Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Avtalen mellom den norske og den britiske produsenten av forsvarsmateriell har som mål å styrke det industrielle samarbeidet.
– Denne avtalen styrker vår evne til å tilby avansert maritim kapasitet til det norske og britiske forsvaret, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace.
Avtalen ble inngått om bord på den britiske fregatten HMS St Albans i Oslo fredag, mens den britiske statsministeren deltok på møter i Norge, blant annet med Joint Expeditionary Force.
De to selskapene skal utforske samarbeid på nåværende og fremtidige felles militære programmer, blant annet fartøysystemet Vanguard og de nye fregattene, skrive de i en pressemelding.
Forsvarsdepartementet valgte i 2024 Storbritannia som ett av fire land for samtaler om et mulig strategisk partnerskap for leveranser av nye fregatter, som skal erstatte Sjøforsvarets nåværende Fridtjof Nansen-klasse.
– Vi har samarbeidet med Kongsberg i over 80 år, noe som gjenspeiler det sterke forholdet mellom Storbritannia og Norge, bygget gjennom tiår med samarbeid som nære allierte og venner, sa konsernsjef Charles Woodburn i BAE Systems.
Kongsberg Defence & Aerospace og britiske BAE Systems har inngått en samarbeidsavtale med mål om å styrke det industrielle samarbeidet, fremgår det av en pressemelding.
– Den styrker vår evne til å tilby avansert maritim kapasitet til det norske og britiske forsvaret, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace i pressemeldingen.
Den britiske forsvarsgiganten BAE Systems er blant selskapene som ønsker å bygge neste generasjon fregatter for Norge. Norge skal kjøpe fem eller seks fregatter, og det står mellom skip fra fire ulike land – Frankrike, Tyskland og USA, i tillegg til Storbritannia. En avgjørelse ventes senere i år.
Konsernsjef Charles Woodburn i BAE Systems viser i meldingen til at de har samarbeidet med Kongsberg i over 80 år.
– Denne avtalen samler flere områder der selskapene våre allerede samarbeider, og styrker vår evne til å levere avanserte forsvarsløsninger til dagens og fremtidens norske og britiske forsvar, uttaler han.
I henhold til avtalen skal selskapene utforske langsiktig samarbeid innen eksisterende og fremtidige felles programmer på tvers av alle militære domener. Dette kan omfatte fartøysystemet Vanguard, et strategisk partnerskap for langvarig støtte til de nye fregattene, presisjonsmissiler, maritim overvåking og målutpeking, samt leveranser av skipsbaserte systemer til fregattene i begge land.
På kontinentet faller prisene på minussiden lørdag, i Nederland blir prisen -148 øre/kWh. I Norge blir de laveste prisene på 1 øre/kWh.
I den aller billigste timen i Tyskland er prisen nede i -134 øre/kWh, mens i Nederland blir prisen -148 øre/kWh på sitt laveste, skriver Europower.
Priskollapsen påvirker ikke Norge i stor grad, og ingen timer bikker under null lørdag.
Nord-Norge og Midt-Norge får priser på 1 øre/kWh på sitt laveste, mens i Sør-Norge kommer man ikke under 10 øre/kWh i morgen.
Det kan ifølge Europower være flere årsaker til at minusprisene ikke kommer til Sør-Norge, men en avgjørende faktor er at vi har en del vannkraftproduksjon som kan reguleres.
Hafslund leverte et høyere resultat i første kvartal 2025 enn i samme periode i fjor, til tross for at kraftprisene i Sør-Norge har gått ned.
Det skyldes hovedsakelig høy kraftproduksjon, god produksjonsoptimalisering og positive verdiendringer på kraft- og valutaderivater, skriver Hafslund i en pressemelding.
Resultatet etter skatt i første kvartal 2025 er 1980 millioner kroner. Det er en økning på 384 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor.
– Vi skal fortsette å bidra til et helhetlig sikkert energisystem gjennom å utvikle flere prosjekter som kan gi mer fornybar kraft, effekt som sikrer nok kraft også de timene hvor behovet er størst, og varme gjennom utnyttelse av spillvarme i fjernvarmenettet, sier konsernsjef Finn Bjørn Ruyter i Hafslund.
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 55,6 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 76,5 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 12,4 øre lavere enn fredag og 7,1 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 2,032 kroner per kWh og snittprisen var 1,88 kroner.
Maksprisen lørdag på 76,5 øre per kWh er mellom klokken 20 og 21. Den er 7,9 øre lavere enn fredag og 17,2 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 1,18 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 76,5 øre, dekkes 1,4 øre.
Minsteprisen blir på 11,1 øre per kWh mellom klokken 14 og 15.
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,6 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 9,5 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 18,8 øre lavere enn fredag og 23,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 15,3 øre per kWh og snittprisen var 13,7 øre.
Maksprisen lørdag på 9,5 øre per kWh er mellom klokken 1 og 2 på natten. Den er 67,4 øre lavere enn fredag og 20,1 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 27,4 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 1,3 øre per kWh mellom klokken 22 og 23.
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 11,05 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 22,4 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 21,8 øre lavere enn fredag og 15,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 15,3 øre per kWh og snittprisen var 13,7 øre.
Maksprisen lørdag på 22,4 øre per kWh er mellom klokken 11 og 12 på formiddagen. Den er 35,2 øre lavere enn fredag og 7,2 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 50,5 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 1,09 øre per kWh mellom klokken 19 og 20 og er den laveste i landet.
I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 77,4 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 1,21 kroner.
Lørdagens snittpris per kWh er 10,7 øre lavere enn fredag og 25,8 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 2,032 kroner per kWh og snittprisen var 1,88 kroner.
Maksprisen lørdag på 1,21 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 20 og 21. Den er 5,7 øre høyere enn fredag og 53,4 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 1,74 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,21 kroner, dekkes 41,9 øre.
Minsteprisen blir på 11,7 øre per kWh mellom klokken 14 og 15.
I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 73,9 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 1,14 kroner.
Lørdagens snittpris per kWh er 16,09 øre lavere enn fredag og 25,4 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 2,032 kroner per kWh og snittprisen var 1,88 kroner.
Maksprisen lørdag på 1,14 kroner per kWh er mellom klokken 20 og 21. Den er 28,8 øre lavere enn fredag og 54,7 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 1,65 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,14 kroner, dekkes 35,2 øre.
Minsteprisen blir på 11,5 øre per kWh mellom klokken 14 og 15.
Lørdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 20 og 21 vil strømprisen der ligge på 1,21 kroner per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 1,14 kroner per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 22,4 øre, i Nord-Norge blir den 9,5 øre, og i Vest-Norge blir den 76,5 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,74 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen lørdag blir mellom klokken 19 og 20 i Midt-Norge, da på 1,09 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 11,5 øre, Sørvest-Norge 11,7 øre, Nord-Norge 1,3 øre og Vest-Norge 11,1 øre.
Torsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 1,43 kroner per kWh og 1,3 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 68,1 øre per kWh og 0,5 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.
Fagforum er IKT Norges møteplass for medlemmer innenfor et eller flere fagfelt eller områder. Vi har egne fagforum for telekom, e-helse, ed-tech, fintech, bærekraft, kompetanse m.m.
CEO-forum samler topplederne i våre medlemsbedrifter til eksklusive arrangement hvor de møter de fremste innen politikk, akademia og offentlig forvaltning for oppdatert kunnskap om aktuelle saker.
Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.
Girl Tech (Fest) er et initiativ fra ODA Nettverket, TENK – Tech Nettverket for kvinner, IKT Norge og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Målet er at flere jenter skal interessere seg for teknologi og få kunnskap om hvordan de kan være med på å utvikle verdiskapende teknologi i fremtiden.
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. IKT-Norge er sekretariat for GoForIT og initiativtaker til samarbeidet.
Norsk Datasenterindustri er eid av IKT Norge og organiserer de fleste norske datasentrene. Norsk Datasenterindustri er en nøytral bransjeforening og næringens stemme overfor markedet og offentlige myndigheter.