Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Rundt 35 norske soldater er utplassert ved en amerikansk militærbase i Irak. Forsvaret følger nå utviklingen i konflikten mellom Iran og USA tett.
– Soldatene er godt trent og forberedt på det meste. De har prosedyrer som de følger dersom et angrep skulle skje, sier pressevakt Aleksander Engborg Haage i Forsvaret til NTB.
Han ønsker ikke å svare på om det er aktuelt å trekke soldatene ut av basen.
– Vi følger situasjonen og utviklingen tett. Det viktigste for oss er å ivareta sikkerheten til soldatene, sier han.
Natt til søndag kunngjorde USAs president Donald Trump at de har angrepet tre iranske atomanlegg. Iran har tidligere varslet at de kan komme til å angripe amerikanske baser i regionen dersom USA blander seg inn.
Rundt 35 norske soldater er i dag utplassert ved Ain-al-Asad-basen i al-Anbar-provinsen vest i Irak, der de har vært i en årrekke. Tidligere i juni ble det imidlertid kjent at disse soldatene skal flyttes til en base i Arbil i løpet av sommeren.
Ain-al-Asad-basen ble angrepet av iranske raketter i 2020 etter at USA, også da under Donald Trump, likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani.
En iransk parlamentariker sier atomanlegget Fordo ikke har fått alvorlige skader i det amerikansk angrepet natt til søndag. og at skadene kan repareres.
Mens USAs president Donald Trump sier de tre iranske anleggene er utslettet, sier Mohammad Manan Raisi altså at det dyptliggende anlegger i Fordo ikke har fått større skader. Han sier til det halvoffisielle nyhetsbyrået Fars at skadene stort sett er på bakkenivå og kan repareres.
Raisi er fra Qom, der det viktige atomanlegget ligger.
Nestlederen for Irans statlige kringkaster sier anleggene som ble angrepet, ble evakuert for en stund siden.
– Lagrene med anriket uran har blitt overført fra atomsentrene, og det er ikke noe materiale igjen der som kan forårsake stråling og skade våre landsmenn ved et eventuelt angrep, sier han til egen kanal.
Landets atomenergibyrå sier det foreløpig ikke er noen tegn på forurensning etter angrepene.
FNs atomenergibyrå (IAEA) opplyser at det ikke er observert økte nivåer av radioaktivitet etter USAs angrep mot iranske atomanlegg. De kaller inn til krisemøte.
USA angrep tre atomanlegg i Iran natt til søndag.
FNs atomenergibyrå (IAEA) opplyste tidlig søndag morgen at det ikke er observert økte nivåer av radioaktivitet etter USAs angrep.
IAEA-sjef Rafael Grossi skriver på X at han kaller inn til et krisemøte etter de amerikanske angrepene.
– I lys av den presserende situasjonen i Iran, kaller jeg inn til et krisemøte i styret til IAEA i morgen, skriver Grossi søndag formiddag.
Også Irans atomenergibyrå melder at det ikke er tegn til forurensing etter det amerikanske angrepet. Byrået sa også at det heller ikke er noen fare for dem som bor nær anleggene som ble angrepet.
Saudi-Arabias atomenergimyndighet sier de ikke har registrert radioaktivitet i landet eller i Golfstatene etter det amerikanske angrepet.
I Norge følger Direktøratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) med på situasjonen.
– DSA vurderer at eventuelle radioaktive utslipp ved de tre anleggene kun vil kunne få lokale konsekvenser, sier DSA-direktør Per Strand på deres nettsider.
USAs president Donald Trump kunngjorde natt til søndag at amerikanske bombefly og raketter var satt inn mot tre atomanlegg i Iran. Han beskriver angrepet som en spektakulær suksess.
USAs angrep på de iranske atomanleggene er i strid med folkeretten, sier det iranske atomenergibyrået, som vil fortsette sitt arbeid.
– Vi kan forsikre den storslåtte nasjonen Iran om at til tross for våre fienders onde komplotter, vil vi ikke stanse på vår vei for å utvikle denne nasjonale næringen, sier atomenergibyrået i en uttalelse publisert i statlige iranske medier.
Byrået sier angrepet mot de tre anleggene er i strid med folkeretten, og at de forventer at verdenssamfunnet fordømmer «lovløshet basert på jungelens lov» og støtter Iran i å oppnå sine legitime rettigheter.
Israel stenger landets luftrom etter USAs angrep på Irans atomanlegg. Også på bakken blir sikkerheten skjerpet, og offentlige ansamlinger forbys.
I tillegg blir skoler og de fleste bedrifter stengt. Bare samfunnskritiske virksomheter for lov til å holde åpent, sier Israels væpnede styrker (IDF) natt til søndag.
– Publikum må følge instruksjonene som publiseres på militærets offisielle kanaler, skriver IDF på Telegram.
Det er landets luftfartstilsyn som opplyser at luftrommet blir stengt etter det amerikanske angrepet.
Tiltakene kommer etter at USA bombet tre iranske atomanlegg og dermed gikk aktivt inn i krigen som har pågått en drøy uke.
Togtrafikken ved Skien stasjon ble stoppet en kort stund etter at en lastebil kjørte seg fast under en jernbanebro. Sjåføren er forsvunnet.
Politiet fikk melding om hendelsen klokken 19.30 lørdag, da lastebilen kjørte seg fast under broen rett i nærheten av Skien stasjon.
Da politiet kom til stedet var sjåføren borte, og det viste seg raskt at lastebilen var stjålet.
Adressen til firmaet er undersøkt, og det er tegn til innbrudd også der, skriver Sørøst politidistrikt i politiloggen.
Lastebilen ble raskt fjernet fra broen, og mannskaper fra Bane Nor kom til stedet for å undersøke den nærmere.
– Det er rutine ved slike tilfeller, som hender ganske ofte, at vi sjekker om det er noen strukturelle skader, sier pressevakt Harry Korslund i Bane Nor til NTB.
Mannskapene fant ingen skader av betydning, og dermed ble strekningen åpnet for trafikk igjen.
Israel har angrepet en militærbase i Qom-provinsen sør for Teheran lørdag og byen Shiraz, som huser flere militærbaser, melder iranske medier.
– For noen minutter siden ble en av de evakuerte militærbasene truffet av prosjektiler fra det sionistiske regimet, melder det iranske nyhetsbyrået Isna, som viste til en offisiell uttalelse fra Qom-provinsen.
Et annet iransk nyhetsbyrå, Tasnim, melder at én person ble såret i angrepet.
Angrepet er ikke bekreftet av uavhengige kilder.
Iranske medier melder også om israelske angrep i byen Shiraz, lenger sør i landet, der er det flere militærbaser. Angrepene skal ha utløst luftvernsystemene.
– Luftvernet i Shiraz er aktivert i enkelte områder av byen og er med i angrep mot fiendtlige mål og sionistiske fly, melder det iranske nyhetsbyrået Mehr.
Israels flyvåpen sier de har ødelagt tre iranske kampfly i angrep sentralt i landet lørdag. Talsperson Effie Defrin legger til at de siste dagenes angrep har svekket Irans evne til å skyte raketter mot Israel.
– Vi rammer hvert ledd i rakettproduksjonskjeden, for å hindre Irans militære fra å utvikle sine strategiske kapasiteter. Det iranske regimets evne til å avfyre raketter er bare en brøkdel av det den var da denne operasjonen startet, sier Defrin.
Natt til søndag sier den iranske Revolusjonsgarden at den har sendt en ny bølge med droner mot strategiske mål i Israel.
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 28,5 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 40,5 øre.
Søndagens snittpris per kWh er 12,4 øre lavere enn lørdag og 8,9 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 1,83 kroner per kWh og snittprisen var 1,72 kroner.
Maksprisen søndag på 40,5 øre per kWh er mellom klokken 19 og 20. Den er 5,7 øre lavere enn lørdag og 2,6 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 73,1 øre.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 0,9 øre per kWh mellom klokken 10 og 11 på formiddagen.
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 4,4 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 12,2 øre.
Søndagens snittpris per kWh er 2,5 øre høyere enn lørdag og 29,04 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 13,2 øre per kWh og snittprisen var 10,1 øre.
Maksprisen søndag på 12,2 øre per kWh er mellom klokken 22 og 23. Den er 3,2 øre høyere enn lørdag og 29,05 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 30,1 øre.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på -3,2 øre per kWh mellom klokken 14 og 15.
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,6 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 5,4 øre.
Søndagens snittpris per kWh er 2,7 øre lavere enn lørdag og 31,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 13,2 øre per kWh og snittprisen var 10,1 øre.
Maksprisen søndag på 5,4 øre per kWh er mellom klokken 0 og 1 på natten. Den er 25,08 øre lavere enn lørdag og 35,8 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 29,2 øre.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på -0,04 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.
Fagforum er IKT Norges møteplass for medlemmer innenfor et eller flere fagfelt eller områder. Vi har egne fagforum for telekom, e-helse, ed-tech, fintech, bærekraft, kompetanse m.m.
CEO-forum samler topplederne i våre medlemsbedrifter til eksklusive arrangement hvor de møter de fremste innen politikk, akademia og offentlig forvaltning for oppdatert kunnskap om aktuelle saker.
Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. IKT-Norge er sekretariat for GoForIT og initiativtaker til samarbeidet.
Norsk Datasenterindustri er eid av IKT Norge og organiserer de fleste norske datasentrene. Norsk Datasenterindustri er en nøytral bransjeforening og næringens stemme overfor markedet og offentlige myndigheter.