Norge må gripe de store mulighetene teknologien gir oss. Våre medlemmer står i frontlinjen av utviklingen.
Vi viser gjerne vei.
Norge må gripe de store mulighetene teknologien gir oss. Våre medlemmer står i frontlinjen av utviklingen.
Vi viser gjerne vei.
En rekke britiske medier erfarer at Jordan Henderson vender tilbake til England og at neste stopp blir Brentford.
The Athletic var de første som meldte at Henderson vender tilbake til England.
Den tidligere LIverpool-kapteinen Jordan Henderson (35) skal ha blitt enig med Brentford om en toårskontrakt.
Midtbanespilleren blir klubbens nye signering etter å ha vært uten kontrakt siden han forlot Ajax tidligere i sommer.
Henderson ønsket seg tilbake til Premier League, og Brentford ser ut til å ha trukket det lengste strået om veteranens signatur. 35-åringen kommer gratis fra Ajax.
Ifølge The Athletic vil medisinsk sjekk og papirarbeid gjennomføres i løpet av helgen, og en offisiell kunngjøring ventes neste uke.
Ronja, Svante og Alfons er alle navn som er like populære å gi til barn som til hunder i Sverige, viser en gjennomgang Sveriges Radio har gjort.
P3 Nyheter har funnet ut at mer enn 350 navn er nesten like vanlige blant hunder som mennesker. Det har de gjort ved å sammenligne navnene som er gitt til nyfødte de siste 27 årene, med navnene på hundene som er registrert hos myndigheten Jordbruksverket.
Navn som Ludde, Rex, Diesel, Dixie og Donna er de vanligste hundenavnene – og ikke så vanlige blant mennesker – mens for eksempel Milo, Charlie og Luna er vanlig både i skolegården og hundegården.
– Etter hvert som dyrene våre har flyttet inn i hjemmene våre, har vi kanskje også begynt å behandle dem mer som vi behandler barna våre, sier forsker Katharina Leibring til kanalen.
– Og da er det kanskje naturlig at de også får lignende navn, fortsetter hun.
De vanligste hundenavnene i Sverige er enten svensk- eller engelskklingende. Men det finnes også hunder som heter Ali, Samir, Karim og Nour, selv om disse navnene er mye mer vanlig blant mennesker.
Norske bedrifters vilje til å handle med og investere i USA faller, viser NHOs medlemsundersøkelse. Samtidig er det forsiktig optimisme i norsk næringsliv.
– Denne utviklingen reflekterer trolig den økte handelspolitiske usikkerheten vi har sett den siste tiden, særlig knyttet til USA, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.
For USA venter nå bare 25 prosent av bedriftene en økning i handel og investeringer, mot 37 prosent i desember. Andelen som forventer reduksjon har økt fra 10 til 19 prosent.
EU/EØS-land fremstår som vinneren, med 43 prosent av bedriftene som venter økt aktivitet, opp fra 38 prosent i desember. Også Kina opplever økt interesse, med 23 prosent som venter økning.
Undersøkelsen, som ble gjennomført første uka i juli med 1850 respondenter, viser en forsiktig optimisme i norsk næringsliv. 24 prosent av bedriftene rapporterer om god markedssituasjon, mot 20 prosent som melder om dårlige forhold.
Regionalt er det store forskjeller. Rogaland, Troms og Vestland rapporterer om best situasjon, mens Buskerud, Innlandet og Østfold sliter mest.
Byggenæringen har dobbelt så mange optimister i juli som i juni.
– Boligbyggingen har tatt seg noe opp den senere tiden. Lavere renter vil stimulere boligbyggingen ytterligere fremover. Rentekuttet har derfor blitt særlig godt mottatt i denne næringen, sier Dørum.
Et Norwegian-fly på vei til den populære feriebyen Málaga måtte fredag snu grunnet tekniske problemer.
Norwegian-turistene endte opp tilbake på Oslo Lufthavn, melder Dagbladet.
Flyet sirklet noen runder rundt Oslo før det satte kursen tilbake mot Gardermoen.
Pressesjef i Norwegian, Eline Hyggen Skari, sier til avisen at flyet måtte lande grunnet tekniske årsaker.
– Grunnen til sirklingen rundt hovedstaden var trolig at flyet ventet på en landingsplass, sier hun.
Flygningen blir gjennomført med et annet fly, som tar av 8.15.
Tilstanden til to av dem som ble tatt til sykehus etter bussbrannen i Nordre Follo, beskrives fortsatt som alvorlig.
– Politiet har løpende kontakt med bistandsadvokatene i saken og kan meddele at de tilstanden til de to innlagte fortsatt er alvorlig skadet, skriver politiet i en oppdatering fredag.
Den siktede 15-åringens forsvarer, advokat Ole-Kristian Ringnes, reagerte på at politiet innledningsvis hadde sagt at gutten helte ut bensin før han tente på. Gutten har nektet straffskyld etter siktelsen og har ment det var et uhell. Nå er handlingsbeskrivelsen endret, opplyser politiet.
Politiet skriver at den siktede 15-åringen tente på bensin inne i bussen slik at det oppsto brann som utviklet seg raskt. Flere passasjerer ble påført brannskader, og tre av dem ble innlagt på sykehus med alvorlige brannskader.
Den ene av dem døde natt til mandag som følge av skadene.
Gutten er fortsatt siktet for grov fremkalling av fare for allmennheten og er i tillegg siktet for grovt skadeverk på bussen. Han er varetektsfengslet fram til 18. juli basert på gjentakelsesfare.
Det var lørdag i 18-tiden at en buss begynte å brenne på Enebakkveien i Nordre Follo. Det var totalt 15 passasjerer om bord i bussen.
Aker Solutions leverte solide resultater i andre kvartal 2025, med økt omsetning og høy prosjektaktivitet. Likevel fastholder selskapet tidligere prognose for året.
Omsetningen steg til 15,2 milliarder kroner, opp fra 12,8 milliarder året før. EBITDA endte på 1,3 milliarder kroner, med en margin på 8,3 prosent. Ordreinntaket var 10,9 milliarder kroner, og ordrereserven ved kvartalsslutt var 68 milliarder.
Selskapet trakk frem flere milepæler, blant annet installasjonen av Valhall PWP-understruktur for Aker BP, og oppstart av CO₂-fangst ved Heidelberg Materials’ fabrikk i Brevik.
– Vi leverer godt og tar i bruk ny teknologi, som autonome droner til offshore-inspeksjon, sier konsernsjef Kjetel Digre.
For hele 2025 venter selskapet en omsetning over 55 milliarder kroner og en justert EBITDA-margin på 7,0–7,5 prosent.
Sanksjonene mot to russiske fiskeriselskaper kan true hele fiskerisamarbeidet med Russland, tror seniorforsker Anne-Kristin Jørgensen.
– De to selskapene er så store. Selv om det prinsipielt er noe annet å stenge for alle, så rammer dette en betydelig del av den russiske fiskeflåten i nord, sier seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt Anne-Kristin Jørgensen til Fiskeribladet.
Det sier forskeren etter at det mandag ble kjent at Norge listefører de to russiske fiskeriselskapene Norebo JSC og Murman Seafood i tråd med sanksjonene EU vedtok 20. mai.
Listeføringen innebærer at skip fra de to rederiene mister adgang til norske havner og territorialfarvann.
Jørgensen er usikker på om fiskerisamarbeidet mellom Norge og Russland overlever etter at Norge sanksjonerer to store russiske fiskebåtrederier, skriver avisen.
Ambassadør Nikolay Korchunov opplyste til Fiskeribladet mandag at de anser sanksjonene mot fiskeriselskapene som absurd, politisk motivert og noe som kompliserer utsiktene for bilateralt samarbeid.
– Norges beslutning kan påføre en uopprettelig skade for det norsk-russiske fiskerisamarbeidet, skriver Sergej Sennikov i Norebo til Fiskeribladet, mandag.
Kryptovalutaen Bitcoin steg til rekordhøye nivåer torsdag, drevet av etterspørsel fra investorer og en kryptovennlig politikk fra Trumps-administrasjonen.
Verdens største kryptovaluta steg til en topp på 116.046,44 dollar klokken 23.37 norsk tid. Den slo dermed rekorden på 113.734,64 dollar, som ble satt tidligere samme dag.
Bitcoin har nå steget med rundt 24 prosent så langt i år.
I mars undertegnet USAs president Donald Trump en ordre om å etablere en strategisk reserve av kryptovalutaer. Han har også utnevnt en rekke kryptovennlige personer, deriblant finansmannen Paul Atkins som sjef for finanstilsynet SEC og David Sacks som Det hvite hus' spesialrådgiver for kryptovaluta og kunstig intelligens.
En bunke papirer med helseopplysninger om flere pasienter ved Ahus lå tilgjengelig i et vindu i en garderobe. Datatilsynet er varslet om hendelsen.
I papirene sto flere hemmelige opplysninger om 50 pasienter, blant annet fullt navn, fødselsdato og diagnoser, skriver Romerikes Blad.
Det var i mai at en bunke med papirer som inneholdt helseopplysninger ble lagt igjen i en garderobe. Sykehuset opplyser at papirene nå er makulert, men at det er uvisst hvor mange som har sett dem.
Sykehuset har varslet Datatilsynet om hendelsen.
– Ahus ser alvorlig på slike avvik og er opptatt av å sikre pasientopplysninger på best mulig måte, sier Jørn Limi, viseadministrerende direktør ved Akershus universitetssykehus (Ahus).
De berørte pasientene har ikke blitt orientert om hendelsen.
Avisen har tidligere omtalt at papirer med pasientopplysninger har blitt funnet på steder der de ikke skal være. Deriblant i et garasjehus og på et toalett.
KI skaper bekymring i musikkbransjen etter at et ikke-eksisterende band har fått millioner av avspillinger. Ekspert spår økt etterspørsel for live-musikk.
Det har vekket oppsikt de siste ukene etter at bandet The Velvet Sundown kom ut av intet med millioner av Spotify-avspillinger. Men det har vist seg at bandet egentlig ikke eksisterer, og at musikken er KI-generert.
Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA) tror vi bare ser starten på en æra med slik KI-generert musikk, skriver NRK.
– For det første vil jeg si et band som later som de er ekte, men som ikke eksisterer, er problematisk i seg selv, sier NOPA-styreleder Ole Henrik Antonsen til NRK.
– Men spesielt er det problematisk for de som eier og lager musikk, fordi et slikt band hadde aldri blitt til uten at kunstig intelligens kan trene på musikernes musikk.
Lars Løberg Monstad, som har forsket på KI i musikk ved Universitetet i Oslo, tror det vil komme et punkt hvor man ikke klarer å høre om musikk er KI-skapt eller ikke.
– Og at da tror jeg konserter med ekte musikere som spiller på ekte instrumenter kan bli mer populært, sier han.
– Du kan bruke KI som hjelpemiddel til mange ting, men du bør ikke lage alt. Da mister man det kreative, og da har man bare en maskin som skaper noe for seg.
Fagforum er IKT Norges møteplass for medlemmer innenfor et eller flere fagfelt eller områder. Vi har egne fagforum for telekom, e-helse, ed-tech, fintech, bærekraft, kompetanse m.m.
CEO-forum samler topplederne i våre medlemsbedrifter til eksklusive arrangement hvor de møter de fremste innen politikk, akademia og offentlig forvaltning for oppdatert kunnskap om aktuelle saker.
Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. IKT-Norge er sekretariat for GoForIT og initiativtaker til samarbeidet.
Norsk Datasenterindustri er eid av IKT Norge og organiserer de fleste norske datasentrene. Norsk Datasenterindustri er en nøytral bransjeforening og næringens stemme overfor markedet og offentlige myndigheter.