Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Som et forsøk på å lette belastningen på populære turistmål i Hellas, må alle cruiseskip betale turistskatt ved greske øyer fra 1. juli.
Cruiseskip som legger til kai ved greske øyer, må framover betale mellom fem og 20 euro per passasjer – tilsvarende 60 og 240 kroner.
Øya Mykonos, en av de mest populære turistmålene i Hellas, hadde opp mot 1,3 millioner besøkende i fjor. Det er én av øyene hvor skipene må betale den maksimale summen på 20 euro per passasjer.
– I tråd med lovverket pålegges det skatt på Santorini og Mykonos, og i mindre grad ved andre øyer, sier en talsperson i det greske finansdepartementet.
Cruiseskip som reiser til mindre øyer, må betale fem euro per passasjer.
Ifølge offentlig statistikk var det over 40 millioner turister som besøkte Hellas i fjor. Det er en oppgang på 12,8 prosent fra 2023.
Antallet cruisepassasjerer økte med 13,2 prosent i fjor til 7,9 millioner, ifølge Den hellenske havneforeningen. De anslår at denne trenden kommer til å fortsette.
Hellas beregner å hale inn 50 millioner euro på den nye skatten, omtrent 592 millioner kroner, i løpet av høysesongen fra juni og ut september.
Hellas planlegger å bruke de innsamlede pengene til å oppgradere overbelastet infrastruktur på øyene, inkludert havnene, som ofte er for små til å ta imot flere cruiseskip samtidig.
Hellas har hatt turistskatt for overnattingssteder i flere år, men er blant flere europeiske land som har tatt opp kampen mot overturisme.
I Spania har regjeringen slått ned på ulovlig korttidsutleie til turister, der nettsteder som Airbnb og Booking.com har fått ordre om å fjerne tusenvis av annonser på grunn av lokal bekymring for stadig knappere og dyrere boliger.
Den svært populære øya Ibiza begynte i juni å begrense antallet innkommende turistbiler og campingvogner på grunn av det økende antallet besøkende.
Lokalbefolkningen i Barcelona og andre steder i Spania, verdens nest mest besøkte land, har holdt demonstrasjoner mot overturisme.
Også Stortinget i Norge har nylig vedtatt et lignende tiltak hvor cruiseturister blir pålagt skatt. Forslaget blir nå utredet.
Fotballspilleren Kristoffer Olsson (30) varslet raskt comeback etter å ha falt om etter flere blodpropper i hjernen i fjor. Nå er han klar ny klubb.
Det er barndomsklubben i Sverige, IK Sleipner, som blir hans neste steg i karrieren. Klubben holder til på nivå fire i svensk fotball.
– Det hele begynte her. En gang stripet, alltid stripet. Etter en imponerende karriere i Sverige og Europa er han nå tilbake i sin moderklubb. Med stolthet over sine røtter og et sterkt ønske om å gi tilbake, tar han den stripete drakta på igjen, skriver klubben.
Den daværende Midtjylland-proffen falt om i sitt eget hjem på grunn av hjerneslag i februar i fjor. Han lå i respirator i en måned og ble utskrevet fra sykehuset først i august – et halvt år etter den akutte episoden.
30-åringen har ikke spilt en eneste kamp siden skrekkhendelsen. I slutten av mars ble Olsson og hans tidligere arbeidsgiver Midtjylland enig om å avslutte samarbeidet, slik at svensken kunne oppfylle ønsket sitt om å dra hjem.
Den tidligere svenske landslagsspilleren har en lang karriere i europeisk fotball i klubber som Anderlecht, AIK, Krasnodar og Midtjylland. På landslaget fikk han 47 opptredener i gult og blått.
Totalt sett er sjøisen i Arktis i juni målt til nest lavest nivå siden målingene begynte på starten av 90-tallet, melder Meteorologisk institutt.
I juni har været vært relativt normalt i Fastlands-Norge. Det står i stor kontrast til Svalbard, der det er registrert uvanlig lite sjøis.
Temperaturene har variert en god del. Rogaland, Trøndelag, Nordland og Troms lå en grad over normalen, mens Vestland fylke lå en grad under normalen. Totalt sett har måneden vært litt varmere og litt våtere enn vanlig.
Varmest var det målt på Etne og Voss den 14. juni. Da ble det målt 29,7 grader. Kaldest var det 9. juni på Juvvasshøe 9. juni med -5,9 grader.
På Svalbard er det målt den femte varmeste juli siden 1975.
Sjøisen rundt øya er målt på sitt fjerde laveste nivå på over 30 år. Totalt sett er sjøisen i Arktis målt til nest lavest nivå siden målingene begynte på starten av 90-tallet.
Avgangshallen på Trondheim lufthavn ble evakuert etter funn av en mistenkelig gjenstand. Innholdet viste seg å være både lovlig og ufarlig.
Dette er avklart etter at politiet har kommet i kontakt med eieren av bagasjen der gjenstanden ble funnet.
– Så da regner vi med at driften på flyplassen er i normalt gjenge ganske så fort, skrev operasjonsleder Ebbe Carsten Kimo i Trøndelag politidistrikt i politiloggen klokken 14.16.
Det ble besluttet å evakuere avgangshallen på flyplassen etter funnet av den mistenkelige gjenstanden i sikkerhetskontrollen. Politiet meldte først om funnet like før klokken 14 tirsdag.
Politiet fikk bistand fra bombegruppen fra Oslo for å vurdere hva gjenstanden var, opplyste operasjonsleder Kimo til Nidaros.
Pressekontakt Carita Storm Røsaasen har opplyst at evakueringen vil føre til forsinkelser i flytrafikken.
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 24,8 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 30,2 øre.
Onsdagens snittpris per kWh er 0,1 øre lavere enn tirsdag og 15,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 1,67 kroner per kWh og snittprisen var 1,57 kroner.
Maksprisen onsdag på 30,2 øre per kWh er mellom klokken 19 og 20. Den er 0,9 øre høyere enn tirsdag og 13,03 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 60,1 øre.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting onsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 18,8 øre per kWh mellom klokken 3 og 4 på natten.
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 4,4 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 8,8 øre.
Onsdagens snittpris per kWh er 1,6 øre høyere enn tirsdag og 27,08 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 2,1 øre per kWh og snittprisen var 1,8 øre.
Maksprisen onsdag på 8,8 øre per kWh er mellom klokken 16 og 17. Den er 3,8 øre høyere enn tirsdag og 25,7 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 26,7 øre.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting onsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 1,005 øre per kWh mellom klokken 19 og 20.
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,5 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 4,9 øre.
Onsdagens snittpris per kWh er 0,2 øre lavere enn tirsdag og 30,02 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 2,1 øre per kWh og snittprisen var 1,8 øre.
Maksprisen onsdag på 4,9 øre per kWh er mellom klokken 7 og 8 på morgenen. Den er 2,3 øre lavere enn tirsdag og 29,6 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 28,5 øre.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting onsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 0,6 øre per kWh mellom klokken 14 og 15 og er den laveste i landet.
I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 76,4 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 88,1 øre.
Onsdagens snittpris per kWh er 3,2 øre lavere enn tirsdag og 31,9 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 2,6 kroner per kWh og snittprisen var 2,041 kroner.
Maksprisen onsdag på 88,1 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 19 og 20. Den er 10,9 øre lavere enn tirsdag og 34,07 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 1,32 kroner.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 88,1 øre, dekkes 11,8 øre.
Minsteprisen blir på 59,1 øre per kWh mellom klokken 13 og 14.
I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 58,6 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 67,3 øre.
Onsdagens snittpris per kWh er 4,5 øre høyere enn tirsdag og 17,9 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 1,67 kroner per kWh og snittprisen var 1,57 kroner.
Maksprisen onsdag på 67,3 øre per kWh er mellom klokken 18 og 19. Den er 4,8 øre lavere enn tirsdag og 24,1 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 1,066 kroner.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting onsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 47,2 øre per kWh mellom klokken 13 og 14.
Onsdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 19 og 20 vil strømprisen der ligge på 88,1 øre per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 67,3 øre per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 4,9 øre, i Nord-Norge blir den 8,8 øre, og i Vest-Norge blir den 30,2 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,32 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen onsdag blir mellom klokken 14 og 15 i Midt-Norge, da på 0,6 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 47,2 øre, Sørvest-Norge 59,1 øre, Nord-Norge 1,005 øre og Vest-Norge 18,8 øre.
Mandag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 99,02 øre per kWh og -0,1 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 54,04 øre per kWh og 28,3 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.
Fagforum er IKT Norges møteplass for medlemmer innenfor et eller flere fagfelt eller områder. Vi har egne fagforum for telekom, e-helse, ed-tech, fintech, bærekraft, kompetanse m.m.
CEO-forum samler topplederne i våre medlemsbedrifter til eksklusive arrangement hvor de møter de fremste innen politikk, akademia og offentlig forvaltning for oppdatert kunnskap om aktuelle saker.
Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. IKT-Norge er sekretariat for GoForIT og initiativtaker til samarbeidet.
Norsk Datasenterindustri er eid av IKT Norge og organiserer de fleste norske datasentrene. Norsk Datasenterindustri er en nøytral bransjeforening og næringens stemme overfor markedet og offentlige myndigheter.