Nå er KI-milliarden utdelt. Seks sentre er første skritt i en større, nasjonal satsing for å sikre Norge en sentral plass i internasjonal KI-forskning. Men skal regjeringen gjøre alvor av sin ambisiøse KI-mål, må vi ha målrettet satsning på forskning, utvikling og bruk.
Savner målrettet satsning på flere områder
1,3 milliarder kroner er nå utdelt og det skal etableres seks nasjonale KI-sentre. Blant mottakerne av KI-milliarden finner vi SINTEF og Simula, begge medlemmer av IKT-Norge, og vi gratulerer dem. Vi støtter også målene med disse sentrene som blant annet er å utvikle teknologi, forstå samfunnsmessige konsekvenser og sørge for etisk bruk i både offentlig og privat sektor.
– Det er avgjørende for Norge å ha egne sentre som kan utvikle og forstå KI på en måte som gagner fellesskapet. Nå har vi vinden i ryggen. Nå må vi bidra til at teknologien brukes riktig, med kløkt og respekt for etisk og bærekraftig utvikling, sier Øyvind Husby, administrerende direktør i IKT-Norge.
Men en av de viktigste oppgavene for IKT-Norge er å sikre at norske aktører kan være i tet i KI-kappløpet. Dessverre ser vi fra IKT-Norges benchmark-undersøkelse at vi sakter akterut i KI-kappløpet. Norge ender på en sisteplass i Nordisk mesterskap i KI. Resultatet er at nordmenn ikke får ta del i nytten KI kan generere til samfunnet. Nettopp derfor savner IKT-Norge en klar og tydelig satsning på KI innen flere områder.
To store mangler
Det er overraskende at et dedikert senter for KI innen helse ikke ble prioritert. Gitt at KI og helse vil utgjøre en sentral del av fremtidens helsetjenester, og med de betydelige demografiske og kostnadsutfordringene spesielt kommunene står overfor, hadde et slikt rendyrket senter vært uvurderlig for å drive innovasjon og effektivisering der behovet er størst.
På samme vis er vi skuffet over at ingen prosjekter innen sikkerhet og KI nådde opp. Norge er høyt digitalisert og KI utgjør både en trussel og en mulighet vi må forholde oss aktivt til og ha prosjekter som tar for oss norsk situasjon, muligheter og utfordringer.
Disse seks sentrene skal være med å forme KI-framtida
Simula skal lede senteret for bærekraftig, risikoavers og etisk KI.
– Denne KI-milliarden skal sette oss i posisjon, kontroll og fremtidstro innen kunstig intelligens. De nye sentrene vil være grunnleggende for å styrke innovasjon, verdiskaping og samfunnsutvikling, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland om tildelingen.
– Utviklingen av KI har skapt flere store og viktige utfordringer, som overdrevent energiforbruk og ressursbruk, manglende åpenhet og forklarbarhet, samt fremveksten av ulike typer risiko som kan føre til skadelige effekter for mennesker og etiske konsekvenser, sier Baltasar Beferull-Lozano i Simula, leder for Norwegian Centre for Sustainable, Risk-averse and Ethical AI.
IKT-Norges arbeid med KI
– IKT-Norges mål er å bidra til at norske bedrifter og forskningsmiljøer skal kunne ta del i de mulighetene KI gir. Vi vil bidra til å bygge et sterkt økosystem for KI, ikke bare her til lands, men også i Norden, sier Husby i IKT-Norge.
Derfor skal IKT-Norge være en sentral driver for KI-adopsjon, med et sterkt nordisk fokus gjennom New Nordics AI center. Vi bygger på og komplementerer det eksisterende KI-økosystemet, og skal styrke Norge i Norden, og trekke Norden til Norge.
IKT-Norge har også vært representert i en regjeringsutnevnt ekspertgruppe som har jobbet med retningslinjer for ansvarlig bruk av KI-assistenter. Nå er det lagt frem en felles praktisk veileder – en oppskrift for innovativ og ansvarlig utvikling og bruk av KI-assistenter i offentlig og privat sektor. Den skal bidra til å senke terskelen og gjøre det enklere for særlig små og mellomstore virksomheter å utvikle og ta i bruk KI-assistenter på en ansvarlig og trygg måte.
IKT-Norge har i tillegg over 350 medlemsbedrifter som dekker hele verdikjeden innen KI – fra infrastruktur og modellutvikling, til implementering og regulering. Våre medlemmer er sentrale i:
IKT-Norge vil nå fortsette arbeidet med opprettelsen av en egen arbeidsgruppe for å sikre at vi drar nytte av medlemmers innsikt og kompetanse inn i ekspertgruppen.
Mer informasjon om dette kommer om kort tid.