å ha fred, håndtere flere kriser og være utsatt for hybrid krigføring på samme tid.

I denne panelsamtalen skal vi diskutere hvordan offentlig-privat samarbeid innen cybersikkerhet er sentralt for et godt totalforsvar, hva som er utfordringer og løsninger for å få dette til, og om tiltak og løsninger som er foreslått i nasjonale kommisjoner og utvalg. Slik som Forsvarskommisjonens forslag om at det skal inngås strategiske beredskapsavtaler med norsk næringsliv for å gi Forsvaret tilgang på nødvendige ressurser.

I samtalen vil panelet også bli utfordret på: Hva bør vi samarbeide om? Er det noe innen cybersikkerhet som det er vanskelig å samarbeide om? Hva er gode eksempler på samarbeid som fungerer i dag? Har vi eksempler på samarbeid som ikke har fungert, og kan vi lære noe av det?

Arrangør: Mnemonic
Sted: Castelle

09.30-10:15

Kan vi beskytte oss mot deepfake svindel?

Klarer du å se/høre forskjell på det som er ekte og det som er falskt? Kom og prøv!

Her møter du Økokrim, sjefen i TV 2 og Visma til samtale om AI, og du får demonstrasjon av deepfake-teknologi. Klarer du å se/høre forskjell på det som er ekte og det som er falskt?

Svindel med deepfake-teknologi tilhører ikke fremtiden. Det skjer allerede over hele verden. I Hong Kong ble en ansatt lurt til å overføre 271 millioner kroner fra selskapets konto. Så dukket det opp et lydklipp med lederen for det britiske Arbeiderpartiet, der han angivelig skjeller ut sine ansatte. Mens det i Slovakia ble lekket et lydklipp der lederen for det liberale opposisjonspartiet angivelig uttaler at han planlegger å rigge valget.

Økokrim advarte tidligere i år norske virksomheter og andre til å være på vakt mot misbruk av AI og deepfake-teknologi. Noen ganger er målet penger, men mer alvorlig er det når motivet er å destabilisere samfunnet.

Visma er et av Europas ledende teknologiselskaper, og samtidig som virksomheten jobber hver dag for å utnytte mulighetene som AI-teknologi gir, er Visma også opptatt av å sikre både selskapet og sine kunder mot svindel med AI-teknologi.

Medvirkende
– Olav T. Sandnes, Administrerende Direktør, TV2
– Svein Tore Bergestuen, Moderator, Sannum & Bergestuen
– Anne Glede Allum, Statsadvokat, Fagansvarlig for bedrageri, Økokrim
– Magnus Moan, Administrerende Direktør, Visma Enterprise: Oppvekst, Velferd & Helse

Arrangør: Visma
Sted: Annen Etage

10:00-11:00

Digital kriminalitet: Klarer vi å vinne kampen?

Svindelforsøkene mot nordmenn på mobil og nett har økt kraftig de siste årene. Telia alene stanser eksempelvis flere titalls millioner forsøk på telefonsvindel årlig. Samtidig vet vi at mørketallene er store. Kampen mot digital kriminalitet er en klassisk katt-og-mus-lek, hvor kriminelle hele tiden benytter nye og kreative metoder i sine forsøk på å svindle folk og bedrifter, nå også med god hjelp fra kunstig intelligens.

På Telia Norges debatt om digital kriminalitet spør vi politikere, næringsliv og eksperter om hvordan vi best kan stanse svindelforsøkene, og om vi i det hele tatt klarer å vinne kampen mot de kriminelle?

Medvirkende
Kamilla Sharma, avdelingsdirektør for marked og tjenester, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Torgeir Waterhouse, partner, Otte
Stein-Erik Vellan, adm. direktør, Telia Norge
Ida Edholm, svindelekspert, Nordea
Øivind Kristiansen, svindelekspert, Telia Norge
Jarle Roheim Håkonsen, debattleder, IKT Norge

Arrangør: Telia Norge
Sted: Castelle

11:00-11:45

Status for det norske lokaldemokratiet

Åpenhet sikrer innbyggere innsyn i forvaltningen og de politiske beslutningene. Det er avgjørende for et godt lokaldemokrati. Likevel ser vi stadig saker i media om kommuner som ikke innfrir kravene til åpenhet, sporbarhet og medvirkning.

Vi tar temperaturen på lokaldemokratiet og vil adressere følgende:

Hva er status for åpenhet og medvirkning hos kommunene i dag?
Hvorfor er for lite åpenhet et problem?
Kan krav om åpenhet i kommunene ha negative konsekvenser?

Medvirkende
– Tron Strand, Leder, Pressens offentlighetsutvalg
– Agnar Kaarbø, Politisk redaktør, Kommunal Rapport
– Espen Leirseth, Redaktør, Avisen Innherred
– Marit Knutshaug Ervik, Kommunedirektør, Ørland kommune

Arrangør: Framsikt, Acos og Visma
Sted: Annen Etage

11:00-12:00

Hva kan IT-bransjen gjøre for å forsvare Norge?

Å ta ut samferdsel, energiforsyning og finans er en sentral del av hybrid og cyber krigføring. Som IT-rådgivere for en rekke samfunnskritiske organisasjoner ønsker vi å ta diskusjonen om totalforsvaret fra skrivebordet til praksis. Vi vil se nærmere på hvordan det kan skje på energiområdet.

Tiden der krig og konflikt foregikk «out of area» er forbi. Trusselbildet har endret seg fra fjernt til nært, og fra rent militært til en miks, der sivile mål er vel så utsatte som militære. Krigen i Ukraina har vist oss at vi trenger et totalforsvar der «alle» relevante ressurser kan mobiliseres.

I fjor leverte utvalgsleder Harald Sunde Totalberedskapskommisjonens anbefalinger. Èn av dem var « tettere integrering av næringslivet i den nasjonale beredskapsstrukturen ». Rapporten slår fast at sivile myndigheter, Forsvaret og andre relevante aktører sammen bør forberede og respondere på krisesituasjoner, som militære angrep og naturkatastrofer.

Men hvordan går vi fra etablert enighet om bedre totalberedskap og mer sivilt-militært samarbeid, til konkrete handlinger for å trene på hendelser og fordele roller og ansvar? Hva skal vi i IT-bransjen bidra med for å forsvare Norge, og hvordan?

Aktuelle spørsmål:

Må vi finne en helt ny måte å drive vårt totale forsvar på, der sivile ressurser spiller en større og integrert rolle i Forsvaret? Svarer Langtidsplanen for Forsvaret på disse behovene?
Hva har krigen i Ukraina lært oss om IT-bransjens rolle i totalberedskapen?
Regjeringen skriver i Langtidsplanen at de i større grad vil utnytte eksisterende kompetanse i relevante, sivile miljøer når det kommer til digitalisering. Hva betyr dette?
Rekruttering og kompetanse er en av IT-bransjens største utfordringer. Konkurrerer vi om de samme ressursene?

Medvirkende
Saira Basit, Dekan, Forsvarets Høgskole
Harald Sunde, Leder av Totalberedskapskommisjonen, tidligere Forsvarssjef
Hans Peter Olsen, Tidligere major i Hæren og rådgiver i Bouvet, Bouvet
Lars Christian Aamodt, Tidligere leder av Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og Forsvarets Logistikkorganisasjon

Arrangør: Bouvet
Sted: Castelle

12:00-13:00

Politiets digitalisering på etterskudd – en trussel for nasjonal sikkerhet

Det har vært for lite fokus på å løse politiets samfunnsoppgave raskere og bedre med teknologiske virkemidler. Konsekvensen er ineffektiv bekjempelse av kriminalitet, noe som går ut over tryggheten i samfunnet. Dette var essensen i Riksrevisjonens gjennomgang fremlagt av riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i 2023. Likevel opplever ikke ledelsen i Politiets IT-tjenester (PIT) tilstrekkelig fokus på behov for modernisering. Hvor tydelig må trusselbildet bli for at digitalisering skal prioriteres høyere? Har distriktspolitikk og telling av antall politiårsverk vunnet til fordel for god teknologistøtte til politiet og nasjonal sikkerhet? Innlegg og dialog ved Catherine Janson, direktør for Politiets IT-enhet, Kristine Beitland, Director and Government Affairs Lead Nordics i Microsoft Norge og Computas. Avslutningsvis utfordres politikere til debatt.

Medvirkende:

Catherine Janson, Direktør, Politiets IT-enhet
Kristine Beitland, Director and Government Affairs Lead Nordics, Microsoft Norge
Lars Stokke, Direktør Tjenestesalg Offentlig, Computas
Ingunn Foss, Stortingsrepresentant og medlem i Stortingets justiskomité, Høyre
Odd Harald Hovland, Stortingsrepresentant og medlem Stortingets justiskomité, Arbeiderpartiet
Ordstyrer: Jarle Roheim Håkonsen, Direktør for næringspolitikk og kommunikasjon, IKT-Norge

Arrangør: Computas
Sted: Castelle

12:30-13:15

Mer for mindre: Vi må effektivisere, men må vi også prioritere?

Lite tyder på at det blir mer penger til kommunene i framtiden. Samtidig setter krig og ustabilitet i verden, klimaendringer, utfordringer med demografi og økende bemanningsproblemer kommunene under stadig større press.

Alle er enige om at kommunene må effektivisere, men hva må vi også prioritere bort?
Hva skal være “godt nok”?
Sesjonen ledes av Agnar Kaarbø, politisk redaktør i Kommunal Rapport.

Medvirkende
– Håvard Moe, Konsulent, KS
– Camilla Dunsæd, Kommunedirektør, Kristiansand kommune
– Bjørn Gudbjørgsrud, Kommunedirektør, Sandefjord kommune
– Birgitte Gulla Løken, Ordfører, Larvik kommune
– Agnar Kaarbø, Moderator, Kommunal Rapport

Arrangør: Framsikt, Visma

13:00-13:25

Hvordan bygge Norges digitale grunnmur robust og framtidsrettet?

Geopolitikk, cybertrusler og klimaendringer stiller skyhøye krav til beredskap rundt Norges digitale grunnmur. Bortfall av fiber og annen digital infrastruktur sammenlignes nå med påvirkningen strømbrudd har for bedrifter og offentlig sektor. Et døgn uten internett alene koster samfunnet opp mot 1,3 milliarder kroner, men viktigst av alt – vi blir sårbare da flere av våre kritiske tjenester innenfor både helse, skole og næringsliv leveres digitalt.

Vår digitale infrastruktur er samfunnskritisk; den bærer kommunikasjon og informasjon som styrer det meste av samfunnet.

Eidsiva inviterer til panelsamtale for å diskutere hvordan vi best bygger og vedlikeholder Norges digitale grunnmur. Hvordan sikrer vi at den møter fremtidens behov? Hvilke komponenter er essensielle, og hvilke forventninger har offentlig sektor og private aktører til sikkerhet, nasjonal autonomi og kontinuerlig utvikling?

For å besvare spørsmålene har vi samlet et panel av eksperter til å diskutere hvordan vi skal forme Norges digitale infrastruktur.

Medvirkende:
Ola Børke, Administrerende direktør, Eidsiva Bredbånd
Even Kyseth, Direktør Bedriftsmarked, Eidsiva Bredbånd
Sidsel Nordhagen, Daglig leder, KS-Digitale fellestjenester

Arrangør: Eidsiva Bredbånd
Sted: Castelle

13:25-14:00

Datasentres rolle i den digitale utviklingen: Hvor viktig er nasjonal autonomi?

Midt i hjertet av Norges digitale grunnmur ligger datasentre. Datasenter og datasenterindustrien er helt avgjørende for å drive fram teknologiutviklingen og støtte opp under nye teknologi som skal hjelpe oss med nær sagt alt i framtiden.

Vi stiller spørsmålet om det økende behovet for datasentre i Norge. Hvilke ringvirkninger forventer vi, og hvordan går vi frem? Hvilken vekst skapes, og hvordan stiller aktører og kommuner seg til den globale konkurransen? Og ikke minst: hvor viktig er nasjonal autonomi og med det sikre at data lagres på norsk jord?

Eidsiva inviterer til en spennende samtale om datasentrenes ringvirkninger og nasjonal autonomi.

Medvirkende:
Even Kyseth, Direktør Bedriftsmarked, Eidsiva Bredbånd
Martin Lippert, CEO, Global Connect
Bjørn Rønning, Daglig leder, Norsk Datasenterindustri
Hilde Walter Moland, Leder Datasenter, Eidsiva Bredbånd
Evi Seljevoll, Administrerende direktør, Tietoevry Tech Services Norway
Sidsel Nordhagen, Daglig leder, KS-Digitale Fellestjenester

Arrangør: Eidsiva Bredbånd
Sted: Castelle

14:00-14:45

Topplederdebatt

I vår topplederdebatt har Merete Hverven invitert med seg gjester for å diskutere ledelse, mangfold og inkludering i norsk næringsliv.

Medvirkende
– Merete Hverven, CEO, Visma
– Svein Tore Bergestuen, Moderator, Sannum&Bergestuen

Arrangør: Visma

14:00-15:00

Effektiv bruk av teknologi

Instruksene fra Samferdselsdepartementet til transportsektoren er tydelige: Vi må bli flinkere til å bruke teknologi, samtidig skal vi også få mer for pengene. Benny Andreassen er leder for Produkter og tjenester på IT i Statens vegvesen, han deler etatens planer og erfaringer rundt hvordan teknologi hjelper de løse sitt samfunnsoppdrag.

Medvirkende
Simen Ruud, Advisory Solution Consultant, ServiceNow
Benny Andreassen, Avdelingsdirektør, Statens vegvesen

Arrangør: ServiceNow; Statens vegvesen
Sted: Castelle

15:00-16:00

Fra Groruddalen til verden – med jenter og teknologi skaper vi nye gründere

I en verden hvor dagens og morgendagens arbeids- og samfunnsliv i økende grad er digitalisert, er det essensielt at de som utvikler og forvalter teknologiske løsninger, speiler samfunnets mangfold.

Teknologi har potensial til å skape inkludering på tvers av kjønn, identitet og bakgrunn, redusere utenforskap, og utjevne sosiale forskjeller. Girl Tech Norge har tatt initiativ gjennom prosjektet Girl Tech Ung hvor ungdomsjenter fra tre ungdomsskoler i Grorud bydel har utviklet apper som løser problemer de opplever i egen hverdag, men som ingen har løst for dem.

Girl Tech Ung demonstrerer hvordan ungdom kan anvende teknologi til å løse relevante problemer, en praksis vi mener kan utvides og støttes bredere med riktig engasjement og ressurser, både i og utenfor skoletid.

Vi inviterer til en samtale om hvordan teknologi kan bygge broer og skape muligheter for alle, samtidig som det kan redusere utenforskap i levekårsutsatte områder.

Panel 1: Girl Tech i Grorud

Roxana – ungdomsskoleelev og deltaker, Girl Tech Ung

Arina Aamir (H) (TBC)


Panel 2: Vi trenger mangfold fra skole til arbeidsliv
Moderator: Jørn Haukøy (Styremedlem Girl Tech Norge / Code11)

Tonje Brenna, arbeids- og inkluderingsminister (Ap) – (TBC)
Henrik Asheim (H) – (TBC)
Ferd, Morten Borge – (TBC)

Arrangør: Girl Tech Norge
Sted: Castelle

16:00-17:00

TBA

Arrangør: Goforit

17:30-18:15

Quiz: Fakta eller deepfake?

Klarer du å se forskjell på det som er ekte og det som er falskt? Og har du fått med deg siste nytt om deepfake-svindel? Bli med oss på quiz!

Medvirkende
– Svein Tore Bergestuen, Moderator, Sannum&Bergestuen

DU MØTER BL.A.

Olav T. Sandnes

Administrerende direktør, TV2

John Peder Egenæs

Generalsekretær, Amnesty International Norge

Merete Hverven

Administrerende direktør, Visma

Ola Børke

Administrerende direktør, Eidsiva Bredbånd

Karoline Andaur

Generalsekretær, WWF Verdens naturfond

Anne Glede Allum

Statsavdokat, fagansvarlig for bedrageri, Økokrim

Åse Kristin Ask Bakke

Stortingsrepresentant, Ap

Stein-Erik Vellan

adm. direktør, Telia Norge

Even Kyseth

Direktør Bedriftsmarked, Eidsiva Bredbånd

Magnus Moan

Administrerende Direktør, Visma Enterprise: Oppvekst, Velferd & Helse

Tron Strand

Leder, Pressens offentlighetsutvalg

Agnar Kaarbø

Politisk redaktør, Kommunal Rapport

Espen Leirseth

Redaktør, Avisen Innherred

Marit Knutshaug Ervik

Kommunedirektør, Ørland kommune

Håvard Moe

Konsulent, KS

Camilla Dunsæd

Kommunedirektør, Kristiansand kommune

Bjørn Gudbjørgsrud

Kommunedirektør, Sandefjord kommune

Birgitte Gulla Løken

Ordfører, Larvik kommune

Raymond Johansen

Generalsekretær, Norsk Folkehjelp

Maria Greenberg Bergheim

Generalsekretær, UNICEF Norge

Grunde Almeland

Stortingsrepresentant og komiteleder, Venstre

Tage Pettersen

Stortingsrepresentant, Høyre

Ingrid Fiskaa

Stortingsrepresentant, SV

Bård Vegar Solhjell

Direktør, NORAD

Kamilla Sharma

Avdelingsdirektør for marked og tjenester, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

Torgeir Waterhouse

Partner, Otte

Ida Edholm

Svindelekspert, Nordea

Øivind Kristiansen

Svindelekspert, Telia Norge

Jarle Roheim Håkonsen

Direktør for næringspolitikk og kommunikasjon

Saira Basit

Dekan, Forsvarets Høgskole

Harald Sunde

Leder av Totalberedskapskommisjonen, tidligere Forsvarssjef

Lars Christian Aamodt

Tidligere leder av Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og Forsvarets Logistikkorganisasjon

Hans Peter Olsen

Tidligere major i Hæren og rådgiver i Bouvet, Bouvet

Catherine Janson

Direktør, Politiets IT-enhet

Kristine Beitland

Director and Government Affairs Lead Nordics, Microsoft Norge

Lars Stokke

Direktør Tjenestesalg Offentlig, Computas

Ingunn Foss

Stortingsrepresentant og medlem i Stortingets justiskomité, Høyre

Odd Harald Hovland

Stortingsrepresentant og medlem Stortingets justiskomité, Arbeiderpartiet

Martin Lippert

CEO, Global Connect

Bjørn Rønning

Daglig leder, Norsk Datasenterindustri

Hilde Walter Moland

Leder Datasenter, Eidsiva Bredbånd

Evi Seljevoll

Administrerende direktør, Tietoevry Tech Services Norway

Sidsel Nordhagen

Daglig leder, KS-Digitale Fellestjenester

Simen Ruud

Advisory Solution Consultant, ServiceNow

Benny Andreassen

Avdelingsdirektør, Statens vegvesen