Energihovedstaden Stavanger kan bli Norges digitale fyrtårn

Nyheter | 26. mars 2025

Bærekraft, Bredbånd, digital grunnmur, Digitalisering, EdTech, Kompetanse, Kunstig intelligens, Skatter og avgifter, Statsbudsjett

Stavanger er Norges energihovedstad, men også et fyrtårn som kan lede an i digitaliseringen. For å lykkes, må det investeres både i den fysiske og digitale infrastrukturen, åpnes opp for internasjonale talenter og satses på fremtidens kompetanse, sier næringslivet i Stavanger. De har ressursene og viljen – nå trenger de forutsetningene for å lykkes.

IKT-Norge, Bouvet, Næringsforeningen og næringslivet i Stavanger samlet seg nylig med statssekretær Marianne Wilhelmsen i digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. Øverst på agendaen sto forventninger og behov knyttet til digitaliseringsstrategien.

Bilde av Digitaliseringsministerens statssekretær, Marianne Wilhelmsen hos Bouvet.
Statssekretær Marianne Wilhelmsen i digitaliserings og forvaltningsdepartementet.

Dette møtet ble en viktig arena for å diskutere hva som kreves for å digitalisere Norge. Sammen med næringslivet i Stavanger, kunne Lyse, Green Mountain, Innovation Dock og Sparebank 1 Sør-Norge identifiserte flere nøkkelbehov:

  • En strategisk forståelse av KI. Dette handler både om å se mulighetene og anerkjenne farene ved passivitet. Å la være å handle, er også et valg.
  • Styrking av infrastruktur med regionale hensyn, gjennom en dialog som inkluderer alle relevante aktører.
  • Forutsigbar politikk som fremmer investeringslyst.
  • Et attraktivt norsk marked for digitale selskaper, hvor de kan trives, vokse og utgjøre en forskjell. Først da kan vi tiltrekke oss kapital i stor skala.
  • Tett samarbeid mellom myndigheter, næringsliv og akademia for å styrke kompetansen i virksomheter.

Og for å lykkes med digitaliseringen, understreket statssekretæren at Norge må gjøres til en attraktiv arbeidsplass. Et sterkt hjemmemarked er avgjørende for å hente kapital.

Både fysisk og digital infrastruktur må prioriteres

Den fysiske infrastrukturen er motoren bak vår digitale tilværelse. – Gitt dagens teknologiske og geopolitiske utfordringer, er det nødvendig å prioritere partnerskap fremfor tradisjonelle leverandørforhold, sa Charlotta E. Brile i Sparebank 1 Sør-Norge under møtet.

Men den moderne infrastrukturforståelsen er et kjempeparadoks. I Stavanger alene er det investert flere titalls milliarder i nye veier, men det må også investeres i digital infrastruktur. Denne skjevheten i investeringsvilje kan bli skjebnesvanger for vårt digitaliseringsmål inn mot 2030.

Det er et faktum at ingen digitalisering skjer uten en sterk fysisk infrastruktur. – Skyen vi snakker om, finnes i fysiske datasentre på bakken, sier Svein Atle Hagaseth i Green Mountain.

Statssekretær Wilhelmsen påpekte at Regjeringen mener datasentre er en avgjørende del av vår digitale grunnmur. – Dersom datasentrene svikter, stopper landet opp – og vi vil være uten tilgang til blant annet bank og kritiske helsetjenester, understreker Hagaseth.

Derfor må næringslivet og offentlige myndigheter samarbeide tettere enn noen gang for å sikre at infrastrukturen alltid er operasjonell, og vi må gjøre den mer robust.

Alle bedrifter er IT-bedrifter

Dagens arbeidstakere må mestre teknologi og KI. Men mangel på IKT-kompetanse og evnen til å ta i mot teknologisk opplæring i virksomheter vil kunne svekke vår ambisjon om å bli verdens beste digitaliserte land innen 2030.

Resultatet fra møtet i Stavanger viste en enstemmig bekymring for mangelen på IT-ekspertise. Selv om konsulentselskaper er skreddersydd for å skolere nyutdannede, spør markedet etter seniorkompetanse. Men dagens juniorer må få muligheten til å vokse og bli morgendagens seniorer, sa statssekretæren. Da må de få slippe til.

Samtidig må ekspertkompetanse bygges gjennom samarbeid mellom næringslivet og akademia – som også må følge med i timen og tilby relevante kurs og utdanning. Dette krever en koordinert innsats på tvers av sektorer for å få fart på kompetanseløftet vi sårt trenger påpekte Brile i Sparebank 1 Sør-Norge.

Universitetet i Stavanger (UiS) la også frem et par hjertesukk under møtet. Tom Ryen på institutt for data- og elektroteknologi ved UiS, er bekymret for manglende internasjonal rekruttering på grunn kravet om studieavgift. Før studieavgiften ble pålagt, ble hele 70 % av internasjonale studenter værende i Stavanger-regionen. Universitetet har også et behov for mer tillit og øremerkede midler, fremfor konkurransebasert finansiering i akademia. Nå trenger de drahjelp fra regjeringen på begge områder.

Stavanger er klar for å lede an

Det er altså ikke nok å være mest digitalisert – vi må også være best. Skal Norge være vekstkraftig og fremtidsorientert, trenger vi en sterk fysisk infrastruktur som understøtter den digitale utviklingen. Stavanger kan lede an, men da trengs det en forutsigbar politikk, og et tettere samarbeid på tvers av næringslivet, myndigheter og akademia.

 

Liste over virksomheter tilstede

Digitaliseringsdepartementet

IKT Norge

Universitetet i Stavanger

Lyse

Green Mountain

SpareBank 1 Sør-Norge

Innovation Dock

Webstep

ATEA

Stavanger kommune

Harbour Energy

Nordic Steel

Offshore Norge

Norce Analytics

Blue Planet Academy

Nordic Edge/ Smart Cities

Næringsforeningen i Stavangerregionen

Bouvet

Bli medlem!

Les mer om hvorfor din bedrift bør bli medlem av IKT-Norge

Medlemskap