Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Regjeringens budsjettavtale bommer på barnefamilienes behov, mener KrF.
– Det er ikke billigere barnehage vi først og fremst trenger, det er flere ansatte. Det de rødgrønne legger inn til bemanning, er småpenger, sier KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad.
Ropstad mener tiltaket er lite treffsikkert og kritiserer at familier med høy inntekt får redusert pris, mens mange med lav inntekt allerede har gratis kjernetid.
– Jeg synes det er ganske utrolig at SV ikke har prioritert en økning i barnetrygden. Det er kanskje det mest målrettede tiltaket for å forhindre at barn vokser opp i fattigdom, sier Ropstad.
Venstre beskriver budsjettavtalen med SV og Senterpartiet som kamuflert oljepengebruk.
– Ap prøver å dekke over at de pøser ut milliarder av oljekroner sammen med SV og Senterpartiet. De bruker engangsinntekter til å finansiere varige utgifter, sier Venstres finanspolitiske talsperson Sveinung Rotevatn.
Regjeringen ble tirsdag enig med SV og Senterpartiet om revidert nasjonalbudsjett for 2025.
Venstre mener pengebruken bidrar til å holde renten høy. Rotevatn retter særlig kritikk mot finansminister Jens Stoltenberg (Ap).
– Det er skuffende at Stoltenberg er så inspirert av Vedum. Ingenting i denne budsjettavtalen hjelper Norges Bank med å sette ned renten, sier han.
Det blir ikke økt bruk av oljepenger for å dekke inn enighet til revidert nasjonalbudsjett, bekrefter partiene da de la fram avtalen.
Etter å ha forhandlet i tre uker, kom Ap, Sp og SV fram til en avtale om den årlige oppdateringen av statsbudsjettet, altså revidert nasjonalbudsjett.
Etterspørselen etter olje på verdensbasis kommer til å toppe seg på 105,6 millioner fat om dagen i 2029, viser Det internasjonale energibyråets årsrapport.
I 2030 blir det et lite fall i etterspørselen. Det blir i så fall det første fallet i etterspørselen siden koronapandemien, heter det i årsrapporten.
Oljeforbruket til Kina ventes å toppe seg allerede i 2027, men på verdensbasis øker altså etterspørselen i et par år til.
Ifølge rapporten ventes produksjonskapasiteten på verdensbasis til å øke til 114,7 millioner fat per dag i 2030. Produksjonskapasiteten kommer altså da til å ligge mer enn ni millioner fat over etterspørselen.
Oppbremsingen mot slutten av tiåret drives ifølge rapporten av lav økonomisk vekst, økt uro i handelspolitikken og et stadig raskere grønt skifte innen transport og strømproduksjon. Petrokjemisk industri ligger an til å bli den største kilden til vekst i oljeetterspørsel framover.
Betalingstjenesten Vipps er oppe igjen etter å ha opplevd tekniske problemer tirsdag formiddag.
Kort tid før klokken 10 opplyste kommunikasjonsrådgiver Cato Gjertsen i Vipps til Nettavisen at feilen var rettet.
Vipps/MobilePay opplevde tirsdag formiddag problemer med innlogging i appen. Dette påvirket alle brukere og alle Vipps MobilePay-tjenester, skrev Vipps.
To oljetankere har kollidert i nærheten av Hormuzstredet. Den ene av disse, Front Eagle, er eid av John Fredriksens rederi Frontline.
Det skriver Dagens Næringsliv.
Front Eagle kolliderte med oljetankeren Adalynn natt til tirsdag, lokal tid. Alt tyder på at det er en ren kollisjon, ikke relatert til sikkerhetssituasjonen i regionen. Samtidig opplyser shippingkilder til Reuters at det har oppstått stadig flere navigasjonsforstyrrelser i regionen de siste dagene.
24 personer er evakuert fra Adalynn. Bilder i sosiale medier viser at det har oppstått stor brann i forbindelse med kollisjonen, som skjedde utenfor Khor Fakkan i De forente arabiske emirater.
Begge skip seiler under såkalte bekvemmelighetsflagg: Adalynn er registrert i Antigua og Barbuda, mens Front Eagle er registrert i Liberia.
Rundt 20 prosent av all olje som verden bruker, fraktes fra Persiabukta og ut gjennom Hormuzstredet.
Skipskollisjonen skjedde på utsiden av Hormuzstredet, i Omanbukta, men altså like ved den kritisk viktige passasjen.
Amazon Web Services vil investere 20 milliarder australske dollar de neste fem år, rundt 129 milliarder norske kroner. Fra før har AWS i 2023 lovet en investering på 84 milliarder kroner. Målet med investeringen oppgis å være den økende etterspørselen etter kunstig intelligens og tjenester basert på generativ KI.
AWS støtter utviklingen av tre nye solcellefarmer, to i Victoria og en i Queensland. Disse vil levere mer enn 170 megawatt fornybar energi. Amazon har fra før åtte fornybar energi-prosjekter i Australia. Til sammen forventer Amazons 11 solanlegg å generere rundt 1,4 millioner megawatt-timer årlig, skriver Capacity Media.
Det ble solgt 39 prosent flere nye biler i Norge i mai, sammenlignet med samme måned i fjor, viser nye tall.
– Mange forhandlere har i praksis satt ned renten, og det har gjort det lettere for folk å kjøpe bil nå. Dette gir et viktig bidrag til å fornye en aldrende bilpark, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) i en pressemelding.
Nesten 94 prosent av alle nye personbiler som ble registrert i mai var helelektriske – og alle modellene på topp 10-listen var elbiler, viser tall fra interesseorganisasjonen. I mai ble det registrert 14 260 nye personbiler i Norge.
Tesla gjør det fortsatt sterkt i Norge, til tross for lavere salgstall i Europa. Bilprodusenten sto for nesten 20 prosent av nybilsalget i mai, sammen med populære modeller fra blant annet Volkswagen og Toyota.
Den norske veksten overgår klart utviklingen i våre nordiske naboland. Danmark hadde en økning på litt over 23 prosent, Sverige kun to prosent, mens salget i Finland falt med nær 12 prosent.
Langskip, Norges største klimasatsing, tok et stort steg videre tirsdag da planene for utvidelse av karbonlagringsanlegget i Øygarden ble godkjent.
– Dette er enormt viktig. Vi når ikke klimamålene uten storskala CO2-håndtering, sier energiminister Terje Aasland (Ap).
På en storstilt konferanse i Operaen i Oslo vil kronprins Haakon og energiministeren være til stede for å markere at karbonlagringsanlegget settes i drift.
Northern Lights inngår i klimasatsingen Langskip. Dette beskrives som verdens første storskala system for fangst og langring av CO2.
Ved anlegget i Øygarden utenfor Bergen skal fanget CO2 mellomlagres før det sendes gjennom en rørledning til injeksjonsbrønner på havbunnen.
Energidepartementet har nå godkjent utbyggingsplanene for fase to på anlegget. Det betyr at kapasiteten for transport og lagring av CO2 økes fra 1,5 til 5 millioner tonn per år.
Landanlegget i Øygarden får ny kai, flere lagringstanker og økt pumpekapasitet. Antall injeksjonsbrønner til havs øker fra to til fire.
– At Northern Lights har besluttet å investere i kapasitetsutvidelsen, på rent forretningsmessig grunnlag, er en milepæl i arbeidet med å motvirke klimaendringene og å gjøre CO2 -lagring til en ny norsk havnæring, sier Aasland i en pressemelding.
Det er også gjort en avtale om at anlegget skal ta imot 0,9 millioner tonn CO2 fra et bioenergiverk i stockholmsregionen. Aasland mener man nå ser verdien av at staten har investert i grønn og umoden teknologi i startfasen.
– Nå er vi kommet dit at Norge kan tilby CO2 -lagringstjenester til europeiske selskap med store punktutslipp, på kommersielle vilkår. Dette gir store muligheter, sier Aasland.
Investeringen i denne utvidelsen er på 7,5 milliarder kroner. EU har gitt støtte på 131 millioner euro. Resten av finansieringen kommer fra selskapet selv, uten støtte fra den norske staten, skriver Energidepartementet.
Det svenske forsvaret har inngått et samarbeid med Telia og Ericssons Northstar 5G innovasjonsprogram. Via tilgang til den nyeste 5G-teknologien skal Forsvaret teste nye løsninger med potensial til å øke Sveriges forsvarsmuligheter. Blant det som skal testes er prioritering av oppdragskritiske funksjoner og sikre forbindelser, posisjonering for kjøretøy, utstyr og personell.
Northstar kobler sammen et oppdragsspesifikt 5G-nettverk med Telias offentlige 5G-nett. Målet er å gi partnere tidlig tilgang til avanserte 5G-muligheter, basert på et rent 5G-nett (5G standalone). Partene ser Northstar som et naturlig område for testing av anvendelser som både er interessant for sivilsamfunnet og for Forsvaret.
Fagforum er IKT Norges møteplass for medlemmer innenfor et eller flere fagfelt eller områder. Vi har egne fagforum for telekom, e-helse, ed-tech, fintech, bærekraft, kompetanse m.m.
CEO-forum samler topplederne i våre medlemsbedrifter til eksklusive arrangement hvor de møter de fremste innen politikk, akademia og offentlig forvaltning for oppdatert kunnskap om aktuelle saker.
Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. IKT-Norge er sekretariat for GoForIT og initiativtaker til samarbeidet.
Norsk Datasenterindustri er eid av IKT Norge og organiserer de fleste norske datasentrene. Norsk Datasenterindustri er en nøytral bransjeforening og næringens stemme overfor markedet og offentlige myndigheter.