Det fulgte dessverre ikke med penger. Digitaliseringsstrategien synes nesten ikke i statsbudsjettet.

Nyheter | 7. oktober 2024

digital grunnmur, Digitalisering, Kompetanse, Skatter og avgifter, Statsbudsjett

Regjeringens gode mål om at Norge skal bli verdens mest digitaliserte land, krever oppfølging i statsbudsjettene fram mot 2030. På dette første budsjettet leverer regjeringen en god del mindre enn vi hadde håpet.

Adm. direktør Øyvind Husby i IKT-Norge står i Vandrehallen på Stortinget med statsbudsjettet for 2025 i hånda. Med nesten 2 tusen milliarder kroner, savner han i alle fall et par til digitalisering og KI.

  • Særlig i et budsjett der det er mye penger til mange formål, hadde vi ønsket at regjeringen fulgte opp egne ord om vekstmulighetene i det digitale næringslivet.

 

Husby sier det er  bra at de store pengene går til forsvar, politi og helse. For også på de områdene spiller ny teknologi en helt sentral rolle, og de mulighetene må tas i bruk.

Så er det selvsagt ikke helt tomt; Vi ser at det kommer ca. nye 40 millioner til digitalisering i staten og 52 nye millioner til grunder-arbeidet i Innovasjon Norge, men det er etter vårt syn for lite.

  • Det er bare en drøy uke siden regjeringen la fram sin digitaliseringsstrategi, der den sa alt det riktige om Norges muligheter ved bruk av KI, her benytter de dessverre ikke muligheten til å starte på den reisen.

IKT-Norge har vært kritisk til innføring av exit-skatt, da det kan svekke gründermiljøene. Regjeringen har ikke lyttet til næringslivet her, men bunnfradraget er økt til 3 millioner kroner, noe som er en forbedring.

Men skal en skape vekst med KI og digitalisering så må dette må på plass:

  1. Milliardpakke til utvikling av norsk KI:
    • Etabler en KI-plattform med en årlig bevilgning på 1 milliard kroner over fem år, rettet mot utvikling av kunstig intelligens, både offentlig og privat sektor.  Inkluder forskning, utvikling og prøvedrift av KI-systemer som en del av satsingen.
  1. Økt satsing på IKT- og KI-kompetanse:
    • Opprett 1000 nye, reelle studieplasser innen IKT neste år. (regjeringen foreslår 100 i 2025-budsjettet)
  2. Bedre vilkår for næringslivet:
    • Reduser den totale eierbeskatningen, spesielt med hensyn til dobbel beskatning hvor bedriftseiere må ta ut utbytte og betale utbytteskatt for å betale formuesskatt.
    • Øk beløps- og prosentgrensene i SkatteFUNN-ordningen for FoU-prosjekter relatert til kunstig intelligens.
  3. Bygging og sikring av den digitale grunnmuren:
    • Bevilg 1 milliard kroner årlig i offentlig medfinansiering for å nå målet om et gigabitsamfunn innen 2030. (i 2025-budsjettet bevilges det 450 millioner)
    • Sikre den digitale infrastrukturen mot kriser og krig. Vedta en langsiktig plan for fiber, 5G og datasentre med konkrete mål for hastighet, verdiskaping, sikkerhet og beredskap.

 

Se video med vår budsjettkommentar

 

 

Bli medlem!

Les mer om hvorfor din bedrift bør bli medlem av IKT-Norge

Medlemskap