Høye ambisjoner, men nå begynner jobben. Regjeringens nye digitaliseringsstrategi har kommet.

Kommentarer og analyser, Nyheter | 26. september 2024

Cybersikkerhet, digital grunnmur, Digitalisering, Kompetanse, Kunstig intelligens, Skatter og avgifter, Statsbudsjett

Både statsminister og digitaliseringsminister la tyngden til da «Fremtidens digitale Norge» ble lagt fram i Trondheim. IKT-Norge er glade for ambisjonene, og vil jobbe videre med regjeringen for å konkretisere løftene, særlig for næringsslivet.

 

Statsminister Jonas Gahr Støre lanserte den nye politikken på digitalisering.

 

Det er bra at regjeringens så tydelig ser verdien i teknologi for å gi folk bedre liv, næringslivet mer konkurransekraft, og Norge større motstandskraft og forsvarsevne. Vi støtter helhjertet opp om det hårete målet om at Norge skal bli verdens mest digitaliserte land og at Norge skal bli nr. 1 i Norden på digital innovasjon. Men vi savner høyere ambisjoner og mål om næringslivets rolle, og enda større tydelighet i tiltakene.

IKT-Norge gir to ønsker og en stjerne til regjeringens digitaliseringsstrategi

Våre to ønsker:

🎁 Gjør som EU; Sett tydeligere ambisjoner for næringspolitikken med mål om at 3 av 4 private virksomheter innen 2030 skal bruke KI, stordata eller skytjenester, og at over 90% av små og mellomstore bedrifter skal bruke grunnleggende digital teknologi. EU har også som mål å doble antall «enhjørningsvirksomheter», det vil si nystartede selskaper med en verdi på over en milliard dollar og Norge bør ha et tilsvarende mål for omstilling av næringslivet.

  • Vi savner et tydelig mål for KI-bruk i norsk næringsliv. Dette er kritisk for Norges konkurranseevne, sier administrerende direktør Øyvind Husby i IKT-Norge.

IKT-Norges andre ønske:

🎁 Tydeligere om styring og ledelse. Vi savner en mer konkret beskrivelse av hvordan digitaliseringen skal styres og koordineres på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer. En tydelig definert ledelsesstruktur på toppnivå, med et klart mandat og beslutningsmyndighet, ville gitt strategien mer slagkraft.

  • En sterkere styring kan fort bli avgjørende for om vi lykkes denne gangen, sier Øyvind Husby.

En stjerne:

⭐ Vi applauderer regjeringens mål om at Norge skal bli verdens mest digitale samfunn, og at 100% av offentlige virksomheter skal bruke KI innen 2030. Dette viser en forståelse for teknologiens potensial i å forbedre offentlige tjenester og løse samfunnsutfordringer.  Strategien fremhever hvordan KI kan bidra til raskere og mer presis diagnostikk i helsevesenet, spare tid og penger i ved å effektivisere administrative oppgaver, og spille en nøkkelrolle i kampen mot klimaendringer.

  • Dette er helt i tråd med vår visjon om et digitalt og innovativt Norge, avslutter Husby.

Det er positivt at statsministeren selv legger tyngde og prestisje i å nå målene på dette politikkområdet, mener Øyvind Husby KT-Norge. Her utenfor samfundet i Trondheim før lanseringen.

 

Digitaliseringsminister Karianne Tung sier Norges skal bli verdensledende på bruk av KI.

Les mer om reaksjonene i Digi.no

Bli medlem!

Les mer om hvorfor din bedrift bør bli medlem av IKT-Norge

Medlemskap