En veiviser å stole på.

Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.

Bli medlem
  • Zelenskyj: Ukrainske styrker er ikke omringet i Kursk

    Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj nekter for at russiske styrker har omringet de ukrainske i grenseregionen Kursk, slik Russland og USAs president hevder.

    – Våre styrker er ikke omringet. De fortsetter å holde tilbake russiske og nordkoreanske grupperinger i Kursk-regionen, sier Zelenskyj i sosiale medier lørdag.

    USAs president Donald Trump hevdet, i likhet med Russland, fredag at de gjenværende ukrainske styrkene i Kursk er omringet.

    – Tusenvis av ukrainske soldater er i dette øyeblikk fullstendig omringet av den russiske hæren og i en svært dårlig og sårbar posisjon, skrev Trump på Truth Social.

    Ukraina gjennomførte en uventet lynoffensiv i Kursk i august, den første på russisk side av grensen. Kampene der er blitt mer intense mens samtalene mellom USA, Ukraina og Russland om en mulig våpenhvile har pågått.

    Se artikkel
  • Listhaug advarer: Hver bistandskrone er en krone mindre brukt på Forsvaret

    Frp-leder Sylvi Listhaug mener at ingen av de andre partiene er villige til å stoppe pengekrana for luksuspolitikk og virkelig prioritere forsvar og sikkerhet.

    – Politikk handler om prioriteringer. Vi må være ærlige om at en krone brukt på bistand eller til å elektrifisere sokkelen, er en krone mindre til å ruste opp det norske Forsvaret, sa hun i sin tale til Frps landsstyre lørdag.

    I talen kritiserte hun Arbeiderpartiet og Høyre for sløsing og slapp prioritering. Samtidig åpnet hun for å tappe fra Norges pengebinge, oljefondet, hvis det blir nødvendig for å trygge landet. Men ikke uten en grundig gjennomgang av dagens prioriteringer og pengebruk først.

    – Vi skal gi mer til mindre, slo hun fast.

    På Frps landsstyremøte i helgen legger partiets programkomité fram sitt endelige programforslag.

    Frp-lederens tall-lek:

    Listhaug fortalte at Frp vil stanse sløsingen på ulønnsomme subsidier, innvandring, lite treffsikker bistandspolitikk og unødvendig byråkrati for å styrke kjerneoppgavene og satse på blant annet forsvar og sikkerhetspolitikk.

    Regnestykket hennes ser slik ut:

    * Norge bruker over 30 milliarder kroner på innvandring og integrering i år. Til sammenligning brukte Danmark i fjor rundt 3,7 milliarder danske kroner.

    * I 2022 anslo Arbeiderpartiet at de ville bruke rundt 60 milliarder kroner på subsidier til sitt grønne industriløft på fire år.

    * Ved å kutte det norske bistandsbudsjettet ned til FNs anbefalte nivå, kunne Norge spart over 50 milliarder kroner i en fireårsperiode.

    – Derfor er vår beskjed tydelig: før vi går i gang med å bruke folkets sparegris, oljefondet, krever vi at det kuttes kraftig i innvandring, bistand, symbolsk klimapolitikk og byråkrati, sa Listhaug.

    Vil ha 100-årsperspektiv på gassnæringen

    Frp-lederen tok også til orde for å tillate olje- og gassleting lenger nord, sikre utbygging av ny infrastruktur for å øke gasseksporten til Europa og ha et 100-årsperspektiv på næringen.

    – Vi må forstå at vi er ett av veldig få demokratier i verden som har olje og gass i et så stort volum at det utgjør en forskjell for våre allierte venner, sa hun til landsstyremøtet.

    Hun mener de andre partiene er naive og at et fossilfritt samfunn ikke lar seg forene med den nye sikkerhetspolitiske situasjonen.

    – Etter over tre år med krig i Europa er det skremmende å se at flere partier fremdeles ikke har forstått at energipolitikk er sikkerhetspolitikk.

    Se artikkel
  • Mer meslingsmitte i USA hittil i år enn i hele fjor

    Antallet smittetilfeller av meslinger i USA hittil i år har allerede oversteget antallet for hele fjoråret. Et utbrudd sørvest i landet drar tallene opp.

    I fjor ble det registrert 285 smittetilfeller av meslinger i USA. Hittil i år er antallet 294, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

    I utbruddet i USAs sørvest er det registrert 38 flere tilfeller i løpet av tre døgn. Med få unntak er de smittede ikke vaksinert mot viruset, opplyser helsemyndighetene.

    Meslingutbruddet startet i slutten av januar og har særlig fått fotfeste i delstatene Texas og New Mexico. To personer har hittil mistet livet i utbruddet.

    Se artikkel
  • Å bli tatt for mobilsjekk bak rattet blir dyrere fra i dag

    Fra lørdag 15. mars venter en bot på 10.450 kroner dersom du blir tatt med mobil bak rattet.

    I 2023 økte satsene for trafikkbøter med hele 30 prosent. I fjor ble nivået oppjustert i tråd med prisvekst, og det samme skjer i år.

    Boten for å snakke i mobiltelefon økes fra 10.200 kroner til 10.450 kroner. I tillegg til boten får du som tidligere tre prikker i førerkortet. I fjor skrev politiet ut 5838 bøter for mobilbruk i bil.

    Brudd på vikeplikten og å kjøre på rødt lys øker også til 10.450 kroner. Brudd på forbudsskilt økes til 8400 kroner, og å bli målt til å kjøre i 61 km/t i 50-sone koster fra i dag  5800 kroner.

    Tilbake i 2019 slapp man unna med en bot på 1900 kroner for å bli fersket med mobilen.

    Frende forsikring har via Norstat gjennomført en representativ undersøkelse nordmenns holdninger og tanker rundt mobilbruk i bil. I undersøkelsen svarer 45 prosent at de selv kikker på mobilen mens de sitter bak rattet. 95 prosent oppgir samtidig at de vet at de bryter loven når de sjekker mobilen bak rattet.

    Se artikkel
  • Røde Kors advarer mot å ferdes i snøskredterreng i helgen

    I store deler av landet øker faren for snøskred i helgen, og Røde Kors oppfordrer alle til å droppe planlagte turer i det som nå kan være livsfarlig terreng.

    Fra Finnmark i nord til Jotunheimen i sør øker faren for snøskred lørdag. Det er utstedt oransje og rødt farevarsel.

    Jannicke Høyem, som er leder for Røde Kors Hjelpekorps sin ressursgruppe for skred, ber alle ta trygge turvalg.

    – Nå er det et godt tidspunkt å sette seg inn i både vær- og skredvarsler for helgen om du har tenkt deg ut i snødekte områder. Jeg vil anbefale alle å tenke konservativt og unngå skredterreng i helgen, sier hun i en pressemelding.

    Det er rødt farevarsel for Svartisen og Helgeland, mens det for øvrig er oransje farevarsel fra Jotunheimen til Finnmark. Rødt farevarsel betyr at det er stor fare for store, naturlig utløste snøskred.

    Se artikkel
  • Russland og Ukraina sier begge de har skutt ned nær 130 droner hver

    Russland hevder å ha skutt ned 126 ukrainske droner i løpet av natt til lørdag. Ukraina hevder på sin side at de har skutt ned og ødelagt 130 russiske droner.

    Russland sier mange av dronene ble skutt ned over regionene Volgograd og Voronezj, sør i landet. Der ble 64 droner skutt ned, mens resten av dronene angrep grenseregionene, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet.

    Det ukrainske luftforsvaret sier på Telegram at 130 av til sammen 178 russiske droner ble skutt ned i løpet av natten. Russiske styrker avfyrte også to ballistiske raketter, heter det i uttalelsen.

    De øvrige 38 dronene gikk «posisjonsmessig tapt», noe som typisk referer til at de ble avskåret elektronisk.

    Se artikkel
  • Musk: Starship-raketten skal til Mars i slutten av 2026

    SpaceX-grunnlegger Elon Musk sier at selskapets massive Starship-rakett skal reise til Mars i slutten av 2026 med en menneskelignende robot om bord.

    Musk tror også at SpaceX skal kunne sende mennesker til Mars så snart som i 2029, sier han lørdag.

    – Starship reiser til Mars mot slutten av nesten år med Optimus om bord, sier han, og viser da til den menneskelignende roboten som et av hans andre selskaper, bilprodusenten Tesla, har utviklet.

    – Dersom de landingene går bra, kan menneskelandinger starte så snart som i 2029, men 2031 er mer sannsynlig, skriver han på det sosiale mediet X, som han eier.

    Starship-raketten har hittil blitt testet åtte ganger. De to seneste testene har endt i eksplosjoner.

    Se artikkel
  • Full stans i togtrafikken på Østlandet – feilen er ikke funnet

    En signalfeil ved Oslo S har ført til full stans i togtrafikken på deler av Østlandet. Togselskapene jobber på spreng for å finne alternativ transport.

    – Det er snakk om feil på fjernstyringen av togene ved togledelsen i Oslo. Det pågår feilsøking for fullt, men vi har ikke lokalisert feilen ennå, sier pressevakt Olav Nordli i Bane Nor til NTB i 07.50-tiden.

    – Vi krysser fingrene for at det ikke tar for lang tid å rette opp, men vi har ingen prognose, legger han til.

    Det er full stans i togtrafikken mellom Oslo S-Skøyen, Oslo S-Ski-Rakkestad og Oslo S-Grefsen. Reisende oppfordres til å vurdere alternativ transport, for eksempel buss.

    Stengt på Oslo S

    Bane Nor opplyste i 8-tiden at det var mulig å ta flytoget fra Oslo S, men dette viser seg å ikke stemme.

    – Det går ingen tog til og fra Oslo S. Heller ikke flytog. Alle tog på Dovrebanen eller Gjøvikbanen snur på nærmeste stasjon til Oslo S, ved Grefsen eller Lillestrøm, sier Nordli i en oppdatert beskjed til NTB rundt klokken 08.45.

    Han sier det jobbes på spreng for å få på plass alternativ transport.

    – Togselskapene jobber for fullt med alternativ transport. Flytoget henviser til taxi og buss, sier Nordli.

    I en melding på sine nettsider beklager Bane Nor ulempene togtrøbbelet medfører.

    Vy skriver på sine nettsider at det blir forsinkelser på enkelte tog i løpet av dagen, samt innstillinger. Reisende bes om å følge med på oppdatert reiseinformasjon.

    Flere togstrekninger

    Ifølge Bane Nors oversikten fører signalfeilen til trøbbel som kan ramme deler av flere togstrekninger. Det gjelder deriblant Kongsvingerbanen, Hovedbanen, Dovrebanen, Flytoget, Rørosbanen, Gardermobanen, Bergensbanen, Gjøvikbanen, Østfoldbanen østre linje, og vestre linje Follobanen og Sørlandsbanen.

    Dersom man skal reise mellom Oslo S og Skøyen oppfordres man til å ta buss, da det går flere rutebusser på denne strekningen.

    – Lytt til beskjeder som gis i togene og av togselskapene, oppfordrer Bane Nors pressevakt.

    Se artikkel
  • Mannskap på vei opp til ISS – strandede astronauter kan hentes hjem etter ni måneder

    En rakett med nytt mannskap til den internasjonale romstasjonen (ISS) ble skutt opp fredag kveld. Dermed kan astronautene Suni Williams og Butch Wilmore snart vende hjem.

    En Falcon-rakett med en Crew Dragon-romkapsel ble skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida klokka 19.03 lokal tid, som tilsvarer 0.03 norsk tid. Den ventes å ankomme ISS sent lørdag kveld.

    De to har vært strandet på ISS siden juni. Nasa foretrekker å ha nytt mannskap på plass før de henter hjem det gamle, slik at de som ankommer, kan bli godt orientert. Ifølge nyhetsbyrået kan de ventes å forlate ISS neste uke, avhengig av været.

    De skal erstattes av fire som har vært klare i månedsvis, men oppskytingen har blitt utsatt flere ganger. De fire som skal ta over, er amerikanske Anne McClain og Nichole Ayers, som begge har fløyet jagerfly i militæret, og japanske Takura Onishi og russiske Kirill Peskov, som begge har vært kommersielle piloter. De skal være på romstasjonen i seks måneder, som er det vanlige.

    Williams og Wilmore skulle ha returnert til jorda i juni på Boeings Starliner-kapsel etter en prøvetur på en ukes tid, men kapselen slet så mye med å komme seg til romstasjonen at Nasa besluttet å sende den tom tilbake.

    Se artikkel
  • Russisk kaptein siktet i England for uaktsomt drap etter skipskollisjon

    Den russiske kapteinen på konteinerskipet som krasjet inn i et amerikansk tankskip, er siktet, opplyser britisk politi.

    Kapteinen på det portugisisk-flaggede skipet Solong er siktet for grov uaktsomhet og uaktsomt drap, opplyser politiet i Hull i en uttalelse som gjengis av nyhetsbyrået Reuters fredag kveld.

    59-åringen skal fremstilles for varetekt i Hull Magistrates Court lørdag, ifølge politiet.

    Se artikkel

LES VÅR NYE INTERAKTIVE INFORMASJONSBROSJYRE

Bransjeinnsikt: