En veiviser å stole på.

Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.

Bli medlem
  • Iran kan gi opp høyanriket uran i avtale med USA

    En høytstående iransk rådgiver sier landet vil gi fra seg sitt lager med høyanriket uran, dersom USA fjerner sanksjonene mot Iran i en ny atomavtale.

    I et intervju med NBC News sier Ali Shamkhani at USA og Iran kan få et bedre forhold i nær fremtid. Shamkhani er en nær rådgiver for Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei.

    Rådgiveren sier Iran er innstilt på å forplikte seg til aldri å utvikle atomvåpen og å kvitte seg med lageret med høyanriket uran, som kan brukes til å utvikle atomstridshoder.

    Videre sier Shamkhani at Iran kan gå med på kun å anrike uran på et lavere nivå med tanke på kjernekraftproduksjon.

    Til gjengjeld vil han altså at USA opphever samtlige sanksjoner mot landet.

    Intervjuet med Shamkhani er ett av de tydeligste signalene fra iransk side om at de er villige til å inngå en ny atomavtale.

    – Det er fortsatt mulig. Hvis amerikanerne gjør som de sier, kan vi helt sikkert få et bedre forhold. Det kan føre til en bedre situasjon i nær fremtid, mener Shamkhani.

    De siste ukene har det vært flere møter mellom amerikanske og iranske representanter.

    Se artikkel
  • To personer skutt og såret på Vestbredden

    To personer ble alvorlig såret da de ble skutt i det som antas å være et palestinsk angrep nord på Vestbredden, opplyser helsepersonell.

    Ett av ofrene er en høygravid kvinne, melder lokale medier.

    Det israelske militæret (IDF) sier sent onsdag at en mann skjøt mot et israelsk kjøretøy nær bosettingen Bruchin, og at soldater leter etter gjerningsmannen.

    Den allerede anspente situasjonen på den okkuperte Vestbredden er blitt betydelig verre etter det Hamas-ledede angrepet mot Israel 7. oktober 2023 og den påfølgende krigen på Gazastripen.

    Se artikkel
  • Lavere utslipp i Kina tross økt kraftbehov

    Kraftig vekst i fornybar energi gjorde at karbonutslippene i Kina falt i første kvartal, tross økt etterspørsel etter kraft.

    Nedgangen er en viktig milepæl i energiskiftet i landet, skriver tankesmia Crea (Centre for Research on Energy and Clean Air) i en analyse.

    – Ny kapasitet innen vind-, sol- og kjernekraft innebærer at Kinas CO2-utslipp falt med 1,6 prosent i første kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. I mars var nedgangen på 1 prosent fra året før, sier Crea-analytiker Lauri Myllyvirta.

    Se artikkel
  • Ung mann tatt i 150 km/t i 70-sone i Molde

    En mann i 20-årene mistet onsdag kveld førerkortet etter at han ble målt til 150 km/t i en 70-sone i en trafikkontroll i Molde.

    Politiet i Møre og Romsdal hadde sent onsdag kveld trafikkontroll ved Djupedalen i Molde. Da kom en mann i 20-årene kjørende i 150 kilometer i timen i 70-sonen.

    Den unge mannen fikk førerkortet beslaglagt på stedet, opplyser politiet.

    I tillegg kan mannen vente seg en saftig bot. Ifølge Lovdata koster det 15.600 kroner om man kjører 35 km/t over fartsgrensen i 70-sonen. Kjører man fortere kan ikke saken avgjøres med forenklet forelegg.

    Bøtesatsen blir gradvis høyere, fram til samfunnsstraff eller fengselsstraff er utgangspunktet, skriver nettstedet.

    Se artikkel
  • Esa vurderer å åpne sak mot Norge etter tildelingen av Sørlandsbanen til Vy

    Eftas overvåkingsorgan, Esa, vurderer å åpne sak mot Norge etter at Jernbanedirektoratet i oktober i fjor tildelte Sørlandsbanen til Vy og vraket Go-Ahead.

    Britiske Go-Ahead har driftet Sørlandsbanen siden 2019, en avtale som utløper i desember 2027. I oktober i fjor bestemte Jernbanedirektoratet, på oppdrag fra Samferdselsdepartementet, at Vy midlertidig skal ta over togstrekningen fra 2027 og i inntil fem år.

    Nå vurderer Eftas overvåkingsorgan, Esa, å åpne sak mot Norge, da de mener direktetildelingen er ulovlig, skriver Aftenposten.

    Samferdselsdepartementet står fast på at tildelingen er i tråd med regelverket.

    Til Esa argumenterer departementet med at de har behov for å vurdere og omstrukturere alle jernbanepakkene samlet før de inngår nye langsiktige avtaler. I dag drifter SJ tilbudet i nord, Vy i vest og Go-Ahead i sør. Avtalene med SJ og Vy utløper i henholdsvis 2028 og 2029.

    Regjeringen ønsker å utsette inngåelsen av nye langsiktige trafikkavtaler til tidligst 2029, slik at Jernbanedirektoratet kan vurdere avtalene samlet.

    Esa mener begrunnelsen ikke oppfyller kravene for unntak, og at tildelingen dermed er ulovlig. Departementet har fått utsatt fristen for å komme med svar til 29. mai.

    Se artikkel
  • Petter Stordalen og flere finanstopper vil ha skatteforlik

    Flere finanstopper som har valgt å ikke flytte ut av Norge, mener et bredt skatteforlik må til for å få bedre stabilitet og forutsigbarhet for norsk næringsliv.

    – Det er ikke bra at så mange flytter ut. Vi må ha et bredt skatteforlik, sier hotelleier Petter Stordalen til E24.

    Finanstoppene Elisabeth Grieg og Stordalen var onsdag samlet med Telenor-sjef Benedicte Schilbred Fasmer, Ferd-sjef Morten Borge og tidligere Schibsted-direktør Kristin Skogen Lund i forbindelse med et TV-program som skal sendes til høsten.

    Da ble de spurt om initiativet til finansminister Jens Stoltenberg om et bredt skatteforlik i Stortinget, men som ble sablet ned av de andre partiene.

    – Det var et forsøk på å få til mer stabilitet og forutsigbarhet, og så ble det veldig fort torpedert. Man må bli enige om en skatteinfrastruktur som er bedre rigget enn det vi har nå, sier Lund.

    Regjeringens steile holdning mot å gjøre noe med formuesskatten som rammer norske eiere spesielt, har vært et yndet tema for høyresiden og for næringslivet. Også blant rike eiere er holdningen til formuesskatt delt, selv om de opplever at den rammer ulikt mellom norske og utenlandske eiere.

    Skipsreder Grieg sier hun betaler sin skatt med glede, men at hun også vil slåss for et skattesystem som treffer riktig.

    – Men man må få til en større omlegging av systemet, for hvis man bare fjerner formuesskatten, så ender man opp med en rekke nullskattytere.

    Se artikkel
  • Bård Vegar Solhjell jakter toppjobb i FN: – Fikk en pliktfølelse

    Norad-sjef Bård Vegar Solhjell bør bli ny toppsjef i FNs utviklingsprogram UNDP, mener regjeringen. Nå venter en intens kampanje.

    – Jeg måtte tenke meg veldig grundig om. Men jeg følte jo at det er veldig vanskelig å si nei. Internasjonalt samarbeid står i store problemer, og kjernen i FN er internasjonalt samarbeid. Jeg tenkte at hvis jeg kan bidra til å gjøre det bedre, da fikk jeg en pliktfølelse, om jeg kan uttrykke det slik, sier Solhjell til VG.

    53-åringen har vært toppsjef i Norad siden 2020 og har bakgrunn som SV-politiker, både som nestleder og partisekretær. Han har også vært miljøvernminister og kunnskapsminister i Jens Stoltenbergs andre regjering.

    Søknadsfristen til stillingen, som har base i New York, går ut 26. mai, og det er ventet at ansettelsen skjer før sommeren. Det er FNs generalsekretær António Guterres som står for utnevnelsen.

    Gode skussmål fra Aukrust

    Onsdag hadde utviklingsminister Åsmund Aukrust (Ap) en rekke møter i UDs lokaler med ambassadører fra afrikanske land. Da dro han i gang en rask og intens valgkamp på vegne av Norad-sjefen.

    – Solhjell har ledet arbeidet med å reformere Norad og norsk bistand og er derfor svært godt kvalifisert til å lede UNDP, sier han i en pressemelding.

    Stillingen blir ledig når nåværende toppsjef Achim Steiner fratrer 15. juni. UNDP er en av FNs største organisasjoner og har ansvar for å koordinere organisasjonens arbeid med utvikling i det globale sør.

    Norge er en av UNDPs største bidragsytere.

    – Partnerskapet forblir sterkt, og UNDP har behov for en leder som kan bidra til både omstilling og globalt lederskap innen bærekraftig utvikling, fortsetter Aukrust.

    Må kanskje takke nei til toppjobb

    Dersom Solhjell får jobben, må han takke nei til stillingen som ny administrerende direktør i Fornybar Norge, en jobb han fikk i vår og etter planen skal overta i sommer.

    Fram til februar var tidligere Sp-leder Åslaug Haga sjef for organisasjonen.

    – Jeg er svært motivert til å overta jobben som toppleder i Fornybar Norge. Utvikling av mer fornybar energi er avgjørende både for å løse klimakrisen og utvikle norsk industri og næringsliv. Men da regjeringen pekte på meg som kandidat til FN-jobben, var det vanskelig å si nei. Verden står i dype utfordringer, og FN trenger reform, sier Solhjell i en pressemelding fra organisasjonen.

    – Dersom FNs generalsekretær velger en annen kandidat til å lede UNDP, stiller jeg full av arbeidslyst og engasjement på jobb i Fornybar Norge, avslutter Solhjell.

    Se artikkel
  • Trump fjerner begrensning på «evighetskjemikalier» i drikkevann

    Administrasjonen til USAs president Donald Trump vil fjerne nylig innførte begrensninger på visse typer «evighetskjemikalier» i drikkevann.

    Det er kjemikalier av typen PFAS som har dette kallenavnet, og grunnen er at de brytes svært sakte ned i miljøet.

    Forskere mistenker at en rekke varianter av PFAS øker risikoen for kreft, medfødte misdannelser, nedsatt fruktbarhet og andre helseskader. Tidligere president Joe Biden innførte de første føderale begrensningene på PFAS i drikkevann i USA.

    Det amerikanske miljødirektoratet EPA opplyste onsdag at de vil fjerne Bidens begrensninger på tre typer PFAS. Begrensningene på to av de mer vanlige PFAS-variantene skal beholdes – men vannverkene får flere år på seg før de må rette seg etter kravene.

    Den samlede risikoen av blandinger av ulike PFAS-typer skal heretter ikke vurderes.

    Etter at Trump igjen ble president, har han gitt ordre om å fjerne svært mange reguleringer og tiltak for å verne miljøet og klimaet. EPA har fått mye av staben og budsjettet kuttet, og direktoratets nye sjef Lee Zeldin har lovet å «kjøre en dolk rett inn i hjertet av klimaendringsreligionen».

    Det anslås at minst 158 millioner amerikanere har drikkevann som er forurenset av ulike varianter av PFAS.

    Se artikkel
  • Merz: Tyskland skal få Europas sterkeste konvensjonelle hær

    Det tyske forsvaret skal få alle nødvendige ressurser og bli Europas sterkeste konvensjonelle hær, lover forbundskansler Friedrich Merz.

    – Dette er passende for Europas mest folkerike og økonomisk sterkeste land, sa han i Forbundsdagen onsdag.

    – Våre venner og partnere forventer også dette av oss. Faktum er at de praktisk talt forlanger det, la han til.

    For å nå målet skal det tyske forsvaret få alle nødvendige ressurser.

    – Styrke avskrekker aggressorer, mens svakhet inviterer aggressorer, sa Merz i sin første store tale i Forbundsdagen siden hans regjering overtok i forrige uke.

    I militære sammenhenger brukes uttrykket «konvensjonell» om styrker som ikke omfatter atomvåpen eller andre masseødeleggelsesvåpen.

    Se artikkel
  • Danmark skal utrede atomkraft

    Regjeringen i Danmark vil vurdere å oppheve landets 40 år gamle forbud mot kjernekraft.

    Spørsmålet skal nå utredes, opplyste klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard onsdag.

    – Danmark har ingen nylig erfaring med kjernekraft, og det er grunnen til at det er viktig at vi begynner å analysere potensialet, sa han under en høring i Folketinget.

    Aagaard understreket at det er sol- og vindkraft som vil være viktigst i Danmark. Spørsmålet er om kjernekraft kan være et godt supplement til disse energiformene.

    – Vi vet alle at vi selvsagt ikke kan ha et elektrisitetssystem som bare er basert på sol og vind. Det må være noe annet for å støtte dem.

    I utredningen skal kjernekraftens potensial og risiko vurderes. Viktige spørsmål er hva Danmark skal gjøre med atomavfallet, hvor det kjernefysiske brenselet skal komme fra og hvorvidt teknologien er trygg nok.

    Aagaard mener en del danske kjernekrafttilhengere har et for rosenrødt syn på teknologien. Mange forhold må vurderes før det 40 år gamle forbudet eventuelt kan oppheves, understreker han.

    Se artikkel

LES VÅR NYE INTERAKTIVE INFORMASJONSBROSJYRE

Bransjeinnsikt: