En veiviser å stole på.

Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt. Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.

Bli medlem
  • Flere svensker kalles inn til førstegangstjeneste

    Rundt 30.000 svenske ungdommer som er født i 2007, blir innkalt for å møte til sesjon, melder Sveriges Radio.

    Det er en økning fra 27.900 innkalte i fjor. Av dem som blir innkalt, vil 8500 tas videre med til grunntrening. Pliktverket, som har ansvar for uttaket, venter at det vil bli uproblematisk å verve så mange, selv om majoriteten av ungdommene pleier å svare at de av ulike grunner ikke kan avtjene verneplikten.

    – Med disse tallene tror vi at vi kommer til å klare det. Så kan det hende at det, om vi skal få over 10.000, kan bli litt vanskeligere, sier Pliktverkets leder Christina Malm til Sveriges Radio.

    2025 er det andre året siden verneplikten ble gjeninnført der ungdommer blir innkalt selv om de har oppgitt at de ikke vil i militæret.

    Se artikkel
  • Folk med boliglån må igjen ta høyde for økte renter – banker priser inn Trump-risiko

    Etter flere år med økte renter, venter alle på kutt fra Norges Bank. Men nå har langtidsrentene begynt å stige igjen. Usikkerhet rundt Donald Trump er årsaken.

    I mars er den første norske rentenedsettelsen bebudet fra Norges Bank. Den er etterlengtet for mange med store lån, etter flere år med dyrtid, dårlige lønnsoppgjør og høy inflasjon.

    Men en lavere rente kan bli kortvarig, skal en tro utviklingen i fastrentene på lengre sikt. De har nemlig begynt å stige igjen.

    – Selv om det ikke er vår prognose, kan vi ikke utelukke at det kan komme nye hevinger ved neste korsvei, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til NTB.

    Usikre på Trump 2.0

    – Forventningene til antall kutt fremover er klart dempet sammenlignet med hva markedet trodde for et halvt år siden. Uroen rundt Trump 2.0 har tatt seg videre opp og hevet risikopremien i rentemarkedet. Det har bidratt til å presse de lange rentene opp, sier makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken.

    – Oppgangen i lange renter gjenspeiler at markedene i økende grad priser inn inflasjonseffekter av Trumps varslede politikk, sier Haugland.

    Etter en lang periode med lave renter, gikk styringsrenten fra Norges Bank helt til 0 under koronapandemien, men fra slutten av 2021 og fram til desember 2023 ble renten satt opp hele 14 ganger.

    For å få bukt med økende priser og stigende inflasjon ble renten jekket helt opp til 4,5 prosent før det stanset. Det betyr at de fleste har boliglån med renter opp mot 6 prosent.

    I et land hvor 98 prosent av boliglånene har flytende rente og de aller fleste eier sin egen bolig, er Norges Banks rentepolitikk svært viktig for nesten alle.

    Opp i Sverige

    Norges Bank er blitt kritisert for å henge etter. Både i EU og USA har man allerede flere rentekutt bak seg de siste månedene. Men mens dagsrentene har vært på vei nedover, har langtidsrenten gått motsatt vei. Det samme skjer med statsobligasjoner på 10 og 20 år.

    Fredag satte den statseide svenske husbanken SBAB opp prisen på fastrentelån lenger enn fire år med 0,2 prosent, melder nyhetsbyrået TT. Banken oppgir at den selv må betale mer for pengene de selv hovedsakelig henter inn fra obligasjonsmarkedet. Flere mindre svenske banker fulgte opp kort tid etter og satte opp prisene på lange fastrentelån.

    I USA har også langtidsrentene begynt å stige. Utviklingen på ti års fastrente har gått motsatt vei av den kortsiktige styringsrenten. I USA er det vanlig med fastrentelån på bolig opp mot 30 år. For disse lånene er nå renten steget fra drøyt 6 til nesten 7 prosent i løpet av fire måneder.

    USA leder an

    – Det er nesten enstemmighet blant økonomer om at Trumps annonserte agenda med høye tollsatser, skattekutt og massedeportasjoner vil være svært inflasjonsdrivende, skriver tidligere nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman om rentestigningen i USA.

    Han skriver at den amerikanske sentralbanken nesten helt sikkert vil bli tvunget til å sette planlagte rentekutt på hold dersom den påtroppende presidenten gjennomfører sine økonomiske planer, og kanskje til med øke styringsrenten igjen.

    – Norske renter følger den internasjonale utviklingen tett og oppgangen i risikopremien i amerikanske renter smitter over til lange renter her hjemme, sier Karine Alsvik til NTB.

    Se artikkel
  • Sørkoreansk etterretning: 300 nordkoreanske soldater er drept i Ukraina-krigen

    Rundt 300 nordkoreanske soldater er drept og 2700 såret i strid for Russland mot Ukraina, ifølge en sørkoreansk politiker som er brifet av landets etterretning.

    – Utstasjoneringen av nordkoreanske soldater i Russland har angivelig blitt utvidet til Kursk-regionen, og estimatene er at krigsofrene er rundt 300 drepte og 2700 sårede, sier Lee Seong-kweun til journalister etter en brifing fra landets etterretningstjeneste (Nis) mandag.

    Videre heter det at de nordkoreanske soldatene er blitt instruert til å ta sitt eget liv før de blir tatt som krigsfanger.

    – Notater som er funnet sammen med døde soldater, tyder på at de nordkoreanske myndighetene presset dem til å begå selvmord eller sprenge seg selv for å ikke bli tatt som fanger, sier Lee.

    Det ukrainske militæret opplyste nylig at de hadde tatt to nordkoreanske soldater til fange i Kursk-regionen.

    President Volodymyr Zelenskyj sa søndag at han vil bytte de to mot ukrainske krigsfanger. Han hevder at russiske styrker henretter nordkoreanere som blir såret, for å slette alle beviser på at Nord-Korea er innblandet i krigen.

    Se artikkel
  • Såpeglatt mandag over store deler av landet

    Væromslaget som kommer mandag, fører til utfordrende kjøreforhold, innstillinger og forsinkelser over hele landet.

    Fra mandag og utover i uka blir det mildvær og regn langs hele vestkysten av landet fra Rogaland til Troms.

    Selv om det blir mildt i lufta, er bakken fortsatt kald, så når regnet treffer veibanen vil det fryse til is, og det blir såpeglatt og vanskelige kjøreforhold. I områder i lavlandet med mye snø ved veien kan overvann raskt by på problemer for bilister, advarer Statens vegvesen.

    I fjellet ventes perioder med vind og snø som kan gi utfordrende kjøreforhold. I Nord-Norge og i Midt-Norge er det sendt ut rødt farevarsel for snøskred, og veier kan bli stengt på kort varsel på grunn av skred og skredfare.

    Seksjonssjef i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE), Ivar Berthling sier til TV 2 at det er størst risiko i store deler av Vestland fylke og litt av Møre og Romsdal når det gjelder jord- og flomskred.

    Når det gjelder snøskred, er det nesten hele Vestlandet og store deler av Nord-Norge, til og med Troms som er i risikosonen.

    Bussruter innstilles i Nordland

    Mange bussruter i Vesterålen og Lofoten innstilles mandag formiddag på grunn av værforholdene. Også andre steder kan bussene bli innstilt. Flere bruer kan også bli stengt på kort varsel.

    – Skolebussen vil heller ikke gå for elevene i grunnskolen og på videregående skole mandag morgen, sier fylkesråd for samferdsel i Nordland, Marianne Dobak Kvensjø, i en pressemelding.

    Mandag formiddag skal fylkeskommunen vurdere kjøreforholdene og risikoen for snøskred i de to regionene på nytt.

    Det ligger også an til avvik og innstillinger på båt- og fergeruter i Nordland mandag morgen. Flere båt- og fergeruter er allerede innstilt, ifølge fylkesråden.

    Både i Nordland og i Møre og Romsdal er det i tillegg meldt om både regn og kraftig vind.

    Stengte veier

    I Finnmark ble E6 Sennalandet stengt søndag på grunn av snøskred. Også E69 ble stengt på grunn av skredfare. Det skal tas ny vurdering på begge strekninger mandag morgen.

    På E10 over Bjørnfjell i Nordland er det kolonnekjøring.

    E6 over Saltfjellet ble stengt tidlig mandag morgen på grunn av uvær og snøfokk. Ny vurdering skal tas klokken 8, melder vegvesenet. Det vurderes samtidig kolonnekjøring over fylkesvei 50 Hol-Aurland, mens det er innført kolonnekjøring over riksvei 13 Vikafjellet.

    Vegtrafikksentralen Midt melder at fylkesvei 5891 mellom Bjørneset og Høydalsneset og fylkesvei 5829 Otterdalsveien i Volda er stengt på grunn av skredfare. Det skal tas en ny vurdering tirsdag.

    Mandag morgen er også ferjesambandet Måløy-Oldeide på fylkesvei 616 innstilt inntil videre på grunn av været, melder Vegtrafikksentralen Vest.

    Stengte veier isolerer også flere byger i Troms, både på Senja og Akerøya, melder NRK.

    Glatt også på Østlandet

    Heller ikke Sør-Norge slipper unna mildværet og vanskelige kjøreforhold. På Østlandet kommer temperaturomslaget ut på formiddagen.

    – Det blir væromslag og fuktige forhold, og det kan føre til glatte veier. Samtidig er det snakk om en stor temperaturendring uten nedbør, så jeg tror ikke det blir helt forferdelig, sier meteorolog Terje Alsvik Walløe hos Meteorologisk institutt til Romerikes Blad.

    Han tror ikke at overvann vil bli det største problemet på Østlandet.

    – Det blir ikke så mildt at all snøen smelter raskt, det vil gå mer langsomt. Samtidig kommer det heller ikke regn, så jeg regner ikke med at det blir utfordringer med vann i veibanen, sier han.

    – Det kan være varierende kjøreforhold, så det kan være greit å sjekke hvor glatt det er og avpasse parten etter forholdene, oppfordrer operasjonsleder Atle Vesttorp i Øst politidistrikt.

    Se artikkel
  • VG: Kun to av tre tog i rute i 2024

    En gjennomgang VG har foretatt viser at 34 prosent av persontogene i Norge i fjor var forsinket eller innstilt.

    Regnestykket til avisen er basert på tall fra Bane Nor og inkluderer ikke planlagte innstillinger på grunn av vedlikehold. Det er det verste resultatet i de elleve årene VG har hentet inn slik statistikk.

    Da samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) ble grillet om togproblemene i julen under onsdagens spørretime i Stortinget, viste han til at punktligheten på togene blir på omtrent 86 prosent for 2024, et godt stykke unna målet på 90 prosent.

    Ifølge VG skyldes forskjellen på avisens regnestykke og Nygårds opplysninger at Bane Nor regner forsinkelsene på en annen måte enn VG.

    Bane Nor skiller mellom regularitet (om toget faktisk går) og punktlighet (om det går i rute, hvis det går). Innstilte tog telles altså ikke som forsinket, mens VG teller med alle forsinkelser på fire minutter eller mer, samt at de også tar med tilfeller der toget kjører deler av ruten sin, men blir innstilt på resten.

    Bane Nor-sjef Thor Gjermund Eriksen sier at det vil ta noen år før man klarer å oppnå bedre punktlighet, og viser til at vedlikeholdsarbeidet skal trappes opp, nye signalanlegg installeres og nye tog anskaffes.

    – Jeg har antydet 4-5 år før vi får bedre stabilitet, sier han.

    Feil på signalanlegg er den klart største enkeltårsaken til at tog ikke går i rute. Omtrent 35.000 avvik skyldes denne feilen, skriver avisen.

    Mandag skal samferdselsministeren holde den årlige jernbanetalen, der han legger fram regjeringens hovedprioriteringer og den videre retningen for jernbanesektoren i 2025.

    Se artikkel
  • Minst ti døde i jordskred i Brasil

    Minst ti personer har mistet livet i jordskred utløst av voldsomt regnvær i Minas Gerais-delstaten i Brasil, ifølge lokale myndigheter.

    Ni mennesker døde i byen Ipatinga, der det kom 80 millimeter nedbør på bare én time lørdag kveld, ifølge ordførerens kontor. I tillegg er en person savnet og flere boliger og bygninger ødelagt av skred.

    I tillegg ble en person funnet død i den nærliggende byen Santana do Paraiso.

    Brasil ble herjet av flere naturkatastrofer i fjor. Flere dager med rekordstore regnmengder sør i landet førte til flom som krevde mer enn 180 menneskeliv i april og mai.

    I tillegg ble landet rammet av historisk tørke som la grunnlaget for landets verste skogbranner på 17 år. Amazonas-regnskogen ble hardt rammet.

    Se artikkel
  • Gorillababy ble funnet i lasterom på fly – er på bedringens vei

    En fem måneder gammel gorilla som ble funnet i lasterommet på et Turkish Airlines-fly, er på bedringens vei. Passerne håper å på sikt slippe ham ut i naturen.

    Den lille gorillaen ble funnet i en eske på et fly som gikk fra Nigeria til Thailand i desember. Navnet ble Zeytin, på norsk Oliven, etter en offentlig konkurranse. Han holder nå til på Polonezkoy-dyrehagen i Istanbul.

    – Vårt ønske og håp er selvfølgelig at babygorillaen fortsetter livet i sitt hjemland, sier regionalsjef Fahrettin Ulu for Istanbuls dyreparker og nasjonalparker.

    Gorillababyen har begynt å gå opp i vekt og viser tegn på å komme seg etter reisen.

    – Da han først kom til oss, var han veldig sjenert, han ble værende der vi etterlot ham. Han er ikke sånn nå. Nå bryr han seg ikke noe særlig om oss, han leker for seg selv, sier veterinær Gulfem Esmen.

    Begge gorillaartene, vestgorillaen og østgorillaen, lever i Afrikas fjell og skoger. De er regnet som truet av Verdens naturvernunion (IUCN).

    Istanbul er et viktig knutepunkt mellom øst og vest for den globale flytrafikken, og tollere har gjort stadig flere beslag av dyr som blir solgt og kjøpt ulovlig.

    I oktober ble 17 små nilkrokodiller og ti varaner funnet i bagasjen til en egypter på Sabiha Gokcen-flyplassen i byen.

    Se artikkel
  • Los Angeles-brannene: Ukraina tilbyr bistand i slukkingsarbeidet

    Ukrainske brannmannskaper kan bidra i det krevende slukkingsarbeidet i Los Angeles, sier president Volodymyr Zelenskyj.

    Zelenskyj varsler søndag kveld at han har bedt sin innenriksminister samt ukrainske diplomater om å tilrettelegge for at 150 brannkonstabler fra Ukraina kan bistå i slukkingsarbeidet.

    – Vi har allerede 150 brannkonstabler i beredskap, skriver Zelenskyj i sosiale medier.

    Søndag kveld har brannmannskapene kontroll på 89 prosent av den minste av brannene, den såkalte Hurst-brannen. Når det gjelder Eaton-brannen er det kontroll på 27 prosent av den, mens tallet er 11 prosent for Palisades-brannen, som er den største av dem.

    Søndag advares beboere i enkelte nabolag i Los Angeles om å drikke vann fra springen ettersom det er frykt for bakterier, virus og parasitter som følge av brannenes ødeleggelser av viktig infrastruktur, skriver Sky News.

    De skriver også om hvordan dyrevernorganisasjoner har tatt initiativ til krisesentre for kjæledyr, som evakuerte kan sette fra seg. Det er snakk om alt fra hunder og katter til hester og skilpadder.

    Se artikkel
  • Vestfoldbanen åpen for trafikk

    Vestfoldbanen er åpen for trafikk igjen på strekningen mellom Drammen og Sande etter å ha vært stengt en drøy time søndag kveld.

    -Trafikken er i gang igjen mellom Drammen og Sande , men du må fortsatt regne med forsinkelser og innstillinger, skriver Bane Nor ved midnatt.

    Stengningen påvirker trafikken på linje RE11 mellom Skien og Eidsvoll.

    Se artikkel
  • Togene går igjen etter full stans i togtrafikken

    En rekke tog ble berørt etter melding om en person som befant i jernbanesporet på Gardermobanen og Hovedbanen søndag kveld.

    Bane Nor meldte om hendelsen mellom Oslo S og Lillestrøm/Bryn klokka 19.16 søndag kveld. Etter en snau halvtime var trafikken i gang igjen.

    – Det var en melding om at det skulle befinne seg en person i sporet som førte til stansen. Situasjonen ble avklart, og trafikken kunne starte opp igjen. Det kan bli noen følgeforsinkelser, sier pressevakt Harry Korslund i Bane Nor til NTB.

    En rekke avganger fra Vy, Flytoget og SJ Norge ble berørt av hendelsen.

    Se artikkel

LES VÅR NYE INTERAKTIVE INFORMASJONSBROSJYRE

Bransjeinnsikt: