Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Stortinget fikk regjeringens nye klimamål til behandling 10. april og må bli ferdige før sommerferien. Det er for dårlig tid, mener flere.
Regjeringen la tidligere fram Norges nye klimamål på å kutte utslippene med 70–75 prosent innen 2035.
10. april kom saken til Stortinget. Energi- og miljøkomiteen skal avgi sin innstilling 27. mai, og så skal stortinget behandle det før sommerferien, skriver E24.
– Regjeringen er på overtid. Dette burde vært lagt fram for lengst, sier Bård Ludvig Thorheim (H) til E24.
Han sitter i komiteen, og sier at de har mange saker til behandling. Han frykter dårlig behandling på kort tid.
Une Bastholm (MDG) mener det ligger et stort ansvar på Arbeiderpartiet for å sikre en god prosess, og at de har brukt lang tid på å levere stortingsmeldingen. Hun etterlyser et eget, nasjonalt mål for klimakutt, og får støtte fra SV.
– Det er ingen tvil om at det haster. Vi er innstilt på et bredt forlik. Det som er viktig for oss er å få fastsatt et nasjonalt mål, slik at vi får fart på omstillingen blant norske bedrifter, sier nestleder Lars Haltbrekken i SV.
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) sier at de ønsker et bredt flertall. Han ønsket å legge fram målet i sammenheng med EUs nye klimamål, men sier at det har dratt ut i tid.
– Regjeringen ønsket derfor en bred høring hvor alle fordeler og ulemper ble lagt på bordet, før vi foreslo et endelig mål som Stortinget kunne behandle, sier han Eriksen til E24.
Satellitten NorSat-TD brant opp i atmosfæren rundt klokken 4 natt til søndag.
Det er første gang en norsk satellitt brenner opp i atmosfæren, skriver Norsk romsenter i en pressemelding.
Siste kontakt med satellitten var klokken 02.31. En og en halv time senere skulle den sendt signaler på nytt, men da var det stille.
Satellitten har trolig brent opp et sted mellom Island og Japan. Den har vært i drift siden 2023, men kraftig solaktivitet i fjor gjorde at atmosfæren utvidet seg mer enn ventet og satellitten fikk mer luftmotstand.
Luftmotstanden gjorde at satellitten bremset opp og begynte å falle tilbake til jorda. Fra en opprinnelig bane på omtrent 500 kilometers høyde, kom siste signal 151 kilometer over bakken.
– Denne hendelsen skal vi bruke til å lære mye mer om hva som faktisk skjer når en satellitt treffer atmosfæren og brenner opp, sier Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør ved Norsk romsenter.
Norge har skutt opp små nasjonale satellitter siden 2010. Selv om noen allerede har gått ut på dato, var dette den første som brant opp. Satellitten demonstrerte ny teknologi.
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 55,9 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 81,1 øre.
Mandagens snittpris per kWh er 18,3 øre høyere enn søndag og 37,3 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 2,29 kroner per kWh og snittprisen var 1,95 kroner.
Maksprisen mandag på 81,1 øre per kWh er mellom klokken 19 og 20. Den er 27,5 øre høyere enn søndag og 46,8 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 1,23 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 81,1 øre, dekkes 5,5 øre.
Minsteprisen blir på 39,3 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten.
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 4,3 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 10,3 øre.
Mandagens snittpris per kWh er 0,3 øre lavere enn søndag og 0,7 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 12,9 øre per kWh og snittprisen var 12,6 øre.
Maksprisen mandag på 10,3 øre per kWh er mellom klokken 22 og 23. Den er 5,2 øre lavere enn søndag og 0,4 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 28,2 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 1,2 øre per kWh mellom klokken 15 og 16.
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 10,4 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 40,7 øre.
Mandagens snittpris per kWh er 3,5 øre høyere enn søndag og 6,8 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 13,5 øre per kWh og snittprisen var 12,6 øre.
Maksprisen mandag på 40,7 øre per kWh er mellom klokken 19 og 20. Den er 25,8 øre høyere enn søndag og 30,7 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 73,3 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 1,05 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten og er den laveste i landet.
I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 89,9 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 1,16 kroner.
Mandagens snittpris per kWh er 20,8 øre høyere enn søndag og 54,9 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 2,29 kroner per kWh og snittprisen var 1,95 kroner.
Maksprisen mandag på 1,16 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 27,2 øre høyere enn søndag og 58,9 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 1,67 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,16 kroner, dekkes 37,1 øre.
Minsteprisen blir på 63,07 øre per kWh mellom klokken 13 og 14.
I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 85,08 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 1,11 kroner.
Mandagens snittpris per kWh er 30,9 øre høyere enn søndag og 66,5 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 2,29 kroner per kWh og snittprisen var 1,95 kroner.
Maksprisen mandag på 1,11 kroner per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 25,7 øre høyere enn søndag og 77,1 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 1,61 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,11 kroner, dekkes 32,8 øre.
Minsteprisen blir på 60,6 øre per kWh mellom klokken 13 og 14.
Mandag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 8 og 9 på morgenen vil strømprisen der ligge på 1,16 kroner per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 1,11 kroner per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 40,7 øre, i Nord-Norge blir den 10,3 øre, og i Vest-Norge blir den 81,1 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,67 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen mandag blir mellom klokken 1 og 2 på natten i Midt-Norge, da på 1,05 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 60,6 øre, Sørvest-Norge 63,07 øre, Nord-Norge 1,2 øre og Vest-Norge 39,3 øre.
Lørdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 89,07 øre per kWh og 1,7 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 57,3 øre per kWh og -17,5 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.
Et 56 sekunder langt utbrudd fra vulkanen Lewotobi Laki-Iaki på den indonesiske øya Flores søndag sendte en askesky 3,5 kilometer opp i været.
Indonesiske myndigheter har lagt ned forbud mot all aktivitet innen seks kilometer av vulkanen. De har også oppfordret innbyggerne i landsbyer nær vulkanen til å være på vakt for vulkansk gjørme og dekke til nese og munn om det faller aske i nærheten av en.
Vulkanen har hatt flere utbrudd i år, og sist påvirket det flytrafikken på ferieøya Bali. Flores ligger øst for Bali og er også en populær turistattraksjon på grunn av dykkesteder og spektakulære landskaper.
Årets nasjonaldag ble nok en rekorddag for betalingstjenesten Vipps.
3.064.000 vipps-betalinger ble gjennomført på nasjonaldagen. Det er første gang det vipses flere enn 3 millioner ganger på et døgn, og dermed er rekorden fra i fjor slått.
Trøkket var størst klokken 12.42. Da ble det vipset 8.500 ganger i minuttet. På en vanlig dag er det maks 1.500 betalinger hvert minutt.
– Til sammen 1,5 millioner nordmenn vipset i løpet av nasjonaldagen. De tæppet i butikken, betalte venner, bedrifter, restauranter, lag og foreninger, og sendte pengegaver som aldri før, sier administrerende direktør Rune Garborg i Vipps.
Før 17. mai advarte Vipps mot svindelforsøk på nasjonaldagen. Svindlere utgir seg for å være Vipps og sier at man må oppdatere kundeinformasjon. Nasjonaldagen har vært utnyttet av vipps-svindlere tidligere.
(©NTB)
Fagforum er IKT Norges møteplass for medlemmer innenfor et eller flere fagfelt eller områder. Vi har egne fagforum for telekom, e-helse, ed-tech, fintech, bærekraft, kompetanse m.m.
CEO-forum samler topplederne i våre medlemsbedrifter til eksklusive arrangement hvor de møter de fremste innen politikk, akademia og offentlig forvaltning for oppdatert kunnskap om aktuelle saker.
Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.
Girl Tech (Fest) er et initiativ fra ODA Nettverket, TENK – Tech Nettverket for kvinner, IKT Norge og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Målet er at flere jenter skal interessere seg for teknologi og få kunnskap om hvordan de kan være med på å utvikle verdiskapende teknologi i fremtiden.
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. IKT-Norge er sekretariat for GoForIT og initiativtaker til samarbeidet.
Norsk Datasenterindustri er eid av IKT Norge og organiserer de fleste norske datasentrene. Norsk Datasenterindustri er en nøytral bransjeforening og næringens stemme overfor markedet og offentlige myndigheter.