En veiviser å stole på.

Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt. Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.

Bli medlem
  • Borch mener Sp bør stille strøm-ultimatum til Støre: –⁠ Umulig for Sp å sitte i regjering

    Senterpartiets Sandra Borch krever at Trygve Slagsvold Vedum stiller ultimatum til Jonas Gahr Støre om strømprispolitikken.

    – Strømprisene har vært høye i Sør-Norge i lang tid. Nå sprer det seg til Nord-Norge. Men nå er tålmodigheten slutt. Dette går ikke lenger, sier Borch til VG.

    Hun mener at Norges fortrinn med vannkraft, som skulle gi lave og forutsigbare strømpriser, er blitt ødelagt gjennom tilkoblingen til EUs strømmarked.

    Borch mener det vil være «umulig for Sp å sitte i regjering» dersom Ap tvinger gjennom EUs Ren energi-pakke, også kalt fjerde energipakke. Hun hevder å ha stortingsgruppen i ryggen og advarer om et potensielt grasrotopprør i partiet dersom kravene ikke møtes.

    Ifølge VG og NRKs opplysninger skal regjeringen torsdag behandle deler av den omstridte EU-pakken. Situasjonen setter press på regjeringssamarbeidet mellom Ap og Sp, der partiene så langt har vært enige om å være uenige om kraftutvekslingen med Europa.

    Se artikkel
  • Amerikanere strømmet til den kinesiske Lille røde bok

    Amerikaneres panikk for et Tiktok-forbud førte til storstilt nedlastning av en annen kinesisk-eid app – Xiaohongshu – eller Lille Røde Bok.

    I april i fjor ble det vedtatt en lov som innebærer at det sosiale mediet Tiktok skulle bli forbudt i USA fra 19. januar 2025. Forbudet blir kun stanset dersom selskapet fullstendig kuttet båndene til den kinesiske eieren.

    Tiktok eies av Bytedance, og USA har anklaget Tiktok for å ha spionert på 170 millioner amerikanske brukerne og samlet inn informasjon om dem. Anklager som Bytedance konsekvent har avvist.

    I dagene som ledet opp til forbudet, gikk svært mange amerikanere over til den kinesisk-eide appen Xiaohongshu, kalt Redbok eller Den lille røde bok. Det livsstilsrettede Instagram-Pinterest-alternativet gikk til topps blant nedlastinger på appstore.

    Flere Tiktok-flyktninger, som de kaller seg selv, sier at de lastet ned Den lille røde bok som en protest mot Tiktok-forbudet. Emneknaggen «tiktokrefugee» hadde mer enn 290 millioner visninger denne uka.

    Utsatte forbud

    Nyinnsatte president Donald Trump har imidlertid utsatt stengingen av Tiktok. Mandag signerte han en presidentordre som pålegger USAs justisdepartement om å ikke håndheve forbudet de neste 75 dagene.

    Men hva er så Xiaohongshu?

    Plattformen ble lansert i Shanghai i 2013 av Charlwin Mao og Miranda Qu.

    Xiaohongshu oversettes altså bokstavelig til Lille Røde Bok, og selv om mange knytter den til den kinesiske kommunistlederen Mao Zedongs røde bok med sitater, er navnet angivelig ikke en referanse til denne.

    I et intervju med forskningsbyrået Shensixing forteller Charlwin Mao at han ser på tiden sin i konsulentfirmaet Bain & Company og i Stanford Business School som «to store milepæler» i livet sitt.

    – Deres primære fargetema er rødt, så vi bestemte oss for å kalle appen vår ‘Lille Røde Bok’.

    Kinesisk marked

    Inntil nylig var Xiaohongshu hovedsakelig populært blant kinesisktalende brukere – flertallet av dem er unge kvinner i urbane områder, ifølge dataanalyseplattformen Qiangua. Dette i motsetning til andre kinesiske plattformer som Weibo, som tiltrekker seg et bredere publikum.

    Utenfor Fastlands-Kina har Xiaohongshu fått fotfeste hos kinesere bosatt i Malaysia, Singapore og Taiwan. Xiaohongshu opplyser at de hadde 300 millioner månedlige aktive brukere ved utgangen av 2023.

    I motsetning til TikToks mer kjente søsterapper Douyin eller Weibo har Xiaohongshu et langt mer apolitisk innhold som livsstil, reise, skjønnhet og mat.

    Xiaohongshus «Utforsk»-side ligner TikToks «For deg»-side – filtrert av en algoritme som foreslår innhold basert på brukernes interesser og interaksjoner på plattformene.

    Lille Røde Bok er også en online markedsplass, på lik linje med Tiktok Shop, hvor brukere kan kjøpe varer direkte, deriblant klær og sminke.

    Mindre sensur

    Sensuren er mindre enn på mange andre plattformer. Brukerne kan blant annet finne innlegg om LHBTQ-temaer og diskusjoner og andre emner som ofte anses som sensitive i Kina.

    Xiaohongshu har også mulighet for «sjekk-inn»-turisme, hvor reisende kan planlegge reiseruter til trendy steder, spesielt egnet for å ta bilder for sosiale medier.

    Og lik Instagram og Tiktok har plattformen også blitt et sted for influensere.

    Språkbarriere

    Xiaohongshu som i dag altså hovedsakelig er kinesiskdrevet, har en stor utfordring med å beholde sine nye amerikanske brukere.

    Eksperter nyhetsbyrået AFP har snakket med, peker blant annet på en stor språkbarriere. Appen er stort sett på kinesisk og har ingen automatiske oversettelsesverktøy.

    Plattformen har også hittil først og fremst skreddersydd innhold for kinesere og det kinesiske markedet.

    I offentlige gruppechatter på plattformen har nye amerikanske brukere bedt om oversettelser av slanguttrykk, samt nøkkelord for å søke etter innhold de ønsket.

    Eksperter mener derfor at mye tyder på at tilstrømningen av amerikanske brukere til Den lille røde bok er utslag av en mer kortsiktig reaksjon – enn at det er snakk om en langsiktig trend.

    Se artikkel
  • Mani Hussaini ikke imponert over Støres strømløfter

    Stortingsrepresentant Mani Hussaini (Ap) lar seg ikke imponere over partikollega og statsminister Jonas Gahr Støres nye løfter i strømpolitikken.

    Denne uken lanserte Støre fire grep som skal gi Ap et løft i strømpolitikken: Han vil videreføre dagens strømstøtteordning, redusere momsen på nettleien, regulere kraftselskapene strengere og tilby fastprisavtaler på strøm for husholdninger.

    Tiltakene har allerede fått kritikk for å være for puslete av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, og nå møter statsministeren også motstand i egne rekker.

    Hussaini, som sitter i Stortingets energikomité, sier til Klassekampen at han mener kraftpolitikken har mye å si for Arbeiderpartiets dårlige resultater på meningsmålingene.

    – Jeg mener at det norske folk ikke skal betale prisen for mislykket tysk energipolitikk. Vi er mange som føler at det er det vi gjør, når strømmen koster flere kroner, mens det er fullt i vannmagasinene våre.

    – Problemet er at Tyskland har ført en energipolitikk som har handlet om å bygge ned kjernekraft og erstatte det med vind, sol og russisk gass, sier han.

    Hussaini foreslår tre tiltak: å droppe nye utenlandskabler til Danmark, å avvise EUs fjerde energimarkedspakke og å utvide strømstøtteordningen med et lavere innslagspunkt.

    Se artikkel
  • Amerikanske guvernører lover å fortsette klimakampen

    President Donald Trump trekker ut USA fra Parisavtalen for andre gang, men en rekke guvernører lover å fortsette klimakampen.

    Under Trumps forrige presidentperiode, da USA første gang forlot den internasjonale klimaavtalen, dannet flere guvernører en klimaallianse for å fortsette målene satt i Parisavtalen.

    I et brev fra styrelederne – guvernørene Michelle Lujan Grisham fra New Mexico og Kathy Hochul fra New York – lover de å fortsette klimakampen også denne gangen.

    Alliansen representerer til sammen over 60 prosent av USAs økonomi og 55 prosent av befolkningen, og den har samlet redusert sine klimagassutslipp 15 år på rad.

    – Det er av stor betydning at det internasjonale samfunnet vet at klimatiltakene vil fortsette i USA, skriver guvernørene.

    Flere forskningsinstitutt og klimaorganisasjoner fordømmer Trumps valg om å trekke USA ut av Parisavtalen, som har som mål å begrense den globale oppvarmingen til maks to grader over førindustrielt nivå.

    Ani Dasgupta, ved miljøinstituttet World Resources Institute (WRI), påpeker at mange lokalsamfunn i USA rammes av ekstremvær årlig.

    – Å forlate Parisavtalen vil ikke beskytte amerikanerne mot klimapåvirkninger, men det gir Kina og EU et konkurransefortrinn i den voksende grønne energiindustrien, og det fører til færre muligheter for amerikanske arbeidere, sier han.

    Se artikkel
  • Materialslitasje oppdaget i brenselslager ved atomanlegg: – Risikoen er økt

    Institutt for energiteknikk (IFE) har oppdaget materialslitasje i et lager for brukt brensel ved atomanlegget i Halden. Det er ikke økt stråling eller utslipp.

    – Under en inspeksjon fredag 17. og mandag 20. januar 2025 oppdaget IFE materialslitasje i våtlageret for brukt brensel ved atomanlegget i Halden, skriver de i en pressemelding.

    – Forholdet har ikke medført radioaktive utslipp, men risikoen ved lageret er økt, skriver IFE.

    Derfor har de stengt anlegget og startet risikovurderende tiltak.

    – Situasjonen følges og overvåkes kontinuerlig. Vår foreløpige vurdering er at forholdet ikke vil ha negative konsekvenser for omgivelsene, helse og miljø, sier administrerende direktør Nils Morten Huseby ved IFE.

    Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har opprettet tilsynssak og har løpende dialog med IFE og lokale og regionale aktører, skriver de i en pressemelding.

    Se artikkel
  • Ekspert advarer: Kunstig intelligens gir svindlere nye muligheter

    Kunstig intelligens vil gjøre det lettere for svindlere å lage falske identiteter og manipulere ofre. En ekspert på anti-svindel advarer mot å dele for mye i sosiale medier.

    – Vi ser en bekymringsfull trend der svindlerne utnytter informasjon som deles på sosiale plattformer. Dette gir dem muligheten til å målrette angrep mer presist og troverdig, sier Marit Sola, fagleder for anti-svindel i Sparebank 1 Sør-Norge.

    I år ventes det en betydelig økning i svindel der gjerningspersonene utgir seg for å være personer i offerets nærmeste krets eller autoritetspersoner som de stoler på, skriver banken i en pressemelding.

    Sola advarer om farene ved å dele for mye i sosiale medier.

    – Svindlerne er avhengige av detaljerte personlige opplysninger for å skape troverdige scenarioer. De kan følge med på hvor du befinner deg, hvem du er sammen med, og hvem som er en del av livet ditt. Alt du deler på nettet, kan utnyttes til å imitere deg selv eller noen du kjenner, for å få tilgang til penger, sier eksperten.

    Hun sier de i fjor så vi en økning på 30 prosent i antall innmeldte svindelsaker sammenlignet med året før.

    Se artikkel
  • Ekspert advarer: Kunstig intelligens gir svindlere nye muligheter

    Kunstig intelligens vil gjøre det lettere for svindlere å lage falske identiteter og manipulere ofre. En ekspert på anti-svindel advarer mot å dele for mye i sosiale medier.

    – Vi ser en bekymringsfull trend der svindlerne utnytter informasjon som deles på sosiale plattformer. Dette gir dem muligheten til å målrette angrep mer presist og troverdig, sier Marit Sola, fagleder for anti-svindel i Sparebank 1 Sør-Norge.

    I år ventes det en betydelig økning i svindel der gjerningspersonene utgir seg for å være personer i offerets nærmeste krets eller autoritetspersoner som de stoler på, skriver banken i en pressemelding.

    Sola advarer om farene ved å dele for mye i sosiale medier.

    – Svindlerne er avhengige av detaljerte personlige opplysninger for å skape troverdige scenarioer. De kan følge med på hvor du befinner deg, hvem du er sammen med, og hvem som er en del av livet ditt. Alt du deler på nettet, kan utnyttes til å imitere deg selv eller noen du kjenner, for å få tilgang til penger, sier eksperten.

    Hun sier de i fjor så vi en økning på 30 prosent i antall innmeldte svindelsaker sammenlignet med året før.

    Se artikkel
  • Trump tar første skritt mot global handelskrig – EU bekymret

    Donald Trump har beordret sin nye administrasjon om å utarbeide gjengjeldelsestiltak mot land som ilegger amerikanske flernasjonale selskaper ekstra skatt.

    Tiltakene kan trigge en global konfrontasjon når det gjelder ulike lands skatteregimer, skriver Financial Times tirsdag.

    Ordren fra Trump kom mandag kveld, da han signerte en rekke presidentordrer.

    Trump vil også trekke USA ut av den globale skatteavtalen som OECD-landene er blitt enige om, som tillater land å legge ekstra skatter på amerikanske flernasjonale selskaper.

    – Økonomisk krigføring

    Allie Renison ved konsulentselskapet SEC Newgate sier til Financial Times at det nye grepet viser Trumps kreativitet når det gjelder å sette USA først.

    – Han sprer et nett av økonomisk krigføring som går langt utover tollbarrierer, sier hun til Financial Times.

    Ifølge Trump skal en liste over mulige gjengjeldelsestiltak ligge klar om 60 dager.

    Historisk avtale

    OECDs skatteavtale fra 2021 er omtalt som historisk og skal sikre at alle flernasjonale selskaper betaler minst 15 prosent skatt på overskudd, uansett hvordan selskapet innretter seg for å styre inntekten mellom ulike skattejurisdiksjoner.

    Blant landene som har undertegnet avtalen, er EUs medlemsland, Storbritannia, Canada, Sør-Korea og Japan.

    At Trump nå vil trekke USA fra avtalen, ble kjent idet EUs finansministre møttes til årets første rådsmøte i Brussel.

    Øker usikkerheten

    På en pressekonferanse etter møtet erkjente EUs økonomikommissær Valdis Dombrovskis at graden av usikkerhet er hevet.

    – Det er mange elementer må fylles inn. Derfor er det viktig at EU deltar aktivt i forhandlingene med USA, sier han.

    – EU vil holde fast ved en åpen, regelbasert handel med verden, men vil samtidig holde fast ved våre prinsipper og verdier og være tro mot våre internasjonale forpliktelser, sier Dombrovskis.

    Se artikkel
  • Kraftprisen i Nord-Norge skyter i været

    En brå kuldeperiode kombinert med lav vindkraftproduksjon fører til at strømprisen i Midt- og Nord-Norge nærmer seg nivåene i Sør-Norge onsdag.

    – Man har fått en ganske plutselig kuldeperiode i de nordlige områdene. Det er kaldt der oppe også i dag, men når kulden setter seg i et par dager får du full virkning på prisen, sier kraftanalytiker Olav Botnen fra Volt Power Analytics til Europower.

    I den dyreste timen onsdag vil hele landet ha lik pris, med Midt- og Nord-Norge på samme nivå som Sør-Norge til 2,4 kroner/kWh. Dette er den høyeste timeprisen i Nord-Norge siden desember 2023.

    Ifølge Botnen er imidlertid de høye prisene bare en kortvarig glede for de nordlige produsentene.

    – Mildværet kommer tilbake igjen til helgen, sier han.

    Se artikkel
  • Klimaministeren: – Beklagelig at USA trekker seg fra Parisavtalen

    – Beklagelig, sier klimaminister Andreas Bjelland Eriksen om at USA har trukket seg fra Parisavtalen. Han har likevel troen på klimasamarbeid med Donald Trump.

    «Drill, baby, drill», lød det fra den nyinnsatte presidenten i USA, Donald Trump, mandag. På sin først dag i ny jobb var han travelt opptatt av å undertegne presidentordre.

    Den ene var å trekke USA ut av Parisavtalen.

    Det er dårlig nytt for det internasjonale klimasamarbeidet, ifølge klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).

    – Vi lever i en verden som trenger mer samarbeid, ikke mindre. Ikke minst om globale utfordringer som klima. Da er det beklagelig at USA trekker seg fra Parisavtalen, sier han til NTB.

    Klimaforhandlingene fortsetter

    Nesten alle verdens land har sluttet seg til den internasjonale klimaavtalen fra 2015.

    Den forplikter landene til å sette seg nye og mer ambisiøse mål for å redusere sine klimagassutslipp hvert femte år, og den etablerer regler for hvordan landene skal rapportere om klimaarbeidet sitt.

    – Norge skal fortsette sitt aktive arbeid i klimaforhandlingene og være en pådriver for høye ambisjoner, både ute og hjemme. Investeringene i fornybar energi øker globalt, og klimaløsninger blir mer og mer lønnsomme. Det gjelder også amerikansk næringsliv, sier Eriksen.

    Skal samarbeide likevel

    Han påpeker at flere amerikanske delstater har signalisert at de kommer til å opprettholde klimapolitikken sin og ambisjonene for grønn omstilling selv med Trump sitter i Det hvite hus.

    Klimaministeren slår fast at Norge skal fortsette å være en konstruktiv samarbeidspartner for mye av det arbeidet som skjer i USA, uavhengig av landets tilknytning til Parisavtalen.

    – Vi ser fram til å fortsette samarbeidet med USA under Trumps ledelse. USA er Norges viktigste allierte, og vi samarbeider tett på mange områder.

    Se artikkel

LES VÅR NYE INTERAKTIVE INFORMASJONSBROSJYRE

Bransjeinnsikt: