Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Driften på Orly-flyplassen i Paris er tilbake på normalt nivå etter at tekniske problemer førte til mange innstillinger søndag og mandag.
Mandag kveld var driften tilbake på normalt nivå, fremgår det av en uttalelse fra det franske samferdselsdepartementet og luftfartsmyndigheten DGAC.
Alle flygninger ventes å gå som normalt fra tirsdag av, står det i uttalelsen.
Problemene begynte søndag ettermiddag da en teknisk feil i kontrollsystemet førte til begrensninger i flytrafikken og kraftig kutt i antallet flybevegelser. 40 prosent av søndagens flygninger ble innstilt. Mandag var rundt 15 prosent av flygningene fortsatt innstilt. I tillegg førte problemene til at en rekke andre flygninger ble forsinket.
Motvind Norge, som arbeider mot all utbygging av vindkraft i Norge, har på to år mottatt over fem millioner kroner i statsstøtte fra Miljødirektoratet.
Leder i Fornybar Norge, Åslaug Haga, sier hun er overrasket.
– Jeg må innrømme at jeg ble overrasket over dette, sier Haga til Dagens Næringsliv, før hun legger til:
– Når det er sagt, er det bra at staten gir støtte til engasjerte miljøorganisasjoner. Hvem regjeringen mener faller innenfor eller utenfor ordningen, må regjeringen bestemme selv.
Haga leder NHO-foreningen som organiserer landets kraftselskaper. I en rekke vindkraftprosjekter har Motvind vært den sterkeste motstemmen, og organisasjonen har vært en viktig årsak til at det ikke har vært bygget vindkraft på land i Norge siden 2019.
Haga sier hun håper statsstøtten kan bidra til en mer konstruktiv tilnærming fra organisasjonen.
– Vi bor i et raust land som deler ut millioner til en organisasjon som arbeider så aktivt mot ett av de beste tiltakene vi har for å få ned klimautslipp og redde natur – nemlig mer fornybar energi.
Opposisjonen er kritisk til at Forsvarets planlagte maritime innsatsstyrke ikke er høyere prioritert av regjeringen, fem år etter at Stortinget vedtok å opprette den.
Venstre varsler at de ønsker å åpne en egen sak i Stortingets kontrollkomité for å granske hva forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) har gjort og ikke gjort for å få etablert den nye innsatsstyrken i Ramsund, melder VG.
VG avslørte torsdag at styrken fortsatt mangler både ledelse, personell, fartøyer og base. Forsvaret fastholder likevel at den skal være operativ innen utgangen av 2025. Venstre-leder Guri Melby reagerer kraftig.
– Det er uakseptabelt hvis det stemmer. Vi må holde tempoet oppe i en urolig tid, sier hun til VG.
Komitéleder Peter Frølich (H) kaller situasjonen alvorlig. Han mener det ikke er realistisk at styrken kommer på plass som planlagt. Kontrollkomiteen har nå sendt ti spørsmål til Sandvik med frist kommende tirsdag, blant annet om konsekvensene for forholdet til Nato og USA.
Forsvarsministeren har foreløpig ikke kommentert saken. Kontrollkomiteen vil avgjøre videre behandling av saken etter et nytt møte denne uken.
Dilbert-skaper Scott Adams (67) sier at han har samme type kreft som Joe Biden – prostatakreft med spredning til skjelettet – og at han regner med å dø i sommer.
– Jeg har samme krefttype som Joe Biden, sier Scott Adams i mandagens episode av YouTube-programmet «Real Coffee with Scott Adams».
– Så, jeg har også prostatakreft som også har spredt seg til skjelettet, sier Adams videre.
Han kom med kunngjøringen etter å ha uttrykt «respekt, medfølelse og sympati» med Biden og hans familie.
82 år gamle Biden kunngjorde søndag at han har prostatakreft som har spredt seg til skjelettet. Den tidligere presidentens kreft har en såkalt gleason-score på 9, hvilket betyr at kreften ses på som svært aggressiv med muligheter for å vokse raskt.
Adams sier at han nå alltid har smerter, bruker en rullator for å bevege seg og at han regner med å dø i løpet av sommeren.
– Smertene er i bunn og grunn uutholdelige, sier Adams, som fyller 68 år i juni.
Han sier også at han har fått tid til å bearbeide diagnosen og at det har gitt ham tid til å ta farvel, ordne opp i saker og gjøre alt annet han har trengt å gjøre.
Equinor bekrefter at stoppordren for Empire Wind-prosjektet i New York er hevet, og at utbyggingsaktiviteten nå gjenopptas.
– Vi er fornøyde med å fortsette utbyggingen av Empire Wind, et energiprosjekt som støtter opp om lokalt næringsliv og skaper arbeidsplasser, sier Equinors konsernsjef Anders Opedal i en pressemelding natt til tirsdag.
Prosjektet er godt i gang etter at Equinor fikk på plass finansieringen på 3 milliarder dollar, om lag 34 milliarder kroner, i desember i fjor.
Stoppordren ble utstedt 16. april 2025. Equinor opplyser at beslutningen om å reversere stansen kom etter dialog med myndigheter og representanter på både føderalt, statlig og lokalt nivå.
Ifølge konsernsjef Opedal har støtten fra president Donald Trump, guvernør Kathy Hochul, New Yorks ordfører Eric Adams, sentrale kongressrepresentanter og fagforeninger vært avgjørende for at prosjektet kan fortsette.
– Jeg vil takke president Trump for å finne en løsning som redder tusenvis av jobber og legger grunnlaget for videre investeringer i industriprosjekter i USA, sier Opedal.
Opedal retter også takk til statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg for deres bistand i prosessen.
– Jeg ønsker også å takke statsminister Støre og finansminister Stoltenberg for deres hjelp og støtte gjennom de siste ukene, og for at finansministeren tok opp denne saken med den amerikanske administrasjonen, sier Opedal.
Ifølge direktør for Equinors fornybarsatsing i Amerika, Molly Morris, vil prosjektet gi strøm til rundt 500.000 husstander i New York, skape flere tusen arbeidsplasser og bidra til å realisere amerikanske og lokale klimamål. Empire Wind har aktiviteter i flere delstater, inkludert New York, Louisiana, Pennsylvania og South Carolina.
Equinor opplyser at de i løpet av andre kvartal foretar en oppdatert vurdering av økonomien i prosjektet. Etter planen skal anlegget være ferdig utbygd i 2027.
Empire Wind-prosjektet fikk lisens i 2017, og byggingen startet etter godkjenning fra amerikanske myndigheter i 2024. Prosjektet er nå over 30 prosent ferdigstilt.
USAs president Donald Trump antyder at hans forgjenger Joe Bidens kreftdiagnose ble holdt skjult og at den var kjent tidligere.
– Jeg er overrasket over at folk ikke ble informert for lenge siden, sa Trump til journalister i Det hvite hus mandag.
Trump sa videre at det pleier å ta lang tid før man når det aggressive stadiet av prostatakraft som Bidens kontor kunngjorde søndag.
Kreften har spredt seg til skjelettet, heter det i uttalelsen. Biden fikk diagnosen på fredag, etter å ha oppsøkt sykehus i Philadelphia grunnet urinveisproblemer. Legene fant da en kul i prostataen hans.
Ifølge uttalelsen har kreften en såkalt gleason-score på 9, hvilket betyr at kreften ses på som svært aggressiv med muligheter for å vokse raskt.
Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) har vært tydelig på at han er positiv til formuesskatt, men i et nytt forslag fra Finansdepartementet foreslås det endringer.
I et forslag som Finansdepartementet mandag sendte ut på høring, foreslås det å tillate utsettelse av formuesskatt for bedriftseiere med likviditetsproblemer, skriver Finansavisen.
Forslaget, som kan bli en del av statsbudsjettet for 2026, vil la skattytere utsette betalingen i inntil tre år. Ordningen vil gjelde for skatteregninger over 30.000 kroner og skal kun gjelde bedriftseiere, og formuesskatt tilknyttet virksomheten.
«En ordning med rett til utsatt betaling av formuesskatten vil kunne bidra til å avbøte reelle, kortsiktige likviditetsutfordringer ved at skattytere ikke trenger å ta ut kapital fra bedriften til å betale formuesskatten,» heter det blant annet i forslaget.
For å sikre at ordningen kun benyttes av de med reelle likviditetsutfordringer, foreslår departementet en rente på det utsatte kravet. Renten er satt til Norges Banks styringsrente pluss 5 prosentpoeng, som i dag ville tilsvare 9,5 prosent.
Finansdepartementet mener at likviditetsproblemer knyttet til formuesskatt ikke er utbredt, men åpner for at det kan forekomme i enkelte tilfeller.
Forslaget innebærer en lovendring og kan potensielt bli en varig ordning, i motsetning til lignende midlertidige ordninger i 2016, 2017 og 2020.
Frist for høringsinnspill er 30. juni 2025.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned med 0,44 prosent på ukens første handledag.
Ved børsslutt endte indeksen på 1.588,73 poeng. I hele forrige uke steg indeksen dag for dag.
Mandagen startet med et fall i oljeprisen. Den tok seg opp noe i løpet av dagen, men endte likevel noe ned med 63,36 dollar fatet ved børsslutt. Det er ifølge E24 noenlunde det samme som fredag.
Et fat amerikansk lettolje ble omsatt for rundt 62 dollar ved børsslutt, ned 0,3 prosent.
Likevel falt oljeselskapene tungt i løpet av dagen. Børsens tungvekter Equinor var som vanlig hovedindeksens mest omsatte, og falt med 1,6 prosent.
Også Aker BP (-1,8) og Vår Energi (-2,8) falt solid mandag.
Blant de øvrige større selskapene på hovedindeksen gikk DNB opp med 0,4 prosent, Kongsberg Gruppen med 1,5 og Telenor med 1,2 prosent.
Blant de mer toneangivende europeiske aksjeindeksene steg DAX 30 i Frankfurt med 0,4 prosent, mens CAC 40 i Paris falt med 0,3 prosent og FTSE 100 i London falt med 0,1 prosent.
Det er forsinkelser og innstillinger grunnet signalfeil. Feilen fører til at ett togspor på Lysaker stasjon ikke er i bruk.
Ifølge VG er alle tog i retning Sandvika og Asker påvirket.
– Det er ett spor mindre i bruk på Lysaker stasjon for trafikk som skal vestover. Det skaper noen forsinkelser og innstillinger, sier pressevakt i Bane Nor til VG.
– Det er en signalfeil, men årsaken er ikke lokalisert, sier Nordli og legger til at de er på saken.
Mulige fregattleveranser for nordisk teknologihus
Den norske delen av teknologiselskapet Akkodis, som inntil nylig var kjent som Data Respons, har inngått en intensjonsavtale med Naval Group, det franske selskapet som er blant de fire selskapene Norge vurderer å kjøpe fregatter av.
Ifølge en pressemelding identifiserer avtalen testing og prøving, samt datasenteraktiviteter, som nøkkelområder for mulig samarbeid.
Det franske selskapet reiser for tiden rundt til interesserte teknologiselskaper i Norge for å utforske hvordan de kan integreres i det franske selskapets globale forsyningskjede.
Naval Group har nylig også inngått partnerskaps- eller intensjonsavtaler med Kongsberg Defence & Aerospace og forskningsinstitusjonene Norce og Sintef.
Norske produkter er ikke ukjent for Naval Group. I pressemeldingen opplyser selskapet at de franske FREMM-fregattene som i dag brukes av den franske marinen, har et integrert brosystem (IBMS) og propellanlegg fra Kongsberg. De nye FDI-fregattene som Norge vurderer, og som Frankrike og Hellas har valgt, har propellblader som er produsert av norske Oshaug Metall.
Fagforum er IKT Norges møteplass for medlemmer innenfor et eller flere fagfelt eller områder. Vi har egne fagforum for telekom, e-helse, ed-tech, fintech, bærekraft, kompetanse m.m.
CEO-forum samler topplederne i våre medlemsbedrifter til eksklusive arrangement hvor de møter de fremste innen politikk, akademia og offentlig forvaltning for oppdatert kunnskap om aktuelle saker.
Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.
Girl Tech (Fest) er et initiativ fra ODA Nettverket, TENK – Tech Nettverket for kvinner, IKT Norge og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Målet er at flere jenter skal interessere seg for teknologi og få kunnskap om hvordan de kan være med på å utvikle verdiskapende teknologi i fremtiden.
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. IKT-Norge er sekretariat for GoForIT og initiativtaker til samarbeidet.
Norsk Datasenterindustri er eid av IKT Norge og organiserer de fleste norske datasentrene. Norsk Datasenterindustri er en nøytral bransjeforening og næringens stemme overfor markedet og offentlige myndigheter.