Norge må gripe de store mulighetene teknologien gir oss. Våre medlemmer står i frontlinjen av utviklingen.
Vi viser gjerne vei.
Norge må gripe de store mulighetene teknologien gir oss. Våre medlemmer står i frontlinjen av utviklingen.
Vi viser gjerne vei.
Gjensidige fikk et resultat før skatt på 2,95 milliarder kroner i andre kvartal, vesentlig bedre enn både analytikernes forventninger og samme kvartal i fjor.
På forhånd var det ventet et resultat før skatt på 2,1 milliarder, skriver Dagens Næringsliv.
Samme kvartal i fjor leverte selskapet et resultat på 1,8 milliarder kroner.
Selskapet har også hatt god utvikling på børsen og har hatt en kursoppgang på over 30 prosent siden årsskiftet.
Politiet stanset torsdag kveld en semitrailer på E6 i Gudbrandsdalen etter melding om vinglete kjøring. Det viste seg at sjåføren var langt fra edru.
Like før klokken 21.30 torsdag fikk politiet flere meldinger om en semitrailer som vinglet og sneiet autovernet nordover E6 i Gudbrandsdalen.
Politiet fikk etterhvert kontakt med føreren, en norsk mann i 60-årene, på en bensinstasjon i Dovre kommune. Der viste det seg at han var alt annet enn edru.
– Målt til 1,96 i promille. Førerkortet beslaglegges, opplyser Innlandet politidistrikt på politiloggen.
Saken om bjørnen som angrep en mann i Jarfjord, kommer fredag opp i Oslo tingrett. Nå vil Sandra Borch (Sp) at rovdyrsaker behandles nærmere hendelsesstedet.
Bjørnen som bet en mann i Jarfjord i Finnmark 23. juni, skal få fremtiden sin avgjort i Oslo tingrett.
Sandra Borch (Sp) varsler at Senterpartiet vil prioritere å endre naturmangfoldloven, slik at rovdyrsaker i fremtiden vil gå i lokale rettssteder, nært der rovdyrsakene har skjedd.
– Det vil bli gjenstand for eventuelle forhandlinger etter valget, sier Borch i en epost til NTB.
– Vi kan ikke fortsette med et rovdyrforvaltningssystem der de som avgjør utfallet i en sak, sitter så langt unna lokalsamfunnet som påvirkes.
I forrige uke oppnådde dyrevernsorganisasjonene NOAH og Foreningen Våre Rovdyr at Oslo tingrett forbød staten å gjennomføre beslutningen om å felle bjørnen – før en ny dom foreligger i saken.
– Spørsmålet som skal avgjøres i rettssaken fredag, er om vi skal ha rett til å stoppe fellingen fram til saken blir behandlet i retten, sier daglig leder Alette Sandvik i Foreningen Våre Dyr til NTB.
I rettssalen kjemper NOAH og Foreningen Våre Rovdyr mot Klima- og miljødepartementet. Rettssaken kan ha to utfall, ifølge Sandvik.
– Enten at vi får rett, og da kan de ikke skyte binna fram til en ny beslutning er gjort. Men hvis vi taper i rettssaken, åpner Miljødirektoratet for å felle binna og ungene.
– Vi stiller i retten for å argumentere for at jaktstansen var riktig og at vedtaket om å ta livet av bjørnen har manglende faglig grunnlag og derfor er ugyldig, sier leder Siri Marthinsen i NOAH til NTB.
Sandra Borch påpeker at avstanden mellom Oslo og Jarfjord er rundt 1400 kilometer i luftlinje.
– Avstand og avmakt skaper konflikt og uro i samfunnet. Det ser vi i rovdyrsaker gang på gang, derfor må vi ha et nytt system som kjenner lokale forhold bedre enn i dag, sier hun.
–Vi vil endre loven, slik at kommunen der rovdyrangrepet har skjedd har uttalelsesrett til rettsbehandlingen. Slik det er i dag blir ikke lokalbefolkningen sin situasjon hørt i rettsbehandlingen, dette gjør at alle deler av rovdyrsakene ikke blir belyst.
Etter flere måneder med sikringsarbeid, er det i dag klart for åpning av Trollstigen.
Den populære turistveien ble stengt i fjor sommer etter flere steinsprang og stor skredfare.
Men klokken 10 i dag åpnes omsider den populære turistveien med de spektakulære hårnålssvingene og det dramatiske fjellandskapet.
Selv om veistrekningen nå blir åpnet for trafikk, er det fortsatt være en viss risiko for steinsprang.
– Strakstiltakene reduserer risikoen i det meste utsatte partiet, men det er ikke en varig løsning, sier Solgunn Langlo, prosjektleder i Møre og Romsdal fylkeskommune, i en pressemelding.
Det vil bli gjennomført daglig inspeksjonskjøring og trafikkdirigering i høysesongen.
Trollstigen, i Rauma kommune i Romsdal i Møre og Romsdal, er en av de meste populære turistveiene i landet, med om lag 1 million besøkende hver sesong.
Sanksjonene mot to russiske fiskeriselskaper kan true hele fiskerisamarbeidet med Russland, tror seniorforsker Anne-Kristin Jørgensen.
– De to selskapene er så store. Selv om det prinsipielt er noe annet å stenge for alle, så rammer dette en betydelig del av den russiske fiskeflåten i nord, sier seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt Anne-Kristin Jørgensen til Fiskeribladet.
Det sier forskeren etter at det mandag ble kjent at Norge listefører de to russiske fiskeriselskapene Norebo JSC og Murman Seafood i tråd med sanksjonene EU vedtok 20. mai.
Listeføringen innebærer at skip fra de to rederiene mister adgang til norske havner og territorialfarvann.
Jørgensen er usikker på om fiskerisamarbeidet mellom Norge og Russland overlever etter at Norge sanksjonerer to store russiske fiskebåtrederier, skriver avisen.
Ambassadør Nikolay Korchunov opplyste til Fiskeribladet mandag at de anser sanksjonene mot fiskeriselskapene som absurd, politisk motivert og noe som kompliserer utsiktene for bilateralt samarbeid.
– Norges beslutning kan påføre en uopprettelig skade for det norsk-russiske fiskerisamarbeidet, skriver Sergej Sennikov i Norebo til Fiskeribladet, mandag.
Kryptovalutaen Bitcoin steg til rekordhøye nivåer torsdag, drevet av etterspørsel fra investorer og en kryptovennlig politikk fra Trumps-administrasjonen.
Verdens største kryptovaluta steg til en topp på 116.046,44 dollar klokken 23.37 norsk tid. Den slo dermed rekorden på 113.734,64 dollar, som ble satt tidligere samme dag.
Bitcoin har nå steget med rundt 24 prosent så langt i år.
I mars undertegnet USAs president Donald Trump en ordre om å etablere en strategisk reserve av kryptovalutaer. Han har også utnevnt en rekke kryptovennlige personer, deriblant finansmannen Paul Atkins som sjef for finanstilsynet SEC og David Sacks som Det hvite hus' spesialrådgiver for kryptovaluta og kunstig intelligens.
Senterpartiet varsler en ny kontrollsak på Stortinget etter uenighet om flytting av personell fra Luftforsvarets stasjon på Sørreisa i Troms.
I mai foreslo forsvarssjef Eirik Kristoffersen å legge en ny Nato-base til Bodø, og samtidig flytte 40 ansatte fra Sørreisa – noe Sp reagerte kraftig på, skriver Klassekampen.
I budsjettforhandlingene mellom Sp, SV og Ap i juni fikk de gjennomslag for at Sørreisa skal være en operativ lokasjon for forsvaret også i framtida – og dermed trodde Sp at slaget om Sørreisa var vunnet.
Kort tid etter gikk Marte Gerhardsen (Ap), statssekretær i Forsvarsdepartementet, ut og slo fast at personell fortsatt skal flyttes fra Sørreisa.
– Vi ser at vedtaket ikke blir fulgt opp, og derfor varsler vi nå kontrollsak, sier Sandra Borch (Sp).
Det kreves støtte fra en tredel av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å åpne sak. Etter det Klassekampen kjenner til, stiller SV og Rødt seg bak varselet – og dermed har Sp sikret seg fire av elleve medlemmer – altså mer enn en tredel.
I motsetning til Borch mener Gerhardsen ikke at Ap bryter budsjettenigheten med Sp og SV.
– Vi skal etterleve budsjettenigheten og levere på det Stortinget ber om. Sørreisa vil fortsatt være en operativ enhet selv om stillinger flyttes til Bodø og det nyopprettede luftoperasjonssenteret, skriver Gerhardsen i en epost til avisen.
En bunke papirer med helseopplysninger om flere pasienter ved Ahus lå tilgjengelig i et vindu i en garderobe. Datatilsynet er varslet om hendelsen.
I papirene sto flere hemmelige opplysninger om 50 pasienter, blant annet fullt navn, fødselsdato og diagnoser, skriver Romerikes Blad.
Det var i mai at en bunke med papirer som inneholdt helseopplysninger ble lagt igjen i en garderobe. Sykehuset opplyser at papirene nå er makulert, men at det er uvisst hvor mange som har sett dem.
Sykehuset har varslet Datatilsynet om hendelsen.
– Ahus ser alvorlig på slike avvik og er opptatt av å sikre pasientopplysninger på best mulig måte, sier Jørn Limi, viseadministrerende direktør ved Akershus universitetssykehus (Ahus).
De berørte pasientene har ikke blitt orientert om hendelsen.
Avisen har tidligere omtalt at papirer med pasientopplysninger har blitt funnet på steder der de ikke skal være. Deriblant i et garasjehus og på et toalett.
KI skaper bekymring i musikkbransjen etter at et ikke-eksisterende band har fått millioner av avspillinger. Ekspert spår økt etterspørsel for live-musikk.
Det har vekket oppsikt de siste ukene etter at bandet The Velvet Sundown kom ut av intet med millioner av Spotify-avspillinger. Men det har vist seg at bandet egentlig ikke eksisterer, og at musikken er KI-generert.
Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA) tror vi bare ser starten på en æra med slik KI-generert musikk, skriver NRK.
– For det første vil jeg si et band som later som de er ekte, men som ikke eksisterer, er problematisk i seg selv, sier NOPA-styreleder Ole Henrik Antonsen til NRK.
– Men spesielt er det problematisk for de som eier og lager musikk, fordi et slikt band hadde aldri blitt til uten at kunstig intelligens kan trene på musikernes musikk.
Lars Løberg Monstad, som har forsket på KI i musikk ved Universitetet i Oslo, tror det vil komme et punkt hvor man ikke klarer å høre om musikk er KI-skapt eller ikke.
– Og at da tror jeg konserter med ekte musikere som spiller på ekte instrumenter kan bli mer populært, sier han.
– Du kan bruke KI som hjelpemiddel til mange ting, men du bør ikke lage alt. Da mister man det kreative, og da har man bare en maskin som skaper noe for seg.
Den ukrainske presidenten sier at Norge vil betale for ett Patriot-luftvernsystem. Det norske Forsvarsdepartementet sier at beslutningen ikke er tatt.
Det sa Volodymyr Zelenskyj under gjenoppbyggingskonferansen for Ukraina i Roma torsdag.
Det har vært mye bekymring rundt leveransen av luftvern til Ukraina etter at USA sa at de stanser flere viktige våpenleveranser til Ukraina.
USA har vært den største bidragsyteren militært til Ukraina etter fullskalainvasjonen i 2022, og Ukraina er svært avhengig av amerikanske Patriot-luftvernsystem, som Ukraina bruker til å beskytte seg mot russiske luftangrep.
Statssekretær Andreas Flåm i Forsvarsdepartementet sier til NTB torsdag kveld at Norge er i dialog med Ukraina om hvordan man best mulig kan bistå landet med militær støtte.
– Luftvern er høyt prioritert fra ukrainske myndigheter. Norge har tidligere bidratt til finansiering av et Patriot luftvernsystem og missiler, sier Flåm.
– Norge vil fortsette å prioritere mer luftvern, men det er foreløpig ikke tatt en konkret beslutning om dette eller omfanget av mulig norsk støtte, sier Flåm.
Zelenskyj sa torsdag også at Tyskland vil betale for to Patriot-systemer.
Tyskland har tidligere sagt at de skal bistå med luftvernsystemer til Ukraina.
Fagforum er IKT Norges møteplass for medlemmer innenfor et eller flere fagfelt eller områder. Vi har egne fagforum for telekom, e-helse, ed-tech, fintech, bærekraft, kompetanse m.m.
CEO-forum samler topplederne i våre medlemsbedrifter til eksklusive arrangement hvor de møter de fremste innen politikk, akademia og offentlig forvaltning for oppdatert kunnskap om aktuelle saker.
Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. IKT-Norge er sekretariat for GoForIT og initiativtaker til samarbeidet.
Norsk Datasenterindustri er eid av IKT Norge og organiserer de fleste norske datasentrene. Norsk Datasenterindustri er en nøytral bransjeforening og næringens stemme overfor markedet og offentlige myndigheter.