Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt. Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt. Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Oslo universitetssykehus har meldt seg selv til Helsetilsynet etter at flere kreftpasienter som deltok i en studie, fikk alvorlige bivirkninger.
Den eksperimentelle behandlingen ble gitt til pasienter gjennom et samarbeid mellom Rikshospitalet og sykehus rundt omkring i landet, skriver Aftenposten.
Det var særlig en gruppe pasienter med tykk- og endetarmskreft som fikk cellegift rett inn i leveren gjennom en pumpe som ble operert inn, i tillegg til ordinær cellegift, som fikk bivirkninger i form av alvorlig diaré.
Langvarig diaré tapper kroppen for væske, og hos kreftpasienter kan det forverre tilstanden ytterligere og i noen tilfeller være livstruende.
Etter meldingene om bivirkningene ble studien satt på vent 17. september i fjor, før den ble stanset 24. september. Helsetilsynet og Legemiddelverket ble også varslet om at flere pasienter i studien var blitt uventet syke.
Oslo universitetssykehus svarer ikke på Aftenpostens spørsmål om saken. De viser i stedet til en faglig gjennomgang og en internrevisjon av studien, samt en melding på sykehusets intranett.
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 94,6 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 1,71 kroner.
Torsdagens snittpris per kWh er 43,3 øre høyere enn onsdag og 25,5 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 1,71 kroner per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 1,13 kroner høyere enn onsdag og 87,06 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 2,28 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,71 kroner, dekkes 87,1 øre.
Minsteprisen blir på 54,3 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten.
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 5,9 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 8,2 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 0,5 øre lavere enn onsdag og 63,1 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 8,2 øre per kWh er mellom klokken 11 og 12 på formiddagen. Den er 0,2 øre lavere enn onsdag og 76,4 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 19,07 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 4,9 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten og er den laveste i landet.
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 9,6 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 11,1 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 3,1 øre lavere enn onsdag og 59,4 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 11,1 øre per kWh er mellom klokken 10 og 11 på formiddagen. Den er 5,8 øre lavere enn onsdag og 73,5 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 27,4 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 8,05 øre per kWh mellom klokken 7 og 8 på morgenen.
I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,21 kroner per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 2,26 kroner.
Torsdagens snittpris per kWh er 65,5 øre høyere enn onsdag og 56,6 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 2,26 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 1,53 kroner høyere enn onsdag og 1,52 kroner høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 2,96 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 2,26 kroner, dekkes 1,36 kroner.
Minsteprisen blir på 56,8 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten.
I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,16 kroner per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 2,15 kroner.
Torsdagens snittpris per kWh er 60,05 øre høyere enn onsdag og 47,2 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 2,15 kroner per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 1,45 kroner høyere enn onsdag og 1,31 kroner høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 2,83 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 2,15 kroner, dekkes 1,26 kroner.
Minsteprisen blir på 57,9 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten.
Torsdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 8 og 9 på morgenen vil strømprisen der ligge på 2,26 kroner per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 2,15 kroner per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 11,1 øre, i Nord-Norge blir den 8,2 øre, og i Vest-Norge blir den 1,71 kroner, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 2,96 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen torsdag blir mellom klokken 1 og 2 på natten i Nord-Norge, da på 4,9 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 57,9 øre, Sørvest-Norge 56,8 øre, Midt-Norge 8,05 øre og Vest-Norge 54,3 øre.
Tirsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 73,2 øre per kWh og 4,01 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 84,7 øre per kWh og 39,9 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.
En lege knyttet til flere kosmetiske klinikker får nå begrenset autorisasjon på grunn av brudd på helsepersonelloven.
Helsetilsynet besluttet høsten 2024 å innføre begrensninger i legens autorisasjon etter brudd på bestemmelser i helsepersonelloven om faglig forsvarlighet, bruk av medhjelper og krav til journalføring.
– Helsetilsynet mener legens praksis kan være en risiko for pasientsikkerheten og svekke tilliten til helsevesenet. Legen har skrevet ut medisiner på en uforsvarlig måte og ikke ført journaler som leger skal, sier avdelingsdirektør Anne Myhr i Helsetilsynet.
Begrensningen innebærer at legen må følge bestemte vilkår for å kunne praktisere. Legen har opplyst til Helsetilsynet at praksisen blir innrettet etter tilsynets vurderinger i vedtaket.
EU står klar til å svare med tungt skyts dersom USA og Donald Trump starter en handelskrig med Europa.
Blant annet vil EU kunne ramme amerikanske selskaper med et nytt verktøy, kalt «bazookaen», skriver Financial Times onsdag.
Dette er nedfelt i en forordning som EU-landene vedtok i november 2023 om «Beskyttelse av unionen og dens medlemsstater mot økonomisk tvang fra tredjeland».
Ettersom Trump har truet med høyere toll på varer fra Danmark dersom de nekter å oppgi Grønland, kan dette leses som tvang.
EU kan da innføre restriksjoner på amerikanske selskaper.
Forordningen gir EU en lang rekke verktøy som kan brukes i en eventuell handelskrig.
For eksempel kan amerikanske selskaper utestenges fra å delta i offentlige anbud i EU, noe som kan ramme store amerikanske selskaper som Microsoft.
EU kan også nekte selskaper å investere i EU-land eller å bruke patentene sine i Europa.
I tillegg kan EU forby eller legge restriksjoner på eksport av varer til USA som landet trenger, som legemidler, medisinsk utstyr og maskiner.
Forordningen er merket EØS-relevant og kan dermed også bli gjeldende i Norge.
Trump har gjentatte ganger gjort det klart at han «absolutt» vil innføre toll på varer fra EU.
Men foreløpig har han ikke gjort det.
Trump sa i helgen at det skulle legges 25 prosent toll på varer fra nabolandene Mexico og Canada fra tirsdag av, men mandag fikk begge landene én måneds utsettelse
Tolltrusselen ble også diskutert på et uformelt møte med EUs handelsministre i Warszawa tirsdag, opplyser EU-tjenestemenn til Financial Times.
EUs handelskommissær Maros Sefcovic sier han først og fremst vil forhandle for å prøve å unngå Trump-tollen, men legger til:
– Om vi blir truffet, vil vi reagere tydelig.
Regjeringen jobber med en ny helsereform som skal ha som mål om å ha mer sammenhengende behandling, varsler statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
– Vi vil starte arbeidet med en helsereform for en felles helsetjeneste med høy kvalitet og sammenhengende behandling, sier Støre.
Han sier at det skal være en sammenheng i tjenestene uavhengig om det er staten, kommunen eller private aktører som tilbyr helsehjelp.
Han varsler også en helhetlig rusreform der rusavhengige møtes med god helsehjelp, ikke straff.
– Befatning med narkotika skal fortsett være straffbart, sa Støre.
Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, berømmer Støre for å prioritere helsereform.
– Vi trenger økt produktivitet og effektivitet i helsetjenesten vår. Det som er viktig å få på plass i en helsereform, er bedre offentlig-privat samarbeid, sikre investering i medisinsk utstyr og raskere godkjenning av nye legemidler, mener hun.
Fagforum er IKT Norges møteplass for medlemmer innenfor et eller flere fagfelt eller områder. Vi har egne fagforum for telekom, e-helse, ed-tech, fintech, bærekraft, kompetanse m.m.
CEO-forum samler topplederne i våre medlemsbedrifter til eksklusive arrangement hvor de møter de fremste innen politikk, akademia og offentlig forvaltning for oppdatert kunnskap om aktuelle saker.
Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.
Girl Tech (Fest) er et initiativ fra ODA Nettverket, TENK – Tech Nettverket for kvinner, IKT Norge og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Målet er at flere jenter skal interessere seg for teknologi og få kunnskap om hvordan de kan være med på å utvikle verdiskapende teknologi i fremtiden.
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. IKT-Norge er sekretariat for GoForIT og initiativtaker til samarbeidet.
Norsk Datasenterindustri er eid av IKT Norge og organiserer de fleste norske datasentrene. Norsk Datasenterindustri er en nøytral bransjeforening og næringens stemme overfor markedet og offentlige myndigheter.