Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Våre medlemmer jobber i frontlinjen av den teknologiske utviklingen. Sammen bidrar vi med kunnskap og innsikt.
Både om hvilke enorme muligheter teknologien kan skape, men også hvilke utfordringer den fører med seg.
Etter at en bjørn angrep en mann øst i Finnmark i forrige uke, har Statens naturoppsyn tirsdag felt et dyr. De mistenker imidlertid at det ikke er riktig bjørn.
Operasjonsleder Jørgen Haukeland Hansen i Finnmark politidistrikt meldte om felling like før klokka 22.30.
Statens naturoppsyn felte bjørnen på oppdrag fra Miljødirektoratet.
Undersøkelser etter angrepet har hittil tydet på at bjørnen var en binne som mulig ville verne om bjørnungene sine. Fordi et menneske ble skadet, mener Miljødirektoratet likevel at det var riktig å felle bjørnen.
Ifølge VG kan det være feil bjørn som er felt tirsdag.
– I etterkant av fellingen ser vi at dette er en hannbjørn, ikke en binne, sier Jan Paul Bolstad i Statens naturoppsyn.
Han kan overfor avisa ikke bekrefte eller utelukke at dette er bjørnen som angrep en mann forrige uke.
– Ut fra opplysningen vi har om DNA-funn på stedet, så tyder det på at dette ikke er det individet vi er på utkikk etter, sier Bolstad.
Han opplyser at det er veldig krevende å skille en hannbjørn fra en binne, men at det til en viss grad går an å vurdere basert på størrelse – selv om det er vanskelig.
Det var mandag forrige uke at en turgåer ble angrepet og bitt av en bjørn i Jarfjord i Finnmark. Mannen var ute på tur med hunden i nærheten av bebyggelse da han ble bitt i armen av bjørnen.
I forbindelse med at en bjørn angrep en person i Jarfjord forrige uke, har Statens naturoppsyn tirsdag felt en bjørn.
Det melder operasjonsleder Jørgen Haukeland Hansen i Finnmark politidistrikt, like før klokken halv elleve tirsdag kveld.
Statens naturoppsyn felte bjørnen på oppdrag fra Miljødirektoratet.
Bjørnen bet en mann i armen på en kveldstur mandag forrige uke. Det skjedde i Jarfjord, som er øst i Finnmark.
Undersøkelser tyder hittil på at bjørnen var en binne som mulig ville verne om bjørnungene sine. Fordi et menneske ble skadet, mener Miljødirektoratet likevel at det var riktig å felle bjørnen.
Det kan også bli klart denne uken om bjørneungene skal felles. Hvis de er født i år, vil de ikke kunne klare seg selv.
Beslutningen om å felle bjørnen har blitt kritisert av Miljøorganisasjonen Rovviltets Røst. De mener at avgjørelsen kan sette en farlig presedens for forvaltningen av en art som er sterkt truet.
Fra midnatt senkes bompengetakstene i Ryfast-prosjektet med 33 prosent. Dette er et resultat av forhandlingene mellom Sp, Ap og SV om revidert nasjonalbudsjett.
Mandag godkjente garantistene Rogaland fylkeskommune og Stavanger kommune de nye satsene, som dermed trer i kraft ved midnatt natt til onsdag, skriver Stavanger Aftenblad.
– Det har vært jobbet lenge for dette gjennomslaget. Nå skjer det og takstene reduseres med 33 prosent, sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp), som ledet forhandlingene om revidert budsjett for Senterpartiet, i en epost til NTB.
Ordinær bomtakst for personbiler i Ryfylketunnelen reduseres fra 173 til 116 kroner. Besparelsen for bilistene er beregnet til 67 millioner kroner for perioden 1. juli og ut 2025, og kostnaden dekkes gjennom statlig tilskudd.
– Dette vil bedre situasjonen for pendlere og avlaste utbyggingspress rundt Stavanger, sier Pollestad.
Ryfast åpnet 30. desember 2019, og bomtakstene har siden vært et tema som har skapt mye debatt.
Ifølge stortingsvedtaket skal de reduserte takstene gjelde til 31. desember 2026. Selv om det nåværende takstvedtaket kun gjelder ut 2025, er regjeringen forpliktet til å følge opp dette i statsbudsjettet for 2026.
Senterpartiet tror denne takstreduksjonen blir varig, avslutter Pollestad.
Ryfast er et fergefritt veisamband mellom Ryfylke og Nord-Jæren. Det er Norges hittil største veiprosjekt og sørger for at trafikken gjennom Stavanger går bedre, og det er samtidig fastlandsforbindelsen til Ryfylke.
Det franske luftfartstilsynet opplyser at de har bedt flyselskaper redusere flygninger ved Paris-flyplassene med 25 prosent torsdag.
De reduserte flygningene er grunnet varsel om nasjonal streik blant flygeledere.
– Til tross for disse forebyggende tiltakene må man forvente betydelige forsinkelser ved alle franske flyplasser, uttalte tilsynet.
De råder også alle passasjerer om å endre flygningene sine hvis de har mulighet til det.
En rakett som var skutt fra Jemen mot Israel, ble avskåret, sier det israelske militæret.
Sirener ulte i flere områder av Israel etter oppskytingen, meldte Israels militære i et innlegg på Telegram.
– Etter sirenene som lød for kort tid siden i flere områder i Israel, ble en rakett som ble avfyrt fra Jemen avskåret av det israelske luftforsvaret, het det i en uttalelse fra hæren.
Statsforvalteren i Vestland har konkludert med at helsehjelpen en kvinne fikk under fødsel på Stord sykehus i 2023 var uforsvarlig, etter at en baby døde under fødselen.
Ifølge Bergens Tidende mener Statsforvalteren at kvinnen ble undersøkt på en god måte, at sykehuset har gode systemer for opplæring i bruk av fosterovervåking (CTG), og at bemanningen var tilstrekkelig.
Men helsehjelpen kvinnen fikk da hun skulle føde, var uforsvarlig, fastslår Statsforvalteren i Vestland fylkeskommune.
Tilsynet avdekket mangler i oppfølgingen av CTG og journalføring. Statsforvalteren påpeker at fødeavdelingen ikke har gode nok rutiner for varsling og vurdering av CTG under fødsel, og at nedtegninger ikke blir utført fortløpende, skriver Stord24.
Journalføringen beskrives som mangelfull og dårligere enn forventet ved en fødeavdeling. Statsforvalteren mener dette peker i retning av systemsvikt og er brudd på god medisinsk praksis og spesialisthelsetjenesteloven.
– Journalføringen er dårligere enn det vi forventer ved en fødeavdeling og ikke i tråd med nasjonale retningslinjer, heter det blant annet i rapporten.
Til tross for at sykehuset har satt i verk tiltak, ber Statsforvalteren om en tilbakemelding fra Helse Fonna innen fire uker på hvordan de vil forbedre journalføring og oppfølging av CTG.
Donald Trump er åpen for å utsette fristen for skattepakken, omtalt som «Big Beautiful Bill», meddelte presidenten til journalister tirsdag.
Lovforslaget behandles i disse dager i Senatet, og behandlingen har pågått siden mandag morgen.
USA-president Donald Trump har opprinnelig gitt senatet frist til USAs nasjonaldag 4. juli som er på fredag.
Tirsdag sa imidlertid Trump til journalister at han var åpen for å utsette fristen. Han rådet likevel republikanske senatorer til å stemme for forslaget, som han for øvrig tror blir vedtatt til slutt.
Republikanerne har flertall både i senatet og Representantenes hus, men marginen er liten. En tidligere versjon av forslaget har allerede blitt vedtatt i Representantenes hus.
Stadig flere republikanere har meldt sin misnøye mot Trumps forslag.
Pakken omfatter store skattekutt for USAs rikeste, i tillegg til økte bevilgninger til massedeportasjoner, grensekontroll og militæret, samt omfattende kutt i offentlige støtteordninger.
Totalt sett er sjøisen i Arktis i juni målt til nest lavest nivå siden målingene begynte på starten av 90-tallet, melder Meteorologisk institutt.
I juni har været vært relativt normalt i Fastlands-Norge. Det står i stor kontrast til Svalbard, der det er registrert uvanlig lite sjøis.
Temperaturene har variert en god del. Rogaland, Trøndelag, Nordland og Troms lå en grad over normalen, mens Vestland fylke lå en grad under normalen. Totalt sett har måneden vært litt varmere og litt våtere enn vanlig.
Varmest var det målt på Etne og Voss den 14. juni. Da ble det målt 29,7 grader. Kaldest var det 9. juni på Juvvasshøe 9. juni med -5,9 grader.
På Svalbard er det målt den femte varmeste juli siden 1975.
Sjøisen rundt øya er målt på sitt fjerde laveste nivå på over 30 år. Totalt sett er sjøisen i Arktis målt til nest lavest nivå siden målingene begynte på starten av 90-tallet.
Avgangshallen på Trondheim lufthavn ble evakuert etter funn av en mistenkelig gjenstand. Innholdet viste seg å være både lovlig og ufarlig.
Dette er avklart etter at politiet har kommet i kontakt med eieren av bagasjen der gjenstanden ble funnet.
– Så da regner vi med at driften på flyplassen er i normalt gjenge ganske så fort, skrev operasjonsleder Ebbe Carsten Kimo i Trøndelag politidistrikt i politiloggen klokken 14.16.
Det ble besluttet å evakuere avgangshallen på flyplassen etter funnet av den mistenkelige gjenstanden i sikkerhetskontrollen. Politiet meldte først om funnet like før klokken 14 tirsdag.
Politiet fikk bistand fra bombegruppen fra Oslo for å vurdere hva gjenstanden var, opplyste operasjonsleder Kimo til Nidaros.
Pressekontakt Carita Storm Røsaasen har opplyst at evakueringen vil føre til forsinkelser i flytrafikken.
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 24,8 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 30,2 øre.
Onsdagens snittpris per kWh er 0,1 øre lavere enn tirsdag og 15,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 1,67 kroner per kWh og snittprisen var 1,57 kroner.
Maksprisen onsdag på 30,2 øre per kWh er mellom klokken 19 og 20. Den er 0,9 øre høyere enn tirsdag og 13,03 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 60,1 øre.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting onsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 18,8 øre per kWh mellom klokken 3 og 4 på natten.
Fagforum er IKT Norges møteplass for medlemmer innenfor et eller flere fagfelt eller områder. Vi har egne fagforum for telekom, e-helse, ed-tech, fintech, bærekraft, kompetanse m.m.
CEO-forum samler topplederne i våre medlemsbedrifter til eksklusive arrangement hvor de møter de fremste innen politikk, akademia og offentlig forvaltning for oppdatert kunnskap om aktuelle saker.
Under hele Arendalsuka har IKT-Norge og våre medlemmer en rekke arrangement, debatter og sosiale sammenkomster. Vi har fast tilholdssted på Castelle bar & restaurant midt i Pollen, der vi også har scene, teknisk utstyr og streaming av alle arrangement.
GoForIT er en arena for samarbeid mellom akademia og næringslivet med formål om å diskutere, utvikle og påvirke innholdet i utdanningene innen IT, teknologi, innovasjon i en bærekraftig retning. IKT-Norge er sekretariat for GoForIT og initiativtaker til samarbeidet.
Norsk Datasenterindustri er eid av IKT Norge og organiserer de fleste norske datasentrene. Norsk Datasenterindustri er en nøytral bransjeforening og næringens stemme overfor markedet og offentlige myndigheter.