En veiviser å stole på.

Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.

Bli medlem
  • MDG-topper etterlyser regjeringens bysatsing

    MDGs storbytopper kritiserer det de mener er en manglende bysatsing fra regjeringen. De håper på gode nyheter i revidert nasjonalbudsjett.

    MDG-toppene i Bergen, Oslo og Trondheim har høye forventninger til regjeringens varslede bysatsing i revidert nasjonalbudsjett, ifølge en felles uttalelse fra partiet. De beskriver dette som «siste sjanse for å levere» for regjeringen.

    Thor Haakon Bakke, gruppeleder for MDG i Bergen, peker på at det er i byene man kan gjøre mest for de barna og familiene med minst.

    – Områdesatsing er presist og funker som bare søren, og kan skaleres massivt opp uten problemer, sier han.

    Sirin Stav, gruppeleder i Oslo, krever handling.

    – Områdesatsingene i Oslo bidrar til å løfte nabolagene og familiene som trenger det mest. Nå er det tid for handling, ikke tomme ord, sier hun.

    MDGs byråd for byutvikling i Trondheim, Lars Viko Gaupset, peker på kommunenes økonomiske utfordringer. Han sier at det ikke hjelper med bedre samhandling «hvis det ikke er ressurser nok til å hente ut disse gevinstene.»

    MDG, som har landsmøte i disse dager, etterlyser særlig styrkede områdesatsinger og økt fokus på forebyggende arbeid for unge i bydeler med levekårsutfordringer.

    Se artikkel
  • Trump-regjeringen vil ikke lenger føre oversikt over kostnadene ved ekstremvær

    Amerikanske myndigheters oversikt over kostnadene ved vær- og klimakatastrofer fra 1980 og fram til i dag, skal nå legges ned.

    Ansvaret for denne databasen har ligget hos National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), hvor budsjettet og staben er blitt kraftig redusert de siste månedene.

    Etaten opplyste torsdag at oversikten over kostnadene ved værkatastrofer ikke lenger skal oppdateres. Tallene for årene fram til 2024 skal arkiveres.

    De økonomiske tapene som følge av orkaner, flommer og skogbranner vil dermed ikke lenger være lett tilgjengelig, verken for forskere eller folk flest. Tallene så langt har vist en kraftig økning i antallet værkatastrofer med skader for over 1 milliard dollar – i takt med endringene i klimaet.

    – Å skjule mange milliarder i kostnader er Trumps siste grep for å la amerikanerne leve i uvisshet om klimakatastrofer, hevder Maya Golden-Krasner fra organisasjonen Center for Biological Diversity.

    NOAA har blant annet ansvar for værvarsling, havforskning, klimaforskning og fiskeriregulering. Siden Donald Trump igjen ble president, er en betydelig del av NOAAs ansatte blitt forsøkt sparket.

    Trump har også tatt en rekke andre grep som rammer klimaforskning og tiltak for å kutte utslipp og verne miljøet. I stedet vil han satse hardere på olje, gass og kull.

    Se artikkel
  • Nye indirekte atomsamtaler mellom USA og Iran til helgen

    Iran er gått med på å møte USA til en fjerde runde med indirekte samtaler om spørsmål knyttet til atomvåpen, melder det iranske nyhetsbyrået Tasnim.

    Samtalene via mellommenn finner sted i Oman.

    Nyhetsbyrået omtales som halvoffisielt og knyttes til Revolusjonsgarden i Iran.

    Fjerde runde skulle opprinnelig ha vært holdt i Roma 3. mai, men ble utsatt. Myndighetene i Oman, som opptrer som mellomledd, oppga at det på grunn av logistikkutfordringer var nødvendig å utsette møtet.

    Se artikkel
  • Kongsberg Gruppen i fritt fall på rød Oslo Børs

    Kongsberg-aksjen stupte hele 8,7 prosent fredag og tok med seg hovedindeksen i fallet. Da børsen stengte, hadde indeksen svekket seg 0,58 prosent til 1505 poeng.

    Kongsberg Gruppen leverte torsdag et overskudd for tredje kvartal som var vesentlig bedre enn det konsernet fikk i samme kvartal i fjor. Samme dag steg aksjen 4,3 prosent etter tallslippet, men fredag gikk investorene tilsynelatende mann av huse for å kvitte seg med aksjen.

    Fallet på 8,7 prosent tilsvarer en redusert markedsverdi på 27 milliarder kroner, ifølge E24. Så langt i år er aksjen fortsatt opp nær 30 prosent tross fredagens børsfall.

    Kongsberg-aksjen var fredagens mest omsatte, foran Equinor (+0,8) og Aker BP (+2,7).

    Orkla-aksjen, den femte mest omsatte fredag, var ned 5,8 prosent og bidro til at hovedindeksen avsluttet uka med et relativt markant fall på 0,58 prosent.

    Ved børsens stengetid ble et fat nordsjøolje (Brent spot) omsatt for 63,27 dollar, opp 0,1 prosent. Brent-oljen med levering i juli omsettes for 63,39 dollar, opp 0,9 prosent, ifølge Finansavisen.

    Se artikkel
  • Kongsberg Gruppen inngår avtale med britiske BAE om å styrke forsvarssamarbeid

    Avtalen mellom den norske og den britiske produsenten av forsvarsmateriell har som mål å styrke det industrielle samarbeidet.

    – Denne avtalen styrker vår evne til å tilby avansert maritim kapasitet til det norske og britiske forsvaret, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace.

    Avtalen ble inngått om bord på den britiske fregatten HMS St Albans i Oslo fredag, mens den britiske statsministeren deltok på møter i Norge, blant annet med Joint Expeditionary Force.

    De to selskapene skal utforske samarbeid på nåværende og fremtidige felles militære programmer, blant annet fartøysystemet Vanguard og de nye fregattene, skrive de i en pressemelding.

    Forsvarsdepartementet valgte i 2024 Storbritannia som ett av fire land for samtaler om et mulig strategisk partnerskap for leveranser av nye fregatter, som skal erstatte Sjøforsvarets nåværende Fridtjof Nansen-klasse.

    – Vi har samarbeidet med Kongsberg i over 80 år, noe som gjenspeiler det sterke forholdet mellom Storbritannia og Norge, bygget gjennom tiår med samarbeid som nære allierte og venner, sa konsernsjef Charles Woodburn i BAE Systems.

    Se artikkel
  • Kongsberg styrker samarbeidet med britisk forsvarsgigant

    Kongsberg Defence & Aerospace og britiske BAE Systems har inngått en samarbeidsavtale med mål om å styrke det industrielle samarbeidet, fremgår det av en pressemelding.

    – Den styrker vår evne til å tilby avansert maritim kapasitet til det norske og britiske forsvaret, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace i pressemeldingen.

    Den britiske forsvarsgiganten BAE Systems er blant selskapene som ønsker å bygge neste generasjon fregatter for Norge. Norge skal kjøpe fem eller seks fregatter, og det står mellom skip fra fire ulike land – Frankrike, Tyskland og USA, i tillegg til Storbritannia. En avgjørelse ventes senere i år.

    Konsernsjef Charles Woodburn i BAE Systems viser i meldingen til at de har samarbeidet med Kongsberg i over 80 år.

    – Denne avtalen samler flere områder der selskapene våre allerede samarbeider, og styrker vår evne til å levere avanserte forsvarsløsninger til dagens og fremtidens norske og britiske forsvar, uttaler han.

    I henhold til avtalen skal selskapene utforske langsiktig samarbeid innen eksisterende og fremtidige felles programmer på tvers av alle militære domener. Dette kan omfatte fartøysystemet Vanguard, et strategisk partnerskap for langvarig støtte til de nye fregattene, presisjonsmissiler, maritim overvåking og målutpeking, samt leveranser av skipsbaserte systemer til fregattene i begge land.

    Se artikkel
  • Priskollaps på strøm i Europa i morgen

    På kontinentet faller prisene på minussiden lørdag, i Nederland blir prisen -148 øre/kWh. I Norge blir de laveste prisene på 1 øre/kWh.

    I den aller billigste timen i Tyskland er prisen nede i -134 øre/kWh, mens i Nederland blir prisen -148 øre/kWh på sitt laveste, skriver Europower.

    Priskollapsen påvirker ikke Norge i stor grad, og ingen timer bikker under null lørdag.

    Nord-Norge og Midt-Norge får priser på 1 øre/kWh på sitt laveste, mens i Sør-Norge kommer man ikke under 10 øre/kWh i morgen.

    Det kan ifølge Europower være flere årsaker til at minusprisene ikke kommer til Sør-Norge, men en avgjørende faktor er at vi har en del vannkraftproduksjon som kan reguleres.

    Se artikkel
  • Hafslund økte resultatet med 384 millioner i første kvartal

    Hafslund leverte et høyere resultat i første kvartal 2025 enn i samme periode i fjor, til tross for at kraftprisene i Sør-Norge har gått ned.

    Det skyldes hovedsakelig høy kraftproduksjon, god produksjonsoptimalisering og positive verdiendringer på kraft- og valutaderivater, skriver Hafslund i en pressemelding.

    Resultatet etter skatt i første kvartal 2025 er 1980 millioner kroner. Det er en økning på 384 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor.

    – Vi skal fortsette å bidra til et helhetlig sikkert energisystem gjennom å utvikle flere prosjekter som kan gi mer fornybar kraft, effekt som sikrer nok kraft også de timene hvor behovet er størst, og varme gjennom utnyttelse av spillvarme i fjernvarmenettet, sier konsernsjef Finn Bjørn Ruyter i Hafslund.

    Se artikkel
  • Vest-Norge: Snittpris for strøm på 55,6 øre per kWh lørdag

    I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 55,6 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 76,5 øre.

    Lørdagens snittpris per kWh er 12,4 øre lavere enn fredag og 7,1 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

    For tre år siden var maksprisen 2,032 kroner per kWh og snittprisen var 1,88 kroner.

    Maksprisen lørdag på 76,5 øre per kWh er mellom klokken 20 og 21. Den er 7,9 øre lavere enn fredag og 17,2 øre høyere enn samme dag året før.

    Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 1,18 kroner.

    90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 76,5 øre, dekkes 1,4 øre.

    Minsteprisen blir på 11,1 øre per kWh mellom klokken 14 og 15.

    Se artikkel
  • Nord-Norge: Snittpris for strøm på 3,6 øre per kWh lørdag

    I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,6 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 9,5 øre.

    Lørdagens snittpris per kWh er 18,8 øre lavere enn fredag og 23,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

    For tre år siden var maksprisen 15,3 øre per kWh og snittprisen var 13,7 øre.

    Maksprisen lørdag på 9,5 øre per kWh er mellom klokken 1 og 2 på natten. Den er 67,4 øre lavere enn fredag og 20,1 øre lavere enn samme dag året før.

    Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 27,4 øre.

    90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.

    I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

    Minsteprisen blir på 1,3 øre per kWh mellom klokken 22 og 23.

    Se artikkel

LES VÅR NYE INTERAKTIVE INFORMASJONSBROSJYRE

Bransjeinnsikt: