Norge må gripe de store mulighetene teknologien gir oss. Våre medlemmer står i frontlinjen av utviklingen.
Vi viser gjerne vei.
Norge må gripe de store mulighetene teknologien gir oss. Våre medlemmer står i frontlinjen av utviklingen.
Vi viser gjerne vei.
USAs president Donald Trump har levert et søksmål mot to Wall Street Journal-journalister, mediemogulen Rupert Murdoch og selskapene News Corp og Dow Jones for injurier.
Det viser rettspapirer som er innlevert i en føderal domstol i Miami fredag.
Trump har tidligere truet med å saksøke etter at Wall Street Journal skrev at Trumps navn dukket opp i en personlig hilsen til Jeffrey Epstein, skriver Sky News.
Avisen meldte at brevet var et av flere inkludert i en album for å markere Epsteins 50-årsdag, rundt tre år før de første anklagene om seksuelle overgrep mot Epstein dukket opp.
Men Trump svarte raskt med å si at han kom til å saksøke avisen og Rupert Murdoch, som er største eier i eierselskapet News Corp.
Flere togstrekninger er stengt eller har redusert hastighet på grunn av solslyng og sommervarmen som har truffet Norge.
– Det er helt riktig at vi nå har utfordringer over store deler av landet, sier Harry Korslund, pressevakt i Bane Nor til VG.
Flere strekninger er nå helt eller delvis stengt, og passasjerer må forberede seg på forsinkelser og innstilte avganger.
– Sikkerheten går foran alt, og det er også bakgrunnen for at vi stenger strekninger, sier Korslund til VG.
Med varmen kommer faren for solslyng, som er en fellesnevner for problemene.
– På ekstra varme dager utvider stålet i skinnene seg slik at sporet kommer ut av stilling. Enkelte ganger så mye at togene ikke kan kjøre. Gamle og kurverike baner er særlig utsatt for solslyng, skriver Bane Nor.
Innlandet er mest utsatt grunnet store temperaturforskjeller. På de varmeste dagene kan temperaturen være over 50 grader, mens vinteren kan gi temperaturer ned mot minus 45 grader.
Blant strekningene som er rammet er Nordlandsbanen, Dovrebanen, hovedbanen mellom Lillestrøm og Eidsvoll og Gjøvikbanen.
Politiet rykket ut til Tromsø Lufthavn etter at sikkerhetskontrollen meldte om mulig funn av eksplosiver i bagasje.
Politiet har avklart at det ikke er eksplosiver i bagasjen.
– Dette er gjort i samråd med bombegruppen i Oslo og etter samtale med eier av bagasjen, skriver operasjonsleder Robin Åsheim Lindberg i politiloggen.
Flyplassen ble evakuert etter at sikkerhetskontrollen vurderte funn på røntgenbildene til at det kunne være eksplosiver i bagasjen.
Politiet har gitt bagasje tilbake til eier, og det blir ingen videre oppfølgning fra politiet.
Meldingen kom klokken 18.09 fredag kveld.
– Bagasjen er flyttet ut av terminalen. Passasjerer slippes inn igjen, skrev operasjonsleder Robin Åsheim Lindberg i Troms politidistrikt i politiloggen klokken 18.15.
Personen skal ha forsvunnet da terminalen ble evakuert, men politiet fikk tak i vedkommende kort tid etterpå.
– Han er anholdt. Vi snakker med ham for å finne ut av hva som er i bagen, sa Lindberg til Nettavisen.
Hovedindeksen på Oslo Børs steg med 0,4 prosent fredag og endte på 1617 poeng. I løpet av uken har den falt 1 prosent.
Vend Marketplaces, tidligere Schibsted ASA, bykset opp 8 prosent på Oslo Børs fredag. Om morgenen la de fram et sterkt resultat på 330 millioner kroner for årets andre kvartal. Samtidig godtok de et gebyr på 10 millioner kroner for spredning av innsideinformasjon.
Vend eier blant annet Finn.no. Selskapet byttet navn og merkevare fra Schibsted tidligere i år, som ble delt i to da medievirksomheten ble skilt ut og solgt som selskapet Schibsted Media.
Resultatet i andre kvartal er opp med mer enn 130 millioner kroner fra samme tid i fjor. Inntektene var marginalt lavere enn samme tid i fjor, og landet på 1,7 milliarder kroner, skriver E24.
Av de mest omsatte aksjene steg Telenor med 1,1 prosent, Kongsberg Gruppen med 0,9 prosent, Equinor med 0,5 prosent og DNB med 0,2 prosent. Yara falt med 0,9 prosent.
Rederiet MPC Container Ships steg 5,6 prosent etter en nyhet om at de bestiller fire nye konteinerskip og tar strategiske grep for å styrke inntektene på lang sikt. De har også solgt tre eldre skip for 31,5 millioner dollar, skriver E24.
Fredag kom også nyheten om at kriserammede XXL blir tatt av børs tirsdag neste uke, 22. juli. I juni ble det kjent at Fraser Group ville tvangskjøpe alle gjenværende aksjer for 10 kroner per aksje. Selskapet gikk på børs høsten 2014 til en markedsverdi på rundt 8 milliarder kroner. I dag er verdien snaut 700 millioner kroner.
Oslo Børs falt 0,95 prosent denne uka, etter en optimistisk åpning mandag med 1 prosent oppgang, som forsvant onsdag morgen.
I Europa var det kun FTSE 100-indeksen i London som lå an til grønne tall i 16.30-tiden fredag. Da var den opp rundt 0,2 prosent.
Dax 30 i Frankfurt var ned 0,4 prosent, mens Cac 40-indeksen i Paris mistet hele oppgangen på 0,6 prosent fra tidligere på dagen. Også i Stockholm lå det an til 0,6 prosent nedgang fredag, og 1,5 prosent fall for uka som helhet.
Prisen på nordsjøolje passerte 70 dollar per fat fredag, som er opp rundt 2 dollar fra ukas bunnpunkt på onsdag ettermiddag.
Utenlandske etterretningstjenester stjeler og smugler sjeldne jordmetaller ut av Kina, ifølge landets sikkerhetsdepartement.
Kinesisk etterretning sier at utenlandske agenter i flere år har samarbeidet med «lovbrytere» i Kina for å få tak i sjeldne jordmetaller som benyttes i elektronikk og industri.
Kina har strenge regler for eksport av slike jordmetaller, men ifølge departementet foregår det smugling ved at de blir feilaktig merket og deklarert.
Sjeldne jordmetaller er blant annet funnet gjemt i plastdukker og vannflasker, samt andre varer som ikke er underlagt streng eksportkontroll.
Hvilke lands etterretning som er involvert i smuglingen, og når beslagene er gjort, er ikke opplyst fra kinesisk side.
Kina skjerpet i april restriksjonene på eksport av sju sjeldne jordmetaller som et ledd i handelskonflikten med USA.
Kina er verdens ledende produsent av sjeldne jordmetaller og har også sikret seg rettigheter til utvinning i en rekke andre land.
Nylig satte kinesiske myndigheter også teknologi som er viktige for produksjon av batterier til elbiler og for bearbeiding av litium, på listen for eksportkontroll.
Alle som ønsker å overføre disse teknologiene fra Kina, enten gjennom handel eller økonomisk samarbeid, må først innhente lisens fra myndighetene i landet.
Kinesiske myndigheter utstedte nylig i all stillhet kvoter for utvinning og smelting av sjeldne jordmetaller, noe som skjer regelmessig, men som var forsinket i forhold til tidligere år.
Kvotene overvåkes nøye og blir sett på som et barometer på den globale tilgangen på 17 grunnstoffer som brukes i alt fra elbiler, vindturbiner og roboter til raketter.
Kinesiske myndigheter har ikke oppgitt kvotevolumene.
Kampviljen hos italienerne er lav. Mange tror Italia kommer til å bli direkte involvert i en krig i løpet av de neste fem årene, men kun 16 prosent vil kjempe.
I en meningsmåling gjennomført av det italienske forskningsinstituttet Il Censis svarer nesten en tredel av italienere at de tror Italia vil være direkte involvert i en krig innen fem år
Da kan Italia få problemer med å samle nok menn og kvinner til å kjempe. I målingen svarer nesten fire av ti deltakere mellom 18 og 45 år at de vil erklære seg selv som pasifister. To av ti sier de vil prøve å unngå verneplikt, mens 26 prosent vil at Italia bruker utenlandske leiesoldater.
De fleste italienere er skeptiske til opprustning av eget forsvar. Bare 26 prosent mener at militær avskrekking er en god måte å sikre fred på, mens kun 25 prosent støtter økte militærbudsjetter selv om det betyr kutt i velferdstjenester.
Tross 46 prosent økning av forsvarsbudsjettet det siste tiåret, bruker ikke italienerne mer enn drøyt 6000 kroner per hode på forsvar. Det er lite sammenlignet med land som Norge og USA, hvor over 20.000 kroner går til forsvar per person.
ConocoPhillips opplyser at to plattformer på Ekofisk ennå er stengt etter sammenstøt med et forsyningsfartøy. Undersøkelser pågår ennå.
– Arbeidet med å undersøke broen mellom Ekofisk 2/4 K og B pågår fortsatt fredag 18. juli. Produksjonen gjenopptas når arbeidet er ferdigstilt, skriver senior kommunikasjonsrådgiver Tore Falck i ConocoPhilips i en epost til NTB.
Det internasjonale energiselskapet opplyste torsdag til VG at hendelsen hadde skjedd i 16.30-tiden. Et forsyningsskip støtte borti en gangbro som forbinder de to plattformene i Nordsjøen.
Det var ifølge ConocoPhillips et lite sammenstøt, uten synlig skade, og uten skade på personell på plattformen eller fartøyet.
Produksjonen på de to plattformene er stoppet, gangbrua er stengt og inspeksjon foretatt av områdene der broen er festet i de to plattformene.
– Hendelsen ble innrapportert til oss i går. Vi fulgte det opp. Vi fikk opplyst at det var noen om bord på den ene plattformen som ble flyttet til den andre, sier pressekontakt Øyvind Midttun i Havindustritilsynet til NTB.
Ingen av dem som jobber og bor på plattformene, skal være flyttet videre. Driften av Ekofisk-feltet for øvrig går som normalt.
Det ble opplyst torsdag at forsyningsfartøyet fikk mindre skader på noen antenner og en knust rute, og at inspeksjonen av broen ville «ta noe tid».
Havindustritilsynet kjenner ikke til hva som ble resultatet av inspeksjonen, men sier de følger opp situasjonen videre.
– Selskapet må finne ut om det er, og hva som er skaden. Vi ber om å få vite hva de gjør med eventuelle skader, og hvordan de håndterer dette videre, sier Midttun.
Plattformen Ekofisk 2/4 K er fra 1987 og har en boligmodul med 182 sengeplasser fordelt på seks etasjer. Den er koblet til Ekofisk 2/4 B med en gangbro. Plattformene befinner seg 3 kilometer nord for Ekofisk-senteret.
I det stille, og forsinket i forhold til tidligere år, har Kina utstedt kvoter for utvinning og smelting av sjeldne jordarter.
Utstedingen har skjedd uten den typiske offentlige kunngjøringen, sier kilder med kjennskap til saken til Reuters.
Kvotene overvåkes nøye som et barometer for global tilførsel av sjeldne jordarter, en gruppe bestående av 17 grunnstoffer som brukes i elektriske kjøretøy, vindturbiner, roboter og missiler. Kina er verdens største produsent av disse mineralene, og myndighetene utsteder vanligvis kvoter to ganger i året til statseide selskaper, men i år har de blitt forsinket.
Først i juni ble de første kvotene utstedt. En av Reuters' kilder sier selskapene fikk beskjed om ikke å dele tallene av sikkerhetshensyn. Kinesiske myndigheter har heller ikke oppgitt kvotevolumene.
Kina er verdensledende på eksport av sjeldne jordarter, men i april innførte de tøffe restriksjoner på eksporten som et ledd i den pågående handelskrigen med USA.
Lørdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 21 og 22 vil strømprisen der ligge på 1,24 kroner per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 72,7 øre per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 23,7 øre, i Nord-Norge blir den 3,5 øre, og i Vest-Norge blir den 5,1 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,78 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen lørdag blir mellom klokken 7 og 8 på morgenen i Vest-Norge, da på 0,02 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 2,9 øre, Sørvest-Norge 2,9 øre, Midt-Norge 2,6 øre og Nord-Norge 1,3 øre.
Torsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 1,17 kroner per kWh og 1,2 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 53,7 øre per kWh og 25,05 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.
Meldingsappen WhatsApp bør forberede seg på å forlate det russiske markedet, advarer russisk lovgiver som regulerer IT-sektoren.
WhatsApp, som eies av Meta Platforms, kan med stor sannsynlighet bli satt på en liste over begrenset programvare i Russland.
Forrige måned signerte Russlands president Vladimir Putin en lov som gir grønt lys for utviklingen av en statlig støttet meldingsapp. Formålet er å redusere avhengigheten av plattformer som WhatsApp og Telegram.
Nestleder i statsdumaens komité for informasjonspolitikk, informasjonsteknologi og kommunikasjon, Anton Gorelkin, mener den statlige appen kan vinne større markedsandeler dersom WhatsApp forsvinner fra det russiske markedet.
Fagforum er IKT Norges møteplass for medlemmer innenfor et eller flere fagfelt eller områder. Vi har egne fagforum for telekom, e-helse, ed-tech, fintech, bærekraft, kompetanse m.m.
CEO-forum samler topplederne i våre medlemsbedrifter til eksklusive arrangement hvor de møter de fremste innen politikk, akademia og offentlig forvaltning for oppdatert kunnskap om aktuelle saker.
Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. IKT-Norge er sekretariat for GoForIT og initiativtaker til samarbeidet.
Norsk Datasenterindustri er eid av IKT Norge og organiserer de fleste norske datasentrene. Norsk Datasenterindustri er en nøytral bransjeforening og næringens stemme overfor markedet og offentlige myndigheter.