En veiviser å stole på.

Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.

Bli medlem
  • Nye dokumentarer: Olin om hester – Ree om den store illusjonisten

    To av Norges mest profilerte dokumentarfilmskapere har fått tilskudd til sine nye filmer «The Horse» og «Den største illusjonen».

    Norsk filminstitutt har tildelt 6,5 millioner kroner i produksjonstilskudd etter kunstnerisk vurdering, og mest går til nye filmer fra Margreth Olin og Benjamin Ree.

    Olin får 3,1 millioner kroner til «The Horse», ifølge omtalen en poetisk dokumentar sett gjennom hestens øyne. Filmskaperen, som fikk sin forrige dokumentar «Fedrelandet» plukket ut til å være Norges Oscar-bidrag i fjor, er selv tidligere hesteeier.

    «Ved å nærme seg hestens vesen inviterer filmen til en dypere forbindelse mellom dyr og mennesker», heter det om Olins nye film.

    Benjamin Ree tar i sin kommende nye dokumentar «Den største illusjonen», som får tre millioner kroner, for seg illusjonisten Alexx Alexxander og hans dramatiske livshistorie.

    Ree bruker ifølge NFI et omfattende materiale av familievideoer og arkivopptak der han «utforsker traumer, minner, kriminalitet og straff i samspill med hovedpersonen på teaterscenen».

    – Med «The Horse» og «Den største illusjonen» gir vi tilskudd til spennende nye prosjekter fra to av våre mest anerkjente dokumentarskapere. Både Margreth Olin og Benjamin Ree har vist at dokumentarfilm kan nå et bredt publikum på norske kinoer og oppnå internasjonalt gjennomslag, sier Kjersti Mo, direktør for Norsk filminstitutt.

    Også en langdokumentar kalt «Døgnet», og som følger det årlige – og nå truede – laksefisket i Altaelven, har fått 400.000 kroner i tilskudd. Bak står nyere navn som Nina Bellika og Lasse Dørumsgaard Stensrud.

    Se artikkel
  • Antallet Spotify-abonnenter øker – 678 millioner brukere globalt

    Spotify har nå 678 millioner brukere i måneden globalt, en økning på 10 prosent sammenlignet med samme kvartal året før.

    Antallet såkalte premiumabonnenter økte med 12 prosent til 268 millioner månedlig.

    Det er noe bedre enn Spotifys egen prognose som tilsa en litt lavere økning i premiumabonnenter.

    Spotify er blant vinnerne på Wall Street så langt i år med en kursøkning på 34 prosent. Samtidig har konkurrenter som Apple, Amazon og Google-eier Alphabet falt kraftig som følge turbulensen rundt president Donald Trumps tollpolitikk.

    Se artikkel
  • Mistanke om laksesykdom i oppdrettsanlegg i Trøndelag

    Mattilsynet har mistanke om at et oppdrettsanlegg i Åfjord kommune i Trøndelag har fått den smittsomme virussykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA).

    Mistanken gjelder sjølokaliteten Seiskjæra, som drives av Salmar Oppdrett AS for matfiskproduksjon av laks, melder Mattilsynet tirsdag.

    Mistanken oppsto etter rutinemessig kontroll og prøvetaking den 28. april. Mattilsynet vil nå sikre ytterligere prøver for å bekrefte eller avkrefte diagnosen. I mellomtiden er oppdrettsanlegget pålagt flere restriksjoner, inkludert forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse.

    Dersom ILA-diagnosen bekreftes, kan Mattilsynet pålegge hel eller delvis tømming av anlegget. Det vil også opprettes en restriksjonssone rundt anlegget for å forebygge og begrense spredning av sykdommen.

    Mattilsynet oppfordrer alle som ferdes i området og driver med aktiviteter knyttet til fiskeoppdrett, om å vise nødvendig aktsomhet for å unngå eventuell spredning av sykdommen.

    Infeksiøs lakseanemi er en alvorlig, smittsom virussykdom hos laks. ILA-viruset er også påvist hos oppdrettet regnbueørret og hos vill sjøørret.

    Se artikkel
  • Cyberangrep foreløpig utelukket som årsak til strømbruddet i Spania og Portugal

    Den spanske strømoperatøren Red Electrica utelukker i en foreløpig vurdering cyberangrep som årsak til det omfattende strømbruddet i Spania og Portugal.

    – Med undersøkelsene vi har vært i stand til å utføre så langt, kan vi utelukke en cybersikkerhetshendelse i systemene, sier Eduardo Prieto i Red Electrica på en pressekonferanse.

    Strømnettet ble først rammet av et brudd sørvest i Spania, noe som forårsaket ustabilitet i systemet, som igjen førte til at Spania og Portugal ble frakoblet det franske strømnettet, sier Prieto.

    Strømmen er nå tilbake som normalt både i Portugal og Spania etter det landsomfattende strømbruddet mandag. Strømbruddet førte mandag til kaos for flere millioner av mennesker på Den iberiske halvøy og er det største registrerte strømbruddet noensinne der.

    Strømforsyningen ble først gradvis gjenopptatt på kvelden etter bruddet klokken 12.33 mandag.

    Tidligere tirsdag meldte den portugisiske strømoperatøren Ren overfor nyhetsbyrået AFP at strømmen var tilbake til normalt i Portugal.

    Red Electrica opplyser at strømnettet fungerer på en normal, stabil og korrekt måte i Spania.

    Se artikkel
  • Dovrebanen stengt ut tirsdag etter arbeidsulykke

    Dovrebanen mellom Tangen og Hamar er fortsatt stengt etter et jordras i forbindelse med gravearbeid tirsdag morgen.

    – Dette tar tid, skriver Bane Nor i en oppdatering tirsdag formiddag.

    Ny oppdatering er varslet klokken 3 natt til onsdag.

    Det oppsto et stein- og grusras i 8-tiden i forbindelse med gravearbeid for nytt dobbeltspor. En person satt fastklemt etter raset, men ble frigjort og sjekket av helsevesen etterpå.

    Stengningen berører toglinje F6 Oslo – Trondheim og RE10 Drammen – Lillehammer. Vy opplyser at passasjerer må regne med forsinkelser og at noen tog kan bli innstilt.

    Se artikkel
  • Kong Frederiks besøk til militærbase på Grønland avlyses

    Danmarks kong Frederiks tur til Station Nord på Grønland, som Norges forsvarsminister Tore O. Sandvik skulle vært med på, avlyses på grunn av været.

    Besøket skulle finne sted onsdag. Programmet til kong Frederik torsdag og fredag er også avlyst, opplyser det danske forsvarsdepartementet til Ritzau.

    Besøket på Station Nord skulle markere at det er 75 år siden Sirius-patruljen ble etablert, og kong Frederik skulle egentlig ut i felt med denne patruljen torsdag og fredag.

    Tore O. Sandvik (Ap) og Danmarks forsvarsminister Troels Lund Poulsen skulle også være med til Station Nord onsdag, sammen med Grønlands minister for utenrikssaker Vivian Motzfeldt og øvrige nordiske ministerkolleger.

    Kong Frederik skulle egentlig ankomme Grønland mandag kveld, men været har gjort at han ikke ankommer før tirsdag.

    Se artikkel
  • Russland: Luftforsvaret skjøt ned 91 ukrainske droner

    Det russiske luftforsvaret uskadeliggjorde 91 ukrainske droner natt til tirsdag, opplyser det russiske forsvarsdepartementet.

    40 av dem ble skutt ned over Kursk-regionen som grenser til Ukraina, ifølge meldingen.

    To droner ble skutt ned i nærheten av Moskva, mens resten ble ødelagt over vestlige og sørlige regioner, samt Krim-halvøya, heter det i uttalelsen fra forsvarsdepartementet på meldingstjenesten Telegram.

    President Vladimir Putin sa i helgen at Russland har tatt tilbake kontroll over Kursk-regionen, mer enn åtte måneder etter at Ukraina gjennomførte et angrep over landegrensen. Dette ble avvist av Ukraina.

    Forsvarsdepartementets melding rapporterer ikke skader påført av droneangrep. Rapporen sier heller ikke noe om hvor mange droner som ble skutt opp, men oppgir bare antall på hvor mange som ble ødelagt.

    I Ukraina ble en tolv år gammel jente drept i et russisk droneangrep mot Dnipropetrovsk-regionen, ifølge nødetatene i landet. Jentas foreldre ble skadet i angrepet, heter det i meldingen.

    Et annet barn ble reddet fra den sammenraste bygningen, skriver nødetaten i sosiale medier.

    Se artikkel
  • Hydro med godt første kvartal

    Høye alumina- og aluminiumspriser sendte Norsk Hydros resultat opp i første kvartal i år. Resultatet før skatt var på drøye 9,2 milliarder kroner.

    Driftsinntektene var på 57,1 milliarder kroner, opp fra 47,5 milliarder kroner i første kvartal i fjor, kommer det fram i kvartalsrapporten som ble lagt fram tirsdag.

    Det justerte driftsresultatet før avskrivinger var på 9,5 milliarder kroner i fjerde kvartal, opp fra 5,4 milliarder kroner i 2023.

    Det var overraskende godt for selskapet. Ifølge analytikerne Bloomberg har snakket med, ventet de at det ville ende på 7,1 milliarder, skriver Dagens Næringsliv.

    – Hydro leverer et godt resultat i første kvartal, hovedsakelig drevet av høyere alumina- og all-in aluminiumpriser, i tillegg til positive valutaeffekter, sier Hydros konsernsjef Eivind Kallevik.

    USAs handelspolitikk og økte tollsatser ventes å ha begrenset innvirkning på Hydro, selv om toll på aluminium er satt til 25 prosent.

    «Hydros eksponering for toll på aluminium er begrenset som følge av omfattende innenlandske anskaffelser og videreføring av kostnader med liten risiko knyttet til varestrømmer over grensene», heter det i en børsmelding.

    – Selv om den aktuelle handelskonflikten ventes å ha begrenset direkte innvirkning på Hydros virksomhet, følger vi nøye med på situasjonen og står klare til å tilpasse oss endringer i markedet, sier Kallevik.

    Hydro er en norsk og delvis statseid produsent av aluminium, aluminiumprodukter og kraft.

    (©NTB)

    Se artikkel
  • Ny måling: Økt skepsis til vindkraftutbygging over hele landet

    Nesten annenhver nordmann sier nei til utbygging av vindturbiner i egen kommune, viser en ny undersøkelse InFact har gjort for Nationen.

    – Jeg er slett ikke overrasket over at folk har en økende skepsis mot vindkraft. Folk skjønner – og ser – i større grad enn tidligere hva som kan komme i bakhagen deres. Folk begynner å våkne, sier Ragnhild Rajala Lautz, leder av Folkeaksjonen mot Davvi Vindkraft, til Nationen.

    En sammenligning av spørreundersøkelser fra 2024 og 2025 viser at færre nordmenn nå er positive til vindturbiner i egen kommune. I 2024 støttet én av tre utbygging, mens tallet nå har falt til én av fire. Samtidig har motstanden økt fra snaut 43 prosent til nær 45 prosent.

    Endringen er særlig tydelig blant menn. I 2024 var nesten fire av ti menn positive til vindkraftutbygging i egen kommune. Ett år senere er det færre enn tre av ti. Motstanden blant menn har økt kraftig, fra 43 prosent til nesten halvparten.

    Det er store regionale forskjeller. I Oslo er støtten høyest, med 35 prosent som sier ja til lokal utbygging, mens 29 prosent sier nei. I resten av landet er bildet motsatt. I Midt-Norge og Nord-Norge er 53 prosent motstandere, mens kun 25 prosent støtter utbygging.

    Se artikkel
  • Frp vil ha ny oljeboom – vil bore i 100 år til

    Frp lover ny oljeoffensiv dersom de vinner valget, men innrømmer at Venstre kan bli en bremsekloss.

    Frp vil realisere Sylvi Listhaugs mål om oljeutvinning i 100 år til. På Draugen-plattformen presenterte energipolitisk talsperson Marius Arion Nilsen og nestleder Hans Andreas Limi partiets plan: flere utlysninger, raskere utvikling av funn og styrking av Sokkeldirektoratet. Målet er å nå Sokkeldirektoratets høyproduksjonsscenario.

    – Det er en storsatsing for olje og gass. Det kommer Europa til å trenge i lang, lang tid. Selv om de påstår at de skal redusere avhengighetene av det, så er det fremdeles fysikkens lover og regler som gjelder for dem og, sier Nilsen til Finansavisen.

    Frp frykter SVs suksess med å stoppe 26. konsesjonsrunde kan gi alvorlige konsekvenser på sikt.

    – At SV har fått stoppet utlysning av 26. konsesjonsrunde, betyr ikke så mye i dag, men det betyr noe hvis du ser 10 til 20 år fram i tid. Det får følgeeffekter, sier Limi.

    Men Frp innrømmer at Venstres klimapolitikk kan bli en utfordring ved et regjeringsskifte.

    – Vi står langt fra hverandre i klimapolitikken. Vi har jo en viss erfaring med det. Men det er klart at det er en utfordring, og det må vi være helt åpne på, sier Limi.

    Frp har nå fremmet en pakke med 17 konkrete tiltak for økt olje- og gassaktivitet. Forslaget skal behandles i Stortinget i mai.

    Se artikkel

LES VÅR NYE INTERAKTIVE INFORMASJONSBROSJYRE

Bransjeinnsikt: