En god veiviser.

Norge må gripe de store mulighetene teknologien gir oss. Våre medlemmer står i frontlinjen av utviklingen.
Vi viser gjerne vei.

Bli medlem
  • Tropenatt tre steder på Vestlandet

    Meteorologisk institutt har målt tropenatt på tre av stasjonene sine i natt.

    – Tre av stasjonene våre fikk tropenatt, og alle ligger i Vestland, skriver Meteorologisk institutt på X.

    I løpet av en tropenatt faller ikke temperaturen under 20 grader mellom klokka 20 og 08.

    De tre stedene i Vestland er Eidfjord, Kvamsøy og Myklebustfjellet.

    Se artikkel
  • Nattens viktigste nyheter

    Dette er de viktigste nyhetene fra natt til søndag 13. juli.

    Mann omkom i MC-utforkjøring i Tjeldsund

    En mann i 50-årene mistet livet i en motorsykkelulykke i Tjeldsund kommune i Troms sent lørdag kveld. Politiet bekrefter at det var en utforkjøring der kun motorsykkelen var involvert.

    Mannen ble erklært død på stedet. Pårørende er varslet om dødsfallet, opplyste Troms politidistrikt like etter klokken 4 i natt.

    Nord-Korea bekrefter ubetinget støtte til Russland

    Nord-Koreas leder Kim Jong-un bekreftet i natt landets ubetingede støtte til alle handlinger den russiske ledelsen tar for å løse Ukraina-situasjonen.

    Uttalelsen skal den nordkoreanske lederen ha kommet med under et møte med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i Pyongyang, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

    Nord-Korea har allerede sendt rundt 14.000 soldater for å kjempe med Russland i krigen mot Ukraina. Det ryktes at Nord-Korea har planer om å sende ytterligere 30.000 soldater til Russland.

    Islamistisk opprørsgruppe har drept 66 sivile i Øst-Kongo

    Ifølge lokale myndigheter har opprørere fra Den allierte demokratiske styrken (ADF), som har bånd til IS, de siste dagene drept 66 sivile i Irumu-området øst i landet.

    – Rundt 30 sivile ble drept mellom torsdag og fredag, 11. juli i Irumu-territoriet, i Ituri-provinsen. Basert på informasjon fra sivilsamfunnet, har dødstallet steget fra 31 til 66 sivile, sier en FN-talsmann.

    Samtlige ofre, blant dem flere kvinner, ble drept med machete, ifølge en lokal leder. Antallet personer som er tatt som gisler er ukjent.

    To menn mistet førerkortet etter råkjøring på E18

    En mann i 20-årene ble ved 23-tiden lørdag målt til 198 km/t i 110-sonen på E18 utenfor Tønsberg. Utrykningspolitiet beslagla førerkortet og anmeldte mannen.

    Kort tid senere ble en mann i 30-årene målt til 187 km/t på samme strekning. Også han mistet førerkortet og blir anmeldt for den grove fartsovertredelsen.

    Messi med ny rekord i Miamis seier

    Lionel Messi scoret begge målene da Inter Miami slo Nashville 2-1 lørdag. Den argentinske stjernen har nå scoret minst to mål i fem strake MLS-kamper, en rekord han selv har forsterket.

    38-åringen ga Miami ledelsen på frispark etter 17 minutter, før han utnyttet en keepertabbe i andre omgang og sikret seieren. Miami tok dermed sin femte strake seier, mens Nashvilles rekke på 15 kamper uten tap ble brutt.

    Se artikkel
  • Nigeria: 44 Boko Haram-jihadister dømt til lange fengselsstraffer

    I Nigeria ble 44 Boko Haram-jihadister lørdag dømt til fengselsstraffer på opptil 30 år for finansiering av terrorvirksomhet.

    De dømte var blant 54 mistenkte som ble stilt for retten i fire spesialopprettede sivile domstoler ved en militærbase i byen Kainji.

    Det heter det i en uttalelse fra Abu Michael, talsmann for Nigerias antiterrorsenter.

    Rettssakene mot de mistenkte ble onsdag gjenopptatt, sju år etter at landet stanset straffeforfølgelsen av over 1000 personer mistenkt for bånd til jihadistgruppen som har ført en opprørskamp siden 2009 for å etablere et kalifat.

    – Dommene fra rettssakene resulterte i fengselsstraffer fra 10 til 30 år, alle med straffarbeid, sa Michael.

    Rettssaken for de resterende 10 sakene ble utsatt til en senere dato.

    Se artikkel
  • Flyekspert: Flere ubesvarte spørsmål etter flystyrten i India

    Den foreløpige granskingsrapporten etter flystyrten i India i juni, har ført til flere spørsmål enn den har gitt svar, mener en svensk flyekspert.

    Fredag kom den foreløpige granskningsrapporten etter flystyrten i India 12. juni, der 260 personer omkom. Rapporten viser at drivstofftilførselen til begge motorene ble slått av bare sekunder etter avgang.

    Men kan piloter slå av drivstoffet ved et uhell?

    Nei, mener den svenske flyeksperten Jan Ohlsson, som mener rapporten etterlater seg flere spørsmål.

    Til nyhetsbyrået TT sier Ohlsson at drivstoffregulatorene i fly må kunne slås av, for eksempel hvis landingsunderstellet ikke fungerer og man må kutte drivstoffet for å unngå gnistdannelse ved landing.

    Men å slå dem av er ikke noe man gjør ved et uhell.

    – Nei, det krever en fysisk handling fra en av pilotene. Han eller hun må snu seg en halv omdreining, åpne en liten luke og slå av begge regulatorene. Det krever sannsynligvis to hender, forklarer Ohlsson.

    Var slått på igjen

    I taleopptak fra cockpiten høres det at en av pilotene spør den andre om hvorfor han kuttet drivstoffet. Den andre piloten svarte at han ikke hadde gjort det, heter det i rapporten.

    Men drivstoffet var slått på igjen ved styrten – og Ohlsson sier det må etterforskes hva som har skjedd og hvem som eventuelt slo av drivstoffet.

    Det foreligger ingen endelig konklusjon i rapporten, og det er heller ikke plassert skyld for styrten. Havarikommisjonen har imidlertid ikke anbefalt videre tiltak for operatører og produsenter av flytypen Boeing 787–8 Dreamliner, noe som antyder at det ikke var tekniske problemer med motorene eller flyet.

    Bare én passasjer overlevde styrten

    Flyet var på vei fra Ahmedabad i Vestindia til London da det styrtet. 241 personer om bord døde, samt 19 personer på bakken. Bare én passasjer overlevde styrten. Den britiske statsborgeren er siden blitt skrevet ut fra sykehuset.

    Air India bekrefter at de har mottatt den foreløpige rapporten, og sier i en uttalelse at de vil fortsette å samarbeide i etterforskningen av styrten.

    Se artikkel
  • Mann i 20-årene mål til nær 200 km/t i Tønsberg

    En mann i 20-årene fikk beslaglagt førerkortet etter at han lørdag kveld ble målt til 198 km/t på E18 utenfor Tønsberg.

    En patrulje fra Utrykningspolitiet (UP) målte ved 22.50-tiden en bil på E18 ved Tønsberg til 198 kilometer i timen (km/t) i 110-sonen.

    – Det kvalifiserte til anmeldelse og førerkortbeslag, opplyser Sørøst politidistrikt.

    Føreren av bilen var en mann i 20-årene. Kort tid etter kom en mann i 30-årene kjørende – også han langt over tillatt fartsgrense.

    Mannens kjøretøy ble målt til 187 km/t. Også han mistet førerkortet og blir anmeldt.

    Se artikkel
  • Mann omkom i MC-ulykke i Troms

    En mann i 50-årene omkom sent lørdag kveld i en MC-ulykke i Tjeldsund kommune i Troms. Pårørende er varslet.

    – En person er omkommet. Han ble bekreftet død på stedet, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt Roy Nagel-Stangnes til NTB.

    Ifølge politiet er det snakk om en utforkjøring. Det var kun motorsykkelen som var involvert i ulykken.

    – Føreren var en norsk mann i 50-årene. Pårørende er varslet, sier operasjonslederen.

    Politiet meldte om ulykken klokken 23.16 lørdag kveld. Ved 4.15-tiden natt til søndag bekreftet politiet at mannen hadde omkommet.

    Se artikkel
  • Økt pågang til Mental Helse: 27 000 henvendelser i juni

    Forrige måned hadde Mental Helse den største mengden henvendelser hittil i år. Tendensen er ventet å fortsette ut sommeren.

    – For dem som står utenfor fellesskapet og mangler nære relasjoner, kan sommerferien oppleves ekstra krevende, sier generalsekretæren Lina Berg-Heggelund i Mental Helse til TV 2.

    Organisasjonen fikk 27 000 henvendelser i juni.

    Kirkens SOS får over 700 henvendelser hver dag nå, og de makter kun å ta imot 60 prosent, ifølge generalsekretær Johannes Heggland i Kirkens SOS.

    En grunn til den økte pågangen kan være at andre helsetilbud er reduserte eller stengte om sommeren, tror generalsekretærene.

    Folkene som kontakter hjelpetelefonene, snakker stadig om ensomhet, økonomi og familieproblemer. Psykisk uhelse er det også flere som tar opp, ifølge Heggland.

    Se artikkel
  • Brent kalk klarer ikke å fjerne havnespy

    Ny rapport viser at brent kalk ikke klarer å fjerne havnespy der det er mye av den uønskede fremmedarten, skriver Miljødirektoratet.

    Etter vellykkede laboratorieforsøk behandlet forskere fra Havforskningsinstituttet høsten 2023 kolonier av havnespy med brent kalk i Haugesund havn, for å teste om de klarte å fjerne havnespy på den måten.

    – Kalken hadde tydelig effekt, men klarte ikke å drepe koloniene helt, sier prosjektleder Vivian Husa i Havforskningsinstituttet i en pressemelding fra Miljødirektoratet.

    Uforsvarlige mengder

    Hun mener det vil kreve uforsvarlige mengder kalk for å klare å fjerne havnespy i områder hvor spredningen allerede er stor.

    – Det er mulig at kalking kan være et alternativ i områder der havnespy nettopp er oppdaget og fortsatt har begrenset utbredelse, sier Husa.

    I Norge ble den uønskede fremmedarten oppdaget i 2020. Havnespy legger seg som et kvelende teppe over sjøbunnen, og fortrenger andre arter.

    Fordi havnespy også fester seg på mindre båter, spiller Norges over en million småbåteiere en viktig rolle for å hindre at den sprer seg.

    Småbåteiere kan hindre spredning

    – For å unngå at havnespy får gjøre stor skade på naturen vår er det derfor viktig å hindre at den sprer seg. Der spiller både småbåteiere og større skip en nøkkelrolle, sier Hilde Singsaas, direktør i Miljødirektoratet.

    Småbåteiere beveger seg gjerne mye rundt, og kommer ofte til grunnere områder der havnespy trives best.

    Det viktigste båteiere kan gjøre for å hindre spredning av havnespy er å sjekke båten og annet utstyr jevnlig, og rengjøre det hvis det har ligget ute i sjøen over lengre tid.

    Havnespy dør ved uttørking i løpet av én uke, eller ved kontakt med ferskvann i minst seks timer.

    Se artikkel
  • Strømproblemer på Bergensbanen – stengt i Voss

    Bergensbanen er stengt på grunn av strømproblemer mellom Voss og Bulken, en stasjon vest for Voss, melder BT.

    – Vi regner med å ha mannskap på plass klokken fem, sier pressevakt i Bane Nor Gunnar Børseth til Bergens Tidende.

    Mannskapene klarer ikke å komme fram til stedet tidligere på grunn av arbeidet på Myrdal etter avsporingen der fredag.

    Vy melder om den nye stansen på Bergensbanen på sine nettsider. Bane Nor publiserer nå kun meldinger om pågående arbeider og større, langvarige hendelser på sin side for trafikkmeldinger.

    Se artikkel
  • Iran varsler ny form for atomsamarbeid med FN

    Iran varsler en ny form for samarbeid med det internasjonale atomenergibyrået IAEA i kjølvannet av et vedtak om å suspendere kontakten med FN-organisasjonen.

    – Vårt samarbeid med byrået har ikke tanset, men vil finne en ny form. Forespørsler om inspeksjon ved atomanlegg vil bli behandlet enkeltvis, i lys av den aktuelle sikkerhetssituasjonen, sa utenriksminister Abbas Araghchi lørdag.

    Han utdypet ikke hva som ligger i denne endringen.

    FN har trukket sine atominspektører ut av Iran på grunn av bekymring rundt deres sikkerhet, opplyste kilder med kjennskap til saken til Wall Street Journal 4. juli.

    Inspektørene har ikke fått tilgang til atomanleggene siden Israel angrep landet 13. juni, og inspektørene har vært bosatt i Teheran.

    Iran har vært kritiske til IAEA helt siden både Israel og USA angrep iranske atomanlegg. Landet er spesielt kritisk til at byrået ikke har fordømt angrepene.

    USA bombet 22. juni tre iranske atomanlegg. Skadeomfanget er uklart, men president Donald Trump hevder at Irans evne til å anrike uran er ødelagt. CNN viste til kilder som framholdt at Irans atomprogram neppe ble satt tilbake med mer enn noen få måneder.

    Se artikkel

Mer om IKT-Norge: