Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt. Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt. Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Universiteter, forskningssentre, bedrifter og tungregnesentre i 20 land skal samarbeide om kunstig intelligens i prosjektet «Open Euro LLM». Dette er et svar på dominansen innen kunstig intelligens, egentlig store språkmodeller, fra USA og Kina. Prosjektet er støttet av EU-kommisjonen under «Digital Europe»-programmet.
Konsortiet vil bli koordinert av Jan Hajič, ved Charles universitet i Tsjekkia og Peter Sarlin ved AMD Silo AI i Finland. Målet er å bygge en familie av multispråklige store språkmodeller for kommersiell, industriell og offentlig bruk. Prosjektet baserer seg på åpen kildekode og er ment å styrke europeiske selskaper i den globale konkurransen.
På lista over deltakere finner vi ett norsk bidrag: Universitetet i Oslo.
Flertallet på Stortinget ønsker å stoppe elektrifiseringen av Equinors anlegg på Melkøya, men planene kan bli forpurret av den utmeldte Frp-representanten Christian Tybring-Gjedde.
Tirsdag kom det flere forslag på Stortinget fra ulike partier om å stanse elektrifiseringen av Equinors gassanlegg på Melkøya, som planlegges drevet med strøm fra land. Men forslagene er avhengige av støtte fra Tybring-Gjedde, som nå møter som uavhengig representant etter å ha meldt seg ut av Frp.
Tybring-Gjedde forteller til Klassekampen at han gjerne vil stoppe elektrifiseringen, men at han ikke vil støtte noen løsninger som inkluderer karbonfangst og lagring (CCS) på anlegget.
Han kritiserer Equinor for å la seg presse av staten til å investere i prosjekter som ikke er økonomisk forsvarlige.
– Det er skummelt når selskaper med store overskudd fra kjernevirksomheten blir presset av staten til å gjøre noe de selv mener ikke er lønnsomt eller fornuftig. Det fører til at overskudd sløses bort, sier Tybring-Gjedde.
SV, Venstre og MDG krever alle at Equinor må pålegges å finansiere CCS på Melkøya dersom elektrifiseringen stoppes.
– Vi kommer ikke til å støtte en løsning hvor man fortsetter med dagens gasskraftverk. Vi er nødt til å kutte utslippene, sier Lars Haltbrekken, klimapolitisk talsperson i SV.
Også Venstre er tydelige på at utslippene må reduseres. MDG går lengre og vil stenge hele anlegget innen fem år, men sier de kan støtte CCS subsidiært.
Elektrifiseringen av Melkøya ble vedtatt av Arbeiderpartiet og Senterpartiet under forrige regjering. Nå har Senterpartiet snudd og støtter ikke lenger planene.
«Operasjon artsmangfold» ble onsdag iverksatt. Forsvarets miljøprosjekt innebærer å henge opp rundt 1000 fuglekasser rundt om i landet.
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen hang onsdag formiddag opp en fuglekasse på Akershus festning i Oslo.
Det var fuglekasse nummer 1 av totalt 1000 som Forsvaret skal henge opp over hele landet.
Det er en del av Forsvarets miljøprosjekt «Oppdrag artsmangfold», som skal legge til rette for små boliger for truede fuglearter i Norge.
Telenor Groups datterselskap i Bangladesh, Grameenphone, hadde inntekter på 3,8 milliarder kroner i fjerde kvartal 2024. Ebitda før andre poster endte på 2,2 milliarder kroner og driftsresultatet på 1,2 milliarder kroner. Sett i forhold til fjerde kvartal 2023 gikk inntektene ned 7,0 prosent. Ebitda gikk ned 13,5 prosent.
Selskapet mistet netto 300.000 abonnenter i fjerde kvartal. I løpet av 2024 har Grameenphone økt antallet mobilkunder med 2,3 millioner. Ved årsskiftet har dermed Grameenphone ca. 84,3 millioner mobilabonnenter. Telenor eier 55,8 prosent av aksjene i Grameenphone.
Oslo universitetssykehus har meldt seg selv til Helsetilsynet etter at flere kreftpasienter som deltok i en studie, fikk alvorlige bivirkninger.
Den eksperimentelle behandlingen ble gitt til pasienter gjennom et samarbeid mellom Rikshospitalet og sykehus rundt omkring i landet, skriver Aftenposten.
Det var særlig en gruppe pasienter med tykk- og endetarmskreft som fikk cellegift rett inn i leveren gjennom en pumpe som ble operert inn, i tillegg til ordinær cellegift, som fikk bivirkninger i form av alvorlig diaré.
Langvarig diaré tapper kroppen for væske, og hos kreftpasienter kan det forverre tilstanden ytterligere og i noen tilfeller være livstruende.
Etter meldingene om bivirkningene ble studien satt på vent 17. september i fjor, før den ble stanset 24. september. Helsetilsynet og Legemiddelverket ble også varslet om at flere pasienter i studien var blitt uventet syke.
Oslo universitetssykehus svarer ikke på Aftenpostens spørsmål om saken. De viser i stedet til en faglig gjennomgang og en internrevisjon av studien, samt en melding på sykehusets intranett.
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 94,6 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 1,71 kroner.
Torsdagens snittpris per kWh er 43,3 øre høyere enn onsdag og 25,5 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 1,71 kroner per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 1,13 kroner høyere enn onsdag og 87,06 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 2,28 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,71 kroner, dekkes 87,1 øre.
Minsteprisen blir på 54,3 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten.
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 5,9 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 8,2 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 0,5 øre lavere enn onsdag og 63,1 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 8,2 øre per kWh er mellom klokken 11 og 12 på formiddagen. Den er 0,2 øre lavere enn onsdag og 76,4 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 19,07 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 4,9 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten og er den laveste i landet.
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 9,6 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 11,1 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 3,1 øre lavere enn onsdag og 59,4 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 11,1 øre per kWh er mellom klokken 10 og 11 på formiddagen. Den er 5,8 øre lavere enn onsdag og 73,5 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 27,4 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 8,05 øre per kWh mellom klokken 7 og 8 på morgenen.
I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,21 kroner per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 2,26 kroner.
Torsdagens snittpris per kWh er 65,5 øre høyere enn onsdag og 56,6 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 2,26 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 1,53 kroner høyere enn onsdag og 1,52 kroner høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 2,96 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 2,26 kroner, dekkes 1,36 kroner.
Minsteprisen blir på 56,8 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten.
I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,16 kroner per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 2,15 kroner.
Torsdagens snittpris per kWh er 60,05 øre høyere enn onsdag og 47,2 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 2,15 kroner per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 1,45 kroner høyere enn onsdag og 1,31 kroner høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 2,83 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 2,15 kroner, dekkes 1,26 kroner.
Minsteprisen blir på 57,9 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten.
Fagforum er IKT Norges møteplass for medlemmer innenfor et eller flere fagfelt eller områder. Vi har egne fagforum for telekom, e-helse, ed-tech, fintech, bærekraft, kompetanse m.m.
CEO-forum samler topplederne i våre medlemsbedrifter til eksklusive arrangement hvor de møter de fremste innen politikk, akademia og offentlig forvaltning for oppdatert kunnskap om aktuelle saker.
Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.
Girl Tech (Fest) er et initiativ fra ODA Nettverket, TENK – Tech Nettverket for kvinner, IKT Norge og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Målet er at flere jenter skal interessere seg for teknologi og få kunnskap om hvordan de kan være med på å utvikle verdiskapende teknologi i fremtiden.
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. IKT-Norge er sekretariat for GoForIT og initiativtaker til samarbeidet.
Norsk Datasenterindustri er eid av IKT Norge og organiserer de fleste norske datasentrene. Norsk Datasenterindustri er en nøytral bransjeforening og næringens stemme overfor markedet og offentlige myndigheter.