En veiviser å stole på.

Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.

Bli medlem
  • Macron åpner for utplassering av atomvåpen i andre europeiske land

    President Emmanuel Macron er åpen for å diskutere utplassering av fly med franske atomvåpen i andre europeiske land.

    Den franske presidenten viser til at USA allerede har kjernevåpen på fly i flere land i Europa.

    – Amerikanerne har bomber på fly i Belgia, Tyskland, Italia og Tyrkia. Vi er klar for å ta denne diskusjonen, sa han tirsdag i et intervju med TV-kanalen TF1.

    Myndighetene i flere europeiske land er blitt usikre på om de fortsatt kan stole på at USA vil forsvare Europa i en akutt krise. Dette har utløst en ny diskusjon rundt Frankrikes atomvåpen og hvilken rolle de kan spille for å avskrekke eventuelle angripere.

    Se artikkel
  • Microsoft varsler oppsigelse av 6000 ansatte

    Rundt 6000 ansatte hos Microsoft blir sagt opp, varsler tekgiganten. Det utgjør rundt 3 prosent av arbeidsstyrken.

    Dette er den største nedbemanningen siden 2023 da 5 prosent av selskapets ansatte måtte gå.

    Oppsigelsene kommer til å ramme ansatte på alle nivåer og strekke seg over flere land. Beskjeden kommer kun få uker etter at Microsoft trosset markedsforventningene og viste i kvartalsrapporten til høye salgstall.

    Det var i fjor 230.000 ansatte i Microsoft, halvparten av dem i USA. Finansdirektør Amy Wood sa så sent som i april at selskapet har lagt stor vekt på effektivisering og skape en smidigere selskapsstruktur med færre sjefer.

    Se artikkel
  • Syrinene får blomstre videre – miljøministeren setter foten ned mot forbud

    Klima- og miljøministeren setter spaden i jorda og slår fast at det ikke blir noe syrinforbud i Norge, slik Miljødirektoratet ønsker.

    – Folk, inkludert meg, er glad i syriner, sier miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) til VG.

    I høst foreslo Miljødirektoratet å forby 97 planter, blant dem mange prydplanter, i hager og grøntanlegg. På listen fant man den velkjente syrinen syringa vulgaris.

    Direktoratet begrunnet forslaget med at «syrin medfører svært negative effekter på naturmangfoldet, særlig ved at den fortrenger andre arter». Forslaget vekket reaksjoner og fikk blant annet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til å steile.

    Regjeringen har imidlertid valgt å gi næring til folkets kjærlighet for syrinene og ikke la Miljødirektoratets argumenter slå rot.

    – Syriner er en kjær hageplante som har vært lenge i Norge og som har en historisk verdi. Jeg kan derfor betrygge alle med at det ikke er aktuelt for Arbeiderparti-regjeringen å innføre noe forbud mot syrin, sier Eriksen.

    I en epost understreker imidlertid Klima- og miljødepartementet at syrinplanter bekjempes i de mest utsatte områdene, der hvor det skader naturmangfoldet.

    Se artikkel
  • Over 2000 smittet av m-kopper i Sierra Leone i år

    Elleve personer er døde og over 2000 er smittet av virusinfeksjonen m-kopper i Sierra Leone siden nyttår, ifølge landets helsemyndigheter.

    Myndighetene i det vestafrikanske landet la fram tallene tirsdag etter at det ble meldt om 165 nye smittetilfeller på søndag alene.

    Etter et hopp i smittetilfeller den siste tiden har Sierra Leones helseminister bedt den indiske høykommissæren om 100.000 vaksinedoser.

    M-kopper, også kjent som mpox, er en virusinfeksjon som spres ved nærkontakt. Et vanlig sykeforløp gir influensalignende symptomer og forårsaker utslett, sår, blemmer og feber. Symptomene er ofte milde, men kan bli alvorlige og gi dødelig utfall hos personer i enkelte risikogrupper.

    Se artikkel
  • Goodison Park rives ikke likevel – blir hjemmebane for Evertons kvinnelag

    Goodison Park, som har vært Evertons hjemmebane i 132 år, skal likevel ikke rives når klubben i sommer flytter til sin nye arena.

    Everton har bygget en ny hjemmebane med 53.000 sitteplasser, og det var opprinnelig meningen at det skulle bygges boliger, et pleiehjem, butikker og anlegges en park på stedet der Goodison Park står i dag.

    Klubben har under sine nye eiere kommet på andre tanker, og tirsdag ble det offentliggjort at Goodison Park skal bestå og være permanent hjemmebane for Evertons kvinnelag.

    Med 39.572 tilskuerplasser blir det den største arenaen i England for bruk bare for kvinnelag.

    Everton-kvinnene har hittil hatt lille Walton Hall Park som sin hjemmebane, men spilt noen utvalgte kamper på Goodison.

    Se artikkel
  • Trump i Saudi-Arabia – signerte avtaler for hundrevis av milliarder

    På besøk i Saudi-Arabia har Donald Trump fått løfter om saudiarabiske våpenkjøp og investeringer i USA for minst 600 milliarder dollar.

    En rekke avtaler ble tirsdag undertegnet av Trump og Saudi-Arabias kronprins Muhammed bin Salman.

    En av dem handler om salg av amerikanske våpen til Saudi-Arabia. Det er snakk om våpen for 142 milliarder dollar, ifølge Det hvite hus, som kaller våpensalgavtalen den største i USAs historie.

    – Jeg føler virkelig at vi liker hverandre godt, sa Trump under et møte med bin Salman.

    Elon Musk og flere andre amerikanske næringslivstopper er med på besøket i Saudi-Arabia. Dette er Trumps første offisielle utenlandstur siden han igjen ble USAs president – bortsett fra en kort tur til Vatikanet i forbindelse med pave Frans’ begravelse.

    Energi og kunstig intelligens

    Etter Saudi-Arabia skal Trump videre til Qatar og De forente arabiske emirater. Også forrige gang Trump var president, dro han til Saudi-Arabia på sin første utenlandsreise.

    Det saudiarabiske regimet gjentok tirsdag løfter om investeringer i USA for til sammen 600 milliarder dollar.

    Bin Salman – som i praksis er landets leder – sa han håper summen kan økes til 1000 milliarder dollar.

    I tillegg til våpensalgavtalen ble det inngått avtaler om energi, gassturbiner, gruvedrift, passasjerfly og kunstig intelligens (KI). Trump og bin Salman signerte en overordnet avtale om et strategisk økonomisk samarbeid mellom Saudi-Arabia og USA.

    Drapet på Khashoggi

    Tirsdagens program startet med at Trump drakk en kopp med arabisk kaffe på flyplassen i Riyadh sammen med kronprinsen.

    Men Trump ble også gjort stas på før han landet. Idet presidentflyet Air Force One nærmet seg flyplassen i Riyadh, fikk det følge av flere F-15-jagerfly fra det saudiske luftvåpenet.

    Senere spiste Trump og kronprinsen lunsj i kongepalasset i Riyadh. Også Elon Musk, toppsjefen i investeringsselskapet Blackstone Group, Stephen Schwarzman, og toppsjefen i fondsforvalteren BlackRock, Larry Fink, deltok her.

    Trumps forgjenger Joe Biden hadde et mer anstrengt forhold til bin Salman. En av grunnene var drapet på journalisten og forfatteren Jamal Khashoggi inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i 2018.

    Khashoggi ble partert etter drapet, ifølge Saudi-Arabias egne etterforskere. Amerikansk etterretning konkluderte med at bin Salman selv beordret drapet – noe kronprinsen har avvist.

    Omstridt fly

    Trumps rundreise i Saudi-Arabia, Qatar og De forente arabiske emirater varer i fire dager.

    På forhånd har det vakt oppsikt at Qatar planlegger å gi et fly av typen Boeing 747–8 til Trump, som han så vil kunne bygge om til et nytt presidentfly.

    Flyet beskrives som et flygende palass og kan være den dyreste gaven en amerikansk president noensinne har tatt imot. Demokratiske politikere beskylder Trump for korrupsjon, men presidenten selv avviser at flyet kan oppfattes som en bestikkelse.

    I alle de tre arabiske landene har Trump Organization – selskapet som drives av Trumps to eldste sønner – igangsatt store eiendomsprosjekter. Blant annet skal det bygges et Trump Tower i Jeddah, et luksushotell i Dubai og en golfbane og et luksuriøst villastrøk i Qatar.

    Besøker ikke Israel

    Trump forsøker ifølge nyhetsbyrået AP å bruke reisen til å vise at hans bruk av klassisk forretningsstrategi gir uttelling i internasjonal politikk. Demokrater og andre kritikere mener på sin side at han de siste månedene har støtt fra seg USAs historiske alliansepartnere.

    Også Gaza-krigen, Ukraina-krigen og Irans atomprogram kan bli samtaletemaer under møtene i golflandene. Trump har imidlertid valgt å ikke besøke Israel.

    Bin Salman har drevet intens lobbyvirksomhet for at Saudi-Arabia skulle bli første stopp på turen med løfter om å bruke 600 milliarder dollar på handel og investeringer i USA.

    Trump sa før reisen at han håpet summen ville økes til 1000 milliarder – noe kronprinsen nå altså åpner for.

    Saudi-Arabia vil også forsøke å sikre seg nye F-35-jagerfly, ifølge kilder som flere medier har snakket med. Dette er de samme amerikanske flyene som Norge har kjøpt.

    Se artikkel
  • Eurovision-videoer lekket på nett – satellittsignaler trolig hacket

    Videoer fra generalprøven før kveldens Eurovision-semifinale har blitt lekket i sosiale medier. Kringkastingsunionen EBU mener satellittsignaler er hacket.

    – Hvis noen virkelig ønsker det, så kan satellittsignalet bli hacket. Det er trist at folk gjør dette, men sånn er det med teknologi, sa EBU-direktør Martin Green på en pressekonferanse tirsdag, ifølge TV 2.

    Han forteller at kringkastingsunionen har satt sitt sikkerhetsteam og sine advokater på saken.

    Saken handler ifølge TV 2 om at videoer fra mandagens generalprøve i Basel i Sveits har blitt lekket i sosiale medier, noe som strider mot regelverket.

    Det ser ut til å være opptak fra selve TV-produksjonen fra generalprøven, og ikke bare videoer tatt i salen, som har blitt lekket.

    EBU forteller at opptak av semifinalene har blitt sendt til juryene i de ulike landene etter showet, blant annet over satellitt – og at disse signalene altså kan hackes.

    Mads Tørklep, delegasjonsleder for Norge i Eurovision Song Contest (ESC), synes det er synd at videoene har lekket.

    – Videoene som kom ut i går, er strengt talt uferdige. Både NRK og produsentene her nede jobber fortsatt med showet fram til det er klart for sending, sier han til TV 2.

    Den første semifinalen i året Eurovision Song Contest, går av stabelen tirsdag klokka 21. Blant de som skal i ilden er Kyle Alessandro med det norske bidraget «Lighter».

    Se artikkel
  • Vedum før budsjettforhandlinger: – Uaktuelt å øke skatter

    Trygve Slagsvold Vedum går inn i budsjettforhandlingene med Ap og SV med et ufravikelig krav om at ingen skatter, gebyrer og avgifter skal økes.

    – Det er helt uaktuelt å øke avgifter, gebyrer eller skatter for folk eller næringsliv for å finansiere andre tiltak, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

    Torsdag legges revidert nasjonalbudsjett fram, og Vedum forbereder nå stortingsgruppa på forhandlinger med regjeringen og SV. Det må bli flertall for budsjettet i Stortinget før sommeren.

    For første gang siden 2021 er det Jens Stoltenberg (Ap), og ikke Vedum, som er finansministeren som skal legge fram budsjettet.

    Vedum mener det er uklokt å øke skattene midt i året.

    – Vi vedtar hovedstatsbudsjettet på høsten. Når folk har fått skattekortet sitt og skal planlegge for året, skal de vite hva de har å forholde seg til i 2025, sier Vedum.

    Se artikkel
  • USA og Saudi-Arabia enige om våpenavtale verdt 142 milliarder dollar

    USA og Saudi-Arabia er blitt enige om en omfattende avtale om kjøp av våpen verdt 142 milliarder dollar.

    Avtalen ble underskrevet i forbindelse med president Donald Trumps besøk i Saudi-Arabia.

    Summen på 142 milliarder dollar tilsvarer over 1480 milliarder kroner. Det hvite hus kaller våpenkjøpsavtalen den største i historien.

    Avtalen skal sikre Saudi-Arabia topp moderne våpen, ifølge Det hvite hus.

    Trump og Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman undertegnet tirsdag en avtale om strategisk økonomisk partnerskap. Den omfatter separate avtaler om blant annet energi, gruvedrift og forsvar.

    Inkludert våpenkjøpene skal Saudi-Arabia investere til sammen 600 milliarder dollar i USA, ifølge Det hvite hus. Denne summen omfatter også salg av gassturbiner og passasjerfly fra Boeing.

    Landene skal også samarbeide om kunstig intelligens (KI). Et saudiarabisk selskap skal ifølge Det hvite hus investere 20 milliarder dollar i datasentre og energiinfrastruktur i USA.

    Samtidig har Saudi-Arabia inngått et eget partnerskap med den amerikanske databrikkegiganten Nvidia. Formålet her er å styrke satsingen på KI i Saudi-Arabia.

    Se artikkel
  • Kabinansatte i Sverige varsler streik og blokade – SAS og Norwegian kan bli rammet

    Kabinpersonell i SAS og Norwegian som er organisert Svenska Transportarbetareförbundet, kan bli tatt ut i blokade og streik denne måneden.

    – Arbeidsvilkårene og arbeidstidene for kabinpersonalet må forbedres. De ansatte kan ikke presses utover det som er rimelig i selskapenes jakt på besparelser og resultater. Både personalets trygghet og sikkerheten i luften trues med dagens vilkår, sier Tommy Wreeth, forbundsleder i Svenska Transportarbetareförbundet.

    Arbeidstakerforeningen organiserer blant annet kabinansatte i de svenske avdelingene til Norwegian og SAS.

    Forhandlingene mellom Transportarbetareförbundet og arbeidsgiverforeningen Svenska Flygbranschen har brutt sammen, og arbeidstakerne varsler nå at de vil gå til konflikt fra 21. mai hvis de ikke kommer til enighet om en ny avtale for de kabinansatte før den tid.

    Transportarbetareförbundet mener blant annet at dagens vilkår er urimelige når det gjelder arbeidstider og retten til regelmessig fritid og helg. De reagerer også på at kabinansatte mister ansienniteten hvis de bytter arbeidsgiver.

    Parat24 har også omtalt varselet.

    Tar ut kabinsjefer

    I første omgang vil Transportarbetareförbundet innføre en blokade, som blant annet innebærer at fagorganisert kabinpersonell ikke skal jobbe utenom normal arbeidstid, og at de ikke kan omdisponeres eller kunne kalles ut på stand by.

    Transportarbetareförbundet varsler samtidig at de fra 26. mai vil trappe opp arbeidskonflikten ved å ta medlemmer som jobber som kabinsjefer, ut i streik, hvis det fremdeles ikke er enighet. Da er kabinsjefer i SAS og Norwegian blant dem som blir tatt ut.

    – Vi håper selvsagt at partene kommer til enighet før en eventuell konflikt, sier pressesjef Eline Hyggen Skari i Norwegian til NTB.

    Hun sier at det er for tidlig å si hvilke konsekvenser en eventuell arbeidskonflikt kan få for flypassasjerene, og om flygninger til og fra Norge vil rammes.

    Analyserer varselet

    SAS opplyser til NTB at heller ikke de kan si noe nå om hvilke konsekvenser en eventuell konflikt vil få for de reisende, men også de håper partene kommer til enighet før 21. mai.

    Både SAS og Norwegian henviser ellers til Svenska Flygbranchen.

    – Svenska Flygbranschen analyserer nå varselet og dets konsekvenser, og kommer tilbake med mer informasjon, skriver arbeidsgiverforeningen på sine nettsider.

    Se artikkel

LES VÅR NYE INTERAKTIVE INFORMASJONSBROSJYRE

Bransjeinnsikt: