En veiviser å stole på.

Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt. Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.

Bli medlem
  • Støre varsler ny helsereform

    En ny helsereform vil gjøre at rusavhengige møtes med god helsehjelp og ikke straff, varsler statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

    – Vi vil starte arbeidet med en helsereform for en felles helsetjeneste med høy kvalitet og sammenhengende behandling, sier Støre.

    Han sier at det skal være en sammenheng i tjenestene uavhengig om det er staten, kommunen eller private aktører som tilbyr helsehjelp.

    – Og vi vil legge fram en helhetlig rusreform der rusavhengige møtes med god helsehjelp, ikke straff. Befatning med narkotika skal fortsett være straffbart.

    Se artikkel
  • To av de skadede fra skoleskytingen fortsatt på intensivavdeling

    To av de fem som ble innlagt på universitetssykehuset i Örebro med skuddskader etter tirsdagens skoleskyting, er fortsatt til intensivbehandling.

    Det sier den lokale sykehussjefen Jonas Claesson.

    Fem personer ble innlagt med skuddskader, og alle anses som livstruende skadet. Fire ble umiddelbart operert, den siste ble operert i natt.

    Tilstanden til samtlige anses nå for å være stabil, men to er altså fortsatt på intensivavdelingen.

    Universitetssykehuset i Örebro har nå trappet ned beredskapen.

    Se artikkel
  • Ap-regjeringen vil garantere alle under 30 år tilbud om jobberfaring

    Alle under 30 år skal gis tilbud om jobberfaring, oppfølging eller utdanning i Ap-regjeringens nye ungdomsløft, slår de to nestlederne fast.

    – I dag er det 111.000 personer under 30 år som ikke er i arbeid eller utdanning. Noen av dem er på språkreise på Bali. Noen av dem er veldig syke. Men mange titalls tusen av dem kunne vært i aktivitet på en eller annen måte, dersom vi klarte å få tak i dem, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna til NTB. – De vi får tak i, de lykkes ganske godt, men det tar for lang tid før vi får tak i dem, legger hun til.

    Brenna startet onsdagen på Fontenehuset i Oslo sentrum sammen med helse- og omsorgsminister og med-nestleder Jan Christian Vestre.

    Der presenterte de ny politikk fra den nye regjeringens nye «ungdomsløft».

    – I dag har vi en ungdomsgaranti. Nå utvider vi garantien til å også handle om arbeidserfaring. Ungdomsgarantien har egentlig handlet om å hjelpe folk over terskelen. Nå sier vi også at vi skal samarbeide tettere for å senke terskelen inn i arbeidslivet for unge folk, sier Brenna.

    Ny ungdomsytelse

    De to nestlederne forteller om god stemning i Arbeiderpartiet om dagen, og sier at de skal bruke energien 100 prosent av energien sin på ny politikk.

    Blant annet det de kaller et krafttak for at unge utenfor utdanning og arbeid skal komme i jobb.

    – Vi vet jo at jo lenger du er borte fra enten utdanning eller arbeid, jo vanskeligere blir det å komme inn igjen, og jo lavere selvfølelse og dårligere selvtillit får du, og du blir stadig pushet lenger bort, sier Vestre til NTB.

    Blant de mange tiltakene de presenterer, er:

    * Prioritert innsats i Nav til unge mellom 16 og 30 år. Blant annet flere ungdomsveiledere på Nav-kontorene.

    * En ny ungdomsytelse uten at nedsatt helsetilstand er et inngangsvilkår

    * Forsøk med fireårig lønnstilskudd for utsatte unge

    * Et nytt rekrutteringsprogram for unge til helse- og velferd

    Vestre: – Vi har sløst for mye med ressursene

    – Vi må kunne si at Norge har gjennom noen år sløst for mye med ressursene. Vi har tatt for gitt at vi får løst alle oppgavene, og vi har mye penger i dette landet. Men så vi har ikke sett hvor stor problem dette egentlig er for den enkelte, sier Vestre.

    Han peker på at Norge kan komme til å mangle opp mot 180.000 i helse- og omsorgssektoren i framtiden.

    – Det er en bekymring at vi har rundt 100.000 unge under 30 år som verken er i utdanning eller arbeid. Det må vi gjøre noe med. Det er veldig sløsing med samfunnets ressurser fordi vi har store uløste oppgaver, sier han.

    Totalt ønsker regjeringen å få 150.000 flere mennesker i jobb innen 2030.

    – Hvert ungt menneske som har talenter, er nysgjerrig og har lyst til å jobbe inn for helse- og omsorg, som ikke får muligheten til det, er en tapt mulighet, sier helseministeren.

    Roser Fontenehuset

    Onsdag morgen snakket de to statsrådene med mange av folkene som spiste frokost på Fontenehuset i Oslo sentrum, som er et arbeidsfellesskap for mennesker som har eller har hatt en psykisk sykdom.Brenna sier at de skal løse den nye ungdomsgarantien gjennom flere samarbeidsavtaler med nettopp Fontenehus, med videregående skoler og lokale avtaler mellom Nav og andre instanser.

    – Fontenehuset er jo egentlig verdens beste eksempel på hva vi kan få til når myndighetene og noe som absolutt ikke er myndighetene, samarbeider. Fordi på Fontenehuset er det null terskel for å komme, mens for eksempel det å gå inn på NAV-kontor eller oppsøke helsetjenesten kan for mange mennesker være en terskel, sier Brenna. – Vi må sørge for at unge mennesker som er urolig for om de vil ha en inntekt i fremtiden, og kanskje ikke er 100 prosent friske, for eksempel tidlig i 20-årene, ikke begynner på løpet mot uføretrygd, men i stedet får en inntektssikring som gjør at de kan komme seg aktivitet, få erfaring, fullføre vitnemål hvis det er det de har behov for, men også komme seg jobb.

    Se artikkel
  • Oslo Børs stiger 0,4 prosent

    Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet moderat opp med en vekst på 0,36 prosent til 1.515,55 poeng etter åpning onsdag.

    Blant de mest omsatte selskapene er Nordic Semiconductor vinneren med en vekst på 12,6 prosent fra start.

    DNB, som la fram gode resultater onsdag, klatrer 2,8 prosent, mens Aker BP legger på seg 1,5 prosent. Equinor er også i pluss, med en oppgang på 0,8 prosent etter resultatfremleggelsen.

    Frontline følger opp med en svak stigning på 0,5 prosent. Kongsberg Gruppen faller 1,3 prosent, mens Mowi svekkes 0,6 prosent. Norsk Hydro står på stedet hvil.

    Oljeprisen faller med 0,3 prosent og ett fat nordsjøolje omsettes for 75,7 dollar på spotmarkedet.

    Se artikkel
  • Sykehuset i Örebro: Fem ble behandlet for skuddskader etter skoleskytingen

    Fem personer fikk behandling for skuddskader på universitetssykehuset i Örebro etter tirsdagens skoleskyting. Samtlige var livstruende skadet, men tilstanden er nå stabil.

    Det dreier seg om tre kvinner og to menn, alle var over 18 år, skriver sykehuset i en pressemelding.

    Alle fem er operert. I tillegg fikk en kvinne behandling for lettere skader.

    Dette er ikke nødvendigvis et fullstendig bilde av antall sårede, da andre kan ha blitt behandlet ved andre sykehus. Ti personer, samt gjerningsmannen, døde i skoleskytingen i Örebro tirsdag.

    Se artikkel
  • Nissan-aksjene faller etter melding om at fusjonen med Honda kan gå i vasken

    Kursen på Nissan-aksjene falt onsdag etter at japanske medier meldte at Nissan trekker seg fra forhandlingene om en fusjon med Honda.

    Nissan-aksjene falt onsdag ettermiddag lokal tid med 4,8 prosent, mens Hondas aksjer steg med 12 prosent.

    Tokyo-børsen stanset deretter handelen med Nissan-aksjene mens det avklares om meldingene er riktige.

    De to japanske bilprodusentene signerte på tampen av fjoråret en avtale om å innlede forhandlinger om å slå seg sammen.

    Men onsdag meldte flere medier, blant annet næringslivsavisa Nikkei, at Nissan trekker seg fra samtalene etter at Honda foreslo å gjøre Nissan til et datterselskap. Nissan ønsker på sin side at det etableres et nytt holdingselskap som begge bilprodusentene er en del av.

    Nissan har store økonomiske problemer og varslet i fjor høst at det kutter 9000 stillinger verden over. Selskapet skal samtidig redusere produksjonen med 20 prosent.

    Se artikkel
  • Nå starter arbeidet med å fjerne kobbernettet

    Ørsta kommune melder på sitt nettsted at arbeidet med å fjerne Telenors kobberkabler nå starter. BN Entreprenør har fått oppdraget og vil sanere stolper og kabelstrekk i utvalgte områder i perioden februar til desember i år.

    Stolper med strømførende kabler er det strømselskapet som eier. I disse traseene er det bare Telenors kobberkabel som skal fjernes. Det samme gjelder i stolper der det er – eller er planlagt – montering av fiber, skriver Møre-Nytt.

    Se artikkel
  • Vil ha 72 timers batterikapasitet på basestasjoner

    Regjeringa vil øke batterikapasiteten på basestasjoner til tre døgn for å unngå at mobil- og nødnettet faller helt sammen ved langvarige strømbrudd.

    Det bekreftet digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung til Trønder-Avisa, under et besøk hos NTE mandag.

    – Ved små og kortvarige utfall er det bra å ha en batterikapasitet på to til fire timer, men vi trenger å øke batterikapasiteten til tre døgn med reservestrøm. Regjeringa ser på tiltak for å få dette til gjennom forsterka ekom (elektronisk kommunikasjon), sier Tung. I Nord-Trøndelag er det kun to kommuner som har forsterket ekom, Lierne og Nærøysund.

    Se artikkel
  • Luster avviste fiber. Håper på bredbånd via mobilnettet

    Luster kommunestyre valgte å avvise en av de aller siste fiberutbyggingene i kommunen før dekningen er komplett. – En kjedelig og litt merkelig beslutning, mener lederen i Sognenett, Ole Petter Hatlevoll, som skulle bygge ut prosjektet, skriver Telecom Revy.

    Noen dager tidligere hadde formannskapet anbefalt prosjektet, men kommunestyret sa nei. Fiberdekningen i Luster er på 98,45 prosent. Striden står altså om 1,55 prosent av husstandene, altså rundt 45 boliger.

    Se artikkel
  • Apple leder oppgangen i smartmobil-markedet

    Iphone 15 var den mest solgte smartmobilen i 2024. Ifølge analytikerne hos Canalys er det andre året på rad med Apple på topp. Etter to år med nedgang i salg av smartmobiler totalt sett økte salget igjen i 2024, med sju prosent. Antallet solgte smartmobiler i fjor var på 1,2 milliarder. Apple og Samsung stod for 18 prosent av dette. Apple sendte ut 225,9 millioner smartmobiler i 2024 og Samsung 222,9 millioner. Neste på lista er Xiaomi, Transsion og Oppo.

    Apple toppet lista over ledende smartmobil-leverandører i 2024, men et forbud mot Apple Intelligence i Kina og forbud mot Iphone 16 i Indonesia er blant fartshumpene som selskapet møter i 2025, skriver Light Reading.

    Se artikkel

Nyheter og meninger:

LES VÅR NYE INTERAKTIVE INFORMASJONSBROSJYRE

Bransjeinnsikt: