En god veiviser.

Norge må gripe de store mulighetene teknologien gir oss. Våre medlemmer står i frontlinjen av utviklingen.
Vi viser gjerne vei.

Bli medlem
  • Passasjerer strandet i timevis på Bergensbanen

    Det ene problemet etter det andre skaper problemer for mange hundre passasjerer som skulle reise med tog til eller fra Oslo og Bergen denne helgen.

    Bergensbanen har vært stengt for trafikk mellom Evanger og Voss siden 15-tiden lørdag på grunn av et strømbrudd. Årsaken til feilen er fortsatt ikke funnet.

    Et diesellokomotiv er hentet inn for å dra togene som står på henholdsvis Voss og Evanger forbi den strømløse strekningen.

    – Det er problemer med en sporveksling. Vi venter på assistanse fra Bane Nor før diesellokomotivet kan begynne å slepe, sier pressevakt i Vy, Åge-Christopher Lundeby til BA.

    Begge disse togene er allerede flere timer forsinket. På Dale sto det også et tog som skulle østover til Oslo. Det returnerer nå til Bergen.

    Det blir ikke satt inn buss for tog, opplyser Lundeby. Grunnen er at de ikke klarer å skaffe nok busser.

    Et godstog som sporet av ved Myrdal gjorde at Bergensbanen var stengt i mange timer fredag. Også dette førte til store forsinkelser.

    – Mange av passasjerene som nå sitter på Evanger, skulle egentlig reist i går kveld, sier Lundeby.

    Like før klokken 22 hadde mannskapene fra Bane Nor fortsatt ikke funnet årsaken til strømstansen.

    – Vi leter fortsatt og har også satt inn revisjonsvpgn, så nå leter vi bokstavelig talt både høyt og lavt, sier pressevakt Gunnar Børseth i Bane Nor til NTB.

    Se artikkel
  • Brent kalk klarer ikke å fjerne havnespy

    Ny rapport viser at brent kalk ikke klarer å fjerne havnespy der det er mye av den uønskede fremmedarten, skriver Miljødirektoratet.

    Etter vellykkede laboratorieforsøk behandlet forskere fra Havforskningsinstituttet høsten 2023 kolonier av havnespy med brent kalk i Haugesund havn, for å teste om de klarte å fjerne havnespy på den måten.

    – Kalken hadde tydelig effekt, men klarte ikke å drepe koloniene helt, sier prosjektleder Vivian Husa i Havforskningsinstituttet i en pressemelding fra Miljødirektoratet.

    Uforsvarlige mengder

    Hun mener det vil kreve uforsvarlige mengder kalk for å klare å fjerne havnespy i områder hvor spredningen allerede er stor.

    – Det er mulig at kalking kan være et alternativ i områder der havnespy nettopp er oppdaget og fortsatt har begrenset utbredelse, sier Husa.

    I Norge ble den uønskede fremmedarten oppdaget i 2020. Havnespy legger seg som et kvelende teppe over sjøbunnen, og fortrenger andre arter.

    Fordi havnespy også fester seg på mindre båter, spiller Norges over en million småbåteiere en viktig rolle for å hindre at den sprer seg.

    Småbåteiere kan hindre spredning

    – For å unngå at havnespy får gjøre stor skade på naturen vår er det derfor viktig å hindre at den sprer seg. Der spiller både småbåteiere og større skip en nøkkelrolle, sier Hilde Singsaas, direktør i Miljødirektoratet.

    Småbåteiere beveger seg gjerne mye rundt, og kommer ofte til grunnere områder der havnespy trives best.

    Det viktigste båteiere kan gjøre for å hindre spredning av havnespy er å sjekke båten og annet utstyr jevnlig, og rengjøre det hvis det har ligget ute i sjøen over lengre tid.

    Havnespy dør ved uttørking i løpet av én uke, eller ved kontakt med ferskvann i minst seks timer.

    Se artikkel
  • Norge i varmetoppen i Europa, men ennå ingen tropenatt

    I Sør-Norge var vi nær tropenatt natt til lørdag, men manglet et par-tre tidels grader på å nå de magiske 20. Norge er nå hetere enn flere steder i Sør-Europa.

    – Vi hadde nesten tropenatt. Færder fyr hadde 19,7 grader på det laveste. Oslo og Lyngør var også veldig nær tropenatt, forteller statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis til NTB.

    Norge er nå i toppen på temperaturskalaen i Europa.

    – Vi har det varmest i Skandinavia, varmere enn Tyskland, Barcelona og Nice, varmere enn Roma, sier meteorologen med en glad tone.

    Nye muligheter

    Natt til søndag bringer nye muligheter for tropenatt – og det i mye større deler av landet.

    – Det er nye muligheter kommende natt. Da er det ikke bare Sørlandet og Østlandet som er aktuelle kandidater, men også Vestlandet, Møre og Romsdal samt Trøndelag, sier Sarchosid.

    Han gir Vest-Norge og Trøndelag større muligheter for tropenatt nå enn Oslo-området.

    – Enda høyere sannsynlighet er det natt til mandag, fra Sogn og Fjordane og opp til omtrent Mo i Rana, så selv Nordland er med på leken.

    Lummert og klamt

    Det er flere dager fremover der det kan bli tropenetter. I Sør-Norge kan man se langt etter det, men det blir fortsatt varmt.

    – Selv om været skifter på Sørlandet og Østlandet søndag betyr det ikke nødvendigvis at det blir kaldt. Det blir rundt 25 på dagtid, lummert og klamt.

    Væromslaget i sør starter allerede lørdag kveld med et regnområde som kom inn fra Sverige og gikk vestover sør for Oslo. Lyn og torden fulgte også med.

    Ifølge meteorologen blir det regnbyger på Østlandet og Sørlandet søndag, men utpå ettermiddagen og kvelden er det sjanse for noe sol og oppholdsvær langs kysten.

    Mandag er det sendt ut farevarsel om styrtregn i store områder i sør, og det er fare for lyn og torden.

    Se artikkel
  • Strømproblemer på Bergensbanen – stengt i Voss

    Bergensbanen er stengt på grunn av strømproblemer mellom Voss og Bulken, en stasjon vest for Voss, melder BT.

    – Vi regner med å ha mannskap på plass klokken fem, sier pressevakt i Bane Nor Gunnar Børseth til Bergens Tidende.

    Mannskapene klarer ikke å komme fram til stedet tidligere på grunn av arbeidet på Myrdal etter avsporingen der fredag.

    Vy melder om den nye stansen på Bergensbanen på sine nettsider. Bane Nor publiserer nå kun meldinger om pågående arbeider og større, langvarige hendelser på sin side for trafikkmeldinger.

    Se artikkel
  • Iran varsler ny form for atomsamarbeid med FN

    Iran varsler en ny form for samarbeid med det internasjonale atomenergibyrået IAEA i kjølvannet av et vedtak om å suspendere kontakten med FN-organisasjonen.

    – Vårt samarbeid med byrået har ikke tanset, men vil finne en ny form. Forespørsler om inspeksjon ved atomanlegg vil bli behandlet enkeltvis, i lys av den aktuelle sikkerhetssituasjonen, sa utenriksminister Abbas Araghchi lørdag.

    Han utdypet ikke hva som ligger i denne endringen.

    FN har trukket sine atominspektører ut av Iran på grunn av bekymring rundt deres sikkerhet, opplyste kilder med kjennskap til saken til Wall Street Journal 4. juli.

    Inspektørene har ikke fått tilgang til atomanleggene siden Israel angrep landet 13. juni, og inspektørene har vært bosatt i Teheran.

    Iran har vært kritiske til IAEA helt siden både Israel og USA angrep iranske atomanlegg. Landet er spesielt kritisk til at byrået ikke har fordømt angrepene.

    USA bombet 22. juni tre iranske atomanlegg. Skadeomfanget er uklart, men president Donald Trump hevder at Irans evne til å anrike uran er ødelagt. CNN viste til kilder som framholdt at Irans atomprogram neppe ble satt tilbake med mer enn noen få måneder.

    Se artikkel
  • Makspris på 98,80 øre per kWh for strøm søndag

    Søndag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 22 og 23 vil strømprisen der ligge på 98,8 øre per kilowattime (kWh).

    I Sørøst-Norge blir prisen 85,1 øre per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 3,4 øre, i Nord-Norge blir den 4,6 øre, og i Vest-Norge blir den 13,9 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

    Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,45 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

    En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

    Den laveste kWh-prisen søndag blir mellom klokken 0 og 1 på natten i Vest-Norge, da på -25,6 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 1,2 øre, Sørvest-Norge 1,1 øre, Midt-Norge 1,9 øre og Nord-Norge 1,3 øre.

    Fredag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 91,3 øre per kWh og 0,6 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 48,2 øre per kWh og -1,01 øre per kWh.

    Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.

    Se artikkel
  • Bergensbanen åpner klokken 10.30

    – Klokken halv elleve åpner Bergensbanen, men det kan bli forsinkelser. Se i Vy- eller Nå-appen for informasjon om ditt tog, sier Bane NOR sin pressevakt.

    – Alt vil så der, sier pressevakten Stine Strachan til NTB cirka klokken 10.00.

    Klokken ni opplyste Bane NOR sin pressevakt Gunnar Børseth at toget er heist av ulykkesstedet. Da ble det undersøkt det om det er feil på sporveksleren, skinner og infrastruktur under jernbanen.

    Fullt mannskap var i gang med å ordne skinnene, rundt klokken halv ni lørdag.

    Pressevakten Stine Strachan hadde da ikke mer informasjon å gi om skadene.

    Men det var heldigvis et tog i lav fart, og da er det mindre skader enn det det kunne vært, sa Strachan.

    Det var for tidlig å si årsaken til at godstoget sporet av, ifølge henne.

    Fredag kveld sporet godstoget av på Myrdal. Bergensbanen ble stengt for trafikk, nattogene ble innstilt og passasjertog måtte snu.

    De fleste togavgangene lørdag er utsolgt og fulle, til eller fra Bergen og Oslo.

    (©NTB)

    Se artikkel
  • KI testes ut i kampen mot pukkellaksen

    Tre pukkellaksfeller med kunstig intelligens (KI) testes nå ut i elver i Troms og Finnmark. Håpet er at teknologien kan tas i bruk ved neste pukkellaksinvasjon.

    Tre elver skal teste KI-feller for automatisk utsortering av pukkellaks fra fellene, skriver Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

    Her skal kunstig intelligens gjøre automatisk utsortering av pukkellaks fra fellene, mens atlanterhavslaks, sjøørret og sjørøye slippes videre opp til gyteplassene.

    KI-fellene skal testes i Jakobselva og i Skallelva i Vadsø kommune og i Repparfjordelva i Hammerfest kommune.

    – Målet med KI-fellene er at stedegen fisk skal få slippe mest mulig effektivt forbi fellene, sier seksjonsleder for fiskeforvaltning hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Anders Tandberg.

    Alle fellene er programmert slik at dersom KI-fellen er usikker på hvilke art det er, så sluses fisken inn i fangstburet for deretter å bli sortert manuelt.

    KI-fellene skal evalueres til høsten. Håpet er at man kan ta i bruk teknologien ved neste ventede pukkellaksinvasjon i 2027.

    Se artikkel
  • KI testes ut i kampen mot pukkellaksen

    Tre pukkellaksfeller med kunstig intelligens (KI) testes nå ut i elver i Troms og Finnmark. Håpet er at teknologien kan tas i bruk ved neste pukkellaksinvasjon.

    Tre elver skal teste KI-feller for automatisk utsortering av pukkellaks fra fellene, skriver Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

    Her skal kunstig intelligens gjøre automatisk utsortering av pukkellaks fra fellene, mens atlanterhavslaks, sjøørret og sjørøye slippes videre opp til gyteplassene.

    KI-fellene skal testes i Jakobselva og i Skallelva i Vadsø kommune og i Repparfjordelva i Hammerfest kommune.

    – Målet med KI-fellene er at stedegen fisk skal få slippe mest mulig effektivt forbi fellene, sier seksjonsleder for fiskeforvaltning hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Anders Tandberg.

    Alle fellene er programmert slik at dersom KI-fellen er usikker på hvilke art det er, så sluses fisken inn i fangstburet for deretter å bli sortert manuelt.

    KI-fellene skal evalueres til høsten. Håpet er at man kan ta i bruk teknologien ved neste ventede pukkellaksinvasjon i 2027.

    Se artikkel
  • Zelenskyj: USA har gjenopptatt våpenleveransene

    USA har gjenopptatt våpenleveransene til Ukraina, opplyser president Volodymyr Zelenskyj.

    Det skriver han i et innlegg på meldingstjenesten Telegram fredag kveld. Amerikanske myndigheter har så langt ikke kommentert saken.

    Zelenskyj skriver også at Keith Kellogg, som er USAs spesialutsending til Ukraina, skal samarbeide med det ukrainske forsvaret til uka. Da skal Kellogg til Ukraina, hvor han etter planen skal bli i én uke.

    I forrige uke kunngjorde USA at det amerikanske forsvarsdepartementet holder igjen våpenleveranser til Ukraina etter bekymringer om at deres egen beholdning er lav.

    Ifølge ukrainske myndigheter ble de ikke varslet om stansen.

    Meldingen vakte stor bekymring i Ukraina, spesielt fordi landet har stort behov for det amerikanske luftvernsystemet Patriot til å forsvare seg mot russiske raketter.

    Zelenskyj og USAs president Donald Trump har etter dette snakket sammen på telefonen, en samtale som Zelenskyj har beskrevet som den beste de har hatt hittil.

    Trump snakket i forrige uke også med Russlands president Vladimir Putin, men da virket ikke Trump spesielt fornøyd. Han fastslo i stedet at samtalen ikke førte til noen framgang.

    Se artikkel

Mer om IKT-Norge: