En veiviser å stole på.

Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt. Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.

Bli medlem
  • Mann døde etter hundeangrep i London

    En 42 år gammel mann er død etter å ha blitt angrepet av en hund i Stratford øst i London natt til onsdag. Kvinnen som eier hunden, er siktet i saken.

    Politiet sier mannen ble kjørt til sykehus etter angrepet, men livet ikke sto til å redde.

    Den 32 år gamle hundeeieren er siktet for å eie en hund som ikke er under kontroll og som har forårsaket skade med døden til følge. Hun er siktet for manglende kontroll, men uten skade, i forbindelse med en annen hendelse for noen uker siden. Hun er også siktet for brudd på dyrevelferdsloven og for å ha en kamphund.

    Politiet har beslaglagt hunden. Eieren fremstilles for fengsling fredag.

    Se artikkel
  • Over 130 døde av ukjent sykdom i Kongo

    En hittil ukjent sykdom har krevd mist 131 menneskeliv i Kongo, opplyser helsemyndighetene. Eksperter jobber med å forstå sykdommen.

    Medisinske ekspertteam sørvest i landet har funnet ytterligere to landsbyer der det er registrert minst 60 dødsfall, sier helseminister Apollinaire Yumba i Kwango-regionen. Han sier en gruppe epidemiologer har reist til det berørte området for å bisto lokale leger med behandling av sykdommen og for å fastslå hvordan sykdommen arter seg.

    Ifølge Yumba er det hittil registrert 382 personer med symptomer på sykdommen.

    Foreløpig er lite kjent om sykdommen, som i hovedsak rammer barn opptil 15 år. Symptomene inkluderer feber, hodepine, pusteproblemer og anemi.

    Det er så langt ikke klart om sykdommen kun smitter ved fysisk kontakt eller om den kan overføres på andre måter.

    Folkehelseinstituttet sier til TV 2 at de følger situasjonen gjennom internasjonale kanaler og i mediene.

    – Utbrudd som kan forårsake alvorlig sykdom forekommer med jevne mellomrom rundt om i verden og FHI følger alltid slike situasjoner tett, sier overlege og spesialist Ingvild Fjeldheim.

    Se artikkel
  • Flere kommuner i Innlandet vil ha ekstraordinært uttak av jerv

    Flere kommuner i Gudbrandsdalen i Innlandet mener jervbestanden i lang tid har ligget over bestandsmålet og søker om ekstraordinært uttak av jerv i vinter.

    – Det er helt avgjørende at det blir tatt ut mer jerv i disse områdene for å redusere skadepotensialet for beitedyr i kommende beitesesong, skriver ordførerne i Nord-Fron, Sør-Fron, Ringebu og Øyer kommune i en søknad til Statsforvalteren i Innlandet og Rovviltnemnda, ifølge Dølen.

    De viser til at det etter lisensjakta og kvoten er fylt, fremdeles befinner seg jerv i beiteprioriterte områder i deres kommuner.

    – Det registreres fortsatt mye aktivitet av jerv ved sporing og på viltkameraer i beiteprioriterte områder på østsiden av Gudbrandsdalslågen. Konkrete eksempler de senere dagene er Frydalen i Fronskommunene, Samdalen i Ringebu og Hornsjøen i Øyer, skriver ordførerne.

    De frykter at skadepotensialet er stort og viser til skadehistorikken for de omsøkte beiteområdene øst for Gudbrandsdalen, som huser rundt 31.500 sau og 3000 storfe i beitesesongen.

    Se artikkel
  • Nasa utsetter månelanding

    Artemis 3, som etter planen skal frakte astronauter til månen for første gang siden 1970-tallet, utsettes ett år av romfartsorganisasjonen Nasa.

    Det betyr at det ikke blir noen månelanding med folk om bord i 2026. Nå planlegges det for at det skal skje midtveis i 2027.

    Etter den første ubemannede testflygingen til månen med Artemis 1 i 2022 oppdaget Nasa at Orion-kapselen som skal frakte besetningen, hadde fått uventede skader i varmeskjoldet.

    Nasa har kommet til bunns i hva som var varmeskjoldets svakheter gjennom tester på jorden, men likevel er oppdraget utsatt.

    – Sikkerheten til astronautene våre er alltid først i våre avgjørelser. Det er det vi styrer etter. Vi flyr ikke før vi er klare, sier Nasa-sjef Bill Nelson.

    Månelandingen i 2027 vil bli historisk i form av at første kvinne og første fargede person skal gå på månen, noe Nasa allerede har bestemt.

    Se artikkel
  • Staten tjente 90 milliarder kroner på kraft i fjor

    Staten hadde inntekter på over 90 milliarder kroner fra skatter, avgifter og utbytte fra kraft i fjor.

    Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kommer med tallet i et skriftlig svar til stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Terje Halleland, skriver P4.

    I tillegg til inntektene til staten tjente kommuner og fylkeskommuner 24,3 milliarder kroner på kraft.

    Nesten like mye – 24 milliarder kroner – ble betalt ut i forskjellige strømstøtteordninger.

    – Det er noen vanvittige summer som det offentlige tjener på høye strømpriser, sier Halleland til P4.

    Vedum skriver i sitt svar at vi har en lang historie med ordninger som gir fellesskapet en andel av overskuddet fra bruken av våre naturressurser.

    Vannkraftselskapene betaler alminnelig selskapsskatt, grunnrenteskatt, naturressursskatt, eiendomsskatt og konsesjonsavgift – og avstår konsesjonskraft til kommune og fylkeskommune.

    Fra 28. september 2022 til 1. oktober 2023 var det dessuten et midlertidig høyprisbidrag for kraftproduksjon.

    Se artikkel
  • Ingen interesse for havvindutbygging i Danmark

    Fristen for å melde inn bud til utbygging av havvind på tre områder i Nordsjøen gikk ut klokken 14 torsdag i Danmark. Da hadde ingen meldt sin interesse.

    – Det er meget skuffende, sier danskenes klimaminister Lars Aagaard.

    Planen for de tre områdene som ble lagt ut på anbud, var at dette skulle bli danmarkshistoriens største utbygging av vindkraft til havs.

    Uten bud er framtiden til havvindparkene usikker.

    Se artikkel
  • DSA anbefaler konsesjon for atomanlegget i Halden

    Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) anbefaler at Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND) tildeles konsesjon for å eie og drifte atomanlegget i Halden.
    – Svært gledelig, sier Pål Mikkelsen, direktør for NND. 
    Nå skal konsesjonssøknaden behandles av Regjeringen.Den statlige etaten NND har i oppdrag å dekommisjonere de norske historiske atomanleggene som ligger i Halden, Lillestrøm og Aurskog-Høland. I dag innehar Institutt for Energiteknikk (IFE) konsesjon for å drive de norske atomanleggene.

    Se artikkel
  • Elever som bruker nettbrett, jobber mer alene

    Elever jobber mindre sosialt på skolen når de benytter nettbrett i undervisningen, viser fersk studie.

    Lærere legger godt til rette for læring med nettbrett i undervisningen, men elever kan samhandle mindre når de bruker det digitale verktøyet, sier forsker Liv Kristin Bjørlykke Øvereng i en pressemelding.

    Hun har forsket på hvordan lærere og elever blir påvirket av nettbrettbruk i undervisningen. Og en effekt på elevene er at de jobber mer alene, selv når skolen legger opp til stasjonsarbeid.

    – I læringssituasjoner der elever på første trinn bruker nettbrett i klasserommet, skjer det vi kan kalle en individualisering i hvordan eleven jobber, sier forskeren.

    Det gir mindre rom for sosial læring, og det kan bidra til å svekke en kjerneverdi i god undervisning, sier hun.

    Samtidig peker hun på at det er potensial for at det blir mer samhandling i skolen, også med nettbrett, men at det ikke utnyttes til sitt fulleste.

    Se artikkel
  • Ruter før det varslede snøværet: – Beregn god tid

    Det er sendt ut gult farevarsel om snøvær i og rundt Oslo fra torsdag ettermiddag. Ruter ber de reisende om å beregne god tid.

    – Beregn litt ekstra god tid og reis gjerne med skinnegående transport som trikk, T-bane og tog om du kan, sier pressevakt Øystein Dahl Johansen i Ruter i en pressemelding.

    Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel om snø. Snøværet er ventet først i vest, før det når Oslo torsdag kveld. I lavlandet kan det legge seg fem centimeter snø, før det blir overgang til regn, eller sludd i løpet av natten.

    Ifølge Ruter kan særlig busstrafikken bli påvirket ved vanskelige kjøreforhold. Sist vinter var det flere dager der busstrafikken ble kraftig påvirket som følge av snø og is på veiene.

    – Bymiljøetaten og våre entreprenører står klare til å rykke ut med mannskap og maskiner. Vi følger forholdene ute i byen tett og starter vinterdriften når behovet oppstår, sier veisjef Joakim Hjertum i Bymiljøetaten.

    Se artikkel
  • Opec utsetter produksjonsøkning av olje igjen

    Åtte land i Opec+, deriblant Russland og Saudi-Arabia, utsetter økningen i oljeproduksjonen i tre måneder som følge av stagnering i prisen på råolje.

    Landene ble enige om utsettelsen i et digitalt møte torsdag.

    Oljeprisen har stagnert som følge av svakere etterspørsel enn ventet fra Kina, og økt produksjon fra blant annet Brasil og Argentina, som ikke er en del av Opec+.

    Oljeanalytikere har dessuten nedskalert sine estimater for etterspørsel etter olje til neste år.

    De åtte landene – Saudi-Arabia, Russland, Irak, De forente arabiske emirater, Kuwait, Kasakhstan, Algerie og Oman – har frivillig redusert oljeproduksjonen med 2,2 millioner fat per dag.

    Opprinnelig skulle produksjonen gradvis økes igjen fra 1. januar og gjennom året, men dette er nå utsatt til 1. april. Målet er nå å gjenoppta produksjonen i løpet av 18 måneder, fram til oktober 2026.

    Produksjonsøkningen er flere ganger tidligere blitt utsatt.

    Opec har nedjustert prognosen for etterspørsel etter olje i 2025 til 1,54 millioner fat per dag, ned fra 1,85 millioner fat per dag i juli. Det internasjonale energibyrået (IEA) har et enda lavere anslag på 900.000 fat per dag.

    Se artikkel

Nyheter og meninger:

LES VÅR NYE INTERAKTIVE INFORMASJONSBROSJYRE

Bransjeinnsikt: